În acest episod vom afla povestea partidei dintre Metalurgistul Cugir și Ceramica Jimbolia, disputată în 14 iulie 1962.

Echipa Metalurgistului devenea o echipă iubită la Mediaș, iar acest lucru se vede în asistența acestui meci: partida se juca cu “casa închisă”, localnicii, alături de fanii veniți de la Cugir, încurajând echipa din oraşul de la poalele Drăganei. “Încă înainte de începerea meciului, tribunele erau pline până la refuz”, relata presa vremii.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Scurt istoric despre Ceramica Jimbolia

Ceramica Jimbolia era câștigătoarea de la la acea vreme a campionatului regiunii Banat. Echipa aparținea Întreprinderii de produse ceramice din Jimbolia, oraș aflat la granița cu Serbia. Cei mai cunoscuți forbaliști, consacraţi ulterior în meseria de antrenori, au fost: Aurel Șunda (tehnician care a activat ca antrenor, în sezoanele 2001–2003 și 2007–2009, la Unirea Alba Iulia, dar şi la CFR Cluj, Oțelul Galați sau FC Brașov) și Marcel Băban, unul dintre cei mai importanți atacanți ai Politehnicii Timișoara de–a lungul anilor 90. La Politehnica Timișoara a evoluat în trei perioade (1991-1993, 1994-1996 și 1998-2000), reușind în total 53 de goluri pentru alb-violeți în primele două divizii, în 138 de meciuri disputate.

Victorie categorică a cugirenilor

Echipa din Cugir a repurtat o victorie categorică în fața echipei din Timiș, cu scorul de 6–1. Petschovschi  II a deschis rapid scorul pentru cugireni, în minutul 8, cu un șut de la 25 metri din voleu. Bănățenii mai primesc o lovitură în minutul 32, Mihai majorând scorul la 2 -0 în favoarea cugirenilor, acesta reluând în plasă centrarea venită de la Bulbucan.

Până la pauză, jucătorii pregătiți de Iosif Petschovschi vor mai înscrie de încă două ori. Prima dată o va face Boitoș (în minutul 42), punctând din apropiere, după un șut respins de portarul advers. Iar în ultimul minut al primei reprize Petschovschi II marca pentru 4–0, după o pasă venită din nou de la Bulbucan.

După o oră de joc, oaspeții reușeau golul de onoare prin Beșcucă (min. 60), care a împins în plasă o minge venită din lovitura liberă de la 16 metri executată de Reyne. Bucuria bănățenilor a ținut însă doar cinci minute, deoarece mijlocașul cugirenilor Focșa (min. 65) a înscris cu un șut din careu, pentru 5–1, după o fază realizată de atacantul cugirean Mihai, care a driblat doi jucători în acelaşi moment al jocului.

Ultima reușită a partidei i-a aparţinut lui Boitoș (min. 78), care a izbutit “dubla” și a urcat scorul la 6-1.

Cu această victorie echipa antrenată de Iosif Petschovschi urca în clasamentul turneului de promovare în Divizia B pe locul 2, cu 4 puncte. Cei mai buni jucători ai meciului au fost Petschovschi II și Boitoș – cu câte două reușite fiecare şi Bulbucan, care și–a trecut în cont trei pase decisive.

Iata cum era descris jocul Metalurgistului Cugir, în încheierea articolului dedicat partidei din 12 iulie 1962: “Metalurgiștii au jucat bine, cu pase precise, orientându-se bine în teren. Pe lângă cele șase goluri, metalurgiștii au mai avut și patru bare”.

12 iulie 1962 , stadion “Municipal” Mediaș

Metalurgistul Cugir – Ceramica Jimbolia 6–1 (4-0)

Au marcat: Petschovschi (min. 8 , 45), Mihai (min. 32), Boitoș (min. 42, 78), Focșa (min. 65) / Beșcucă (min. 60).

articol scris de Sorin Giurcă

 

 

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.