Primul sportiv participant la Jocurile Olimpice de Iarnă din istoria Timorului de Est, Yohan Goutt Goncalves, se antrenează la Arieșeni. 

Acesta a ajuns în țară prin intermediul antrenorului său, românul Bogdan Gligor, care l-a însoțit la Jocurile Olimpice din 2018, ținute la PyeongChang, în Coreea de Sud.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Yohan Goutt Goncalves, în vârstă de 24 de ani, a făcut istorie în 2014. Atunci a devenit primul sportiv din istoria Timorului de Est care a reușit să participe la Jocurile Olimpice, atât de vară, cât și de iarnă, fără să primească un wild-card.

Mai mult, a fost primul participant la Jocurile Olimpice de iarnă sub steagul țării care și-a recăpătat independența față de Indonezia în 2002.

Născut la Suresnes, Franța, Goncalves are tată francez și mamă din Timorul de Est. Aceasta a fugit de criza care a ucis, din 1976 și până la recăpătarea independenței, circa 200.000 de persoane, considerată genocid de mulți specialiști.

Refugiată mai întâi în Australia, apoi la Paris, unde și-a cunoscut viitorul soț, mama lui Yohann l-a adus pe acesta de multe ori în copilărie în Australia și Timorul de Est pentru a-și vizita rudele rămase acolo.

Iar ținta celui care era deja schior profesionist în Franța a fost să-și reprezinte țara de baștină la Jocurile Olimpice. A reușit, prin calificare, la Jocurile Olimpice 2014, apoi a repetat performanța în 2018, participând în probele de slalom.

Cu Bogdan Gligor, unul dintre cei mai buni schiori români aflați încă în activitate, s-a cunoscut în Franța, iar conaționalul nostru, accidentat, a acceptat să-i fie antrenor la Jocurile Olimpice 2018 pentru proba lor preferată, slalom.

Acum, cei doi se pregătesc la Arieșeni, cu Bogdan Gligor revenit după accidentare. “Îi place mult la Arieșeni și România, în general”, spune cel poreclit “Bobby”.

Cei doi vor participa, în următoarea perioadă, la trei curse, două de Cupă Mondială (Kitzbuhel și Schladming) și la o cursă FIS în Italia, la Dobbiaco. Apoi, luna viitoare, cei doi vor pleca la Campionatele Mondiale din Are, Suedia, care încep pe 5 februarie.

sursa: gsp.ro

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.