foto: rosiamontanamarathon.ro

În perioada 22-24 iunie 2018 Asociația Pachamama România a organizat cea de-a șasea ediție a Roșia Montană Marathon, parte a Circuitului Carpaților, care s-a desfășurat sub deviza „Alerg pentru Roșia Montană în UNESCO”, imprimată pe spatele tricourilor de concurs.

Sâmbătă, 23 iunie, s-au prezentat la start mai mult de trei sute de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, cei mai mici alergători au putut concura la Cursa Copiilor, pe categorii de vârstă, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. În plus față de edițiile anterioare, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Câștigătorii probelor de maraton (43,82 km) au fost Călin Vaipan (masculin) și Viorica Mălai (feminin), aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentul natural Piatra Corbului, simbolul conscursului. La semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Alpar Antal (masculin) și Cătălina Șerbu (feminin), în timp ce la cros (10,66 km) primul loc a revenit lui Alexandru Alungulesă (masculin), respectiv Petronela Lungu (feminin). Rezultatele concursului sunt disponibile aici: http://time-it.ro/2018/rosiamontana/

Cei enumerați mai sus au primit trofee și vouchere tip city-break în valoare de 350 RON (maraton), 250 RON (semimaraton) și 100 RON (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un voucher Therme în valoare de 100 RON, produse apicole, o sticlă de vin Sâmburești și – valabil doar pentru probele de maraton și semimaraton – un produs Gravity sau Made in Roșia Montană. Toți participanții au primi medalii din lut, înfățișând Piatra Corbului înconjurată de un câmp de Sânziene, pentru a marca Noaptea de Sânziene. De asemenea, s-au oferit premii surpriză (pentru cel mai tânăr concurent și cel mai vârstnic, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, participantul care s-a înscris primul la concurs, cuplul cu cel mai bun timp) și s-a organizat o tombolă cu premii constând în înscrieri gratuite la concursurile partenere, respectiv Bucharest MarathonBucharest Half Marathon și Bucharest International 10k. Nu în ultimul rând, au fost premiați protagoniștii Ultramaratonului „Alerg la Strălucirea Soarelui”, desfășurat între Sarmisegetuza și Roșia Montană, pe o distanță de 120 de km, respectiv Mihai Pantiș, Victor Spătaru, Florin Sălăgean și Ilie Roșu. Toți aceștia, atent însoțiți de organizatorul Decebal Achim, au dus cursa până la capăt în data de 21 iunie, cea mai lungă zi a anului, pentru a promova mesajul „Din dragoste pentru România și istoria ei, spuneți Da Drepturilor Naturii pentru că Natura este o ființă vie”.

Programul evenimentului a cuprins numeroase activități, printre care amintim: Zumba și Reconectare la Spiritul Naturii cu Lidija Mitrojevic, proiecție de film despre istoria Roșiei Montane, Simpozionul Pachamama România „Fii parte din schimbare”, atelier de creație cu Eliza Trifan și Ioana Tomescu, un altfel de pasta party, cursă cu obstacole pentru copii cu Lăcrămioara Teodorescu, spectacol de muzică și dansuri populare cu Ansamblul Popular din Bucium, concert de folk cu Elena Shulea, vizită la Galeriile Romane, tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Călin Caproș, și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale.  Cauza socială a maratonului din acest an a fost reprezentată de construirea unui parc de joacă pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acesteia.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.