Analiza unui meci de tenis presupune câteva particularități în comparație cu studierea unui meci de fotbal, în încercarea de a găsi pariul câștigător. Principala deosebire e reprezentată de felul în care tipul suprafeței de joc poate influența rezultatul unei întâlniri.

Există 4 tipuri principale de suprafață de joc: hard-ul (sau asfaltul), hard indoor, zgura și iarba. Niciun jucător nu poate avea aceeași eficiență pe toate cele patru suprafețe, nici măcar liderii clasamentelor ATP și WTA. Aceasta este una dintre cauzele pentru care în meciurile de tenis apar multe surprize: un jucător care se simte cel mai bine pe hard poate avea probleme pe zgură în fața unui oponent mai slab cotat, dar care este specializat pe suprafața respectivă.

Oferte echipament Joma pentru CluburiCatalog 2018 JSport.ro - Joma, Cluburi, echipamente sportive, echipe

Iată care sunt caracteristicile fiecărui teren:

Hard-ul (sau asfaltul). Se numește și hard outdoor pentru că este un tip de suprafață specifică terenurilor în aer liber, mai ușor de întreținut în comparație cu celelalte suprafețe. Este cea mai folosită suprafață în circuitul profesionist de astăzi, fiind dură și rapidă. Două dintre cele 4 turnee de Grand Slam ale anului, Australian Open si US Open, se joacă pe hard.

Asfaltul îi avantajează în principal pe jucătorii și jucătoarele care se bazează pe un serviciu puternic și care lovesc mingea puternic și în urcare. Cu cât suprafața este mai rapidă (gradul de rapiditate depinde de compoziția păturii de asfalt), cu atât jucătorii care lovesc tare mingea au un avantaj mai mare. Pe hard, accidentarile apar mai des decât pe alte suprafețe, deoarece duritatea terenului pune presiune pe articulații la frâne și demarări.

Și pentru că tot a venit vorba despre US Open, trebuie spus că Betano o dă pe Simona Halep drept favorita nr. 2 la turneul de anul acesta.

Sala (hard indoor). Turneele în sală sunt din ce în ce mai rare. Niciun turneu de Mare Șlem nu folosește acest tip de suprafață. Adevărul este că terenurile rapide sunt pe cale de dispariție dintr-o rațiune strict comercială, despre care voi vorbi ceva mai jos. Sunt cazuri foarte rare în care meciul se joacă pe parchet, aceasta fiind cea mai rapidă suprafață, chiar mai rapidă decât iarba.

Dintre competițiile cât de cât cunoscute care se joacă pe hard indoor, trebuie amintit turneul challenger de la Sarajevo, Bosnia, unde sunt recomandate pariurile pe break-uri.

Zgura. Această suprafață este tot mai populară în lumea tenisului, pentru că este o suprafață lentă, iar punctele și meciurile sunt mult mai lungi decât pe celelalte suprafețe, atrăgând mai mulți bani din partea spectatorilor și din drepturile de televizare.

Cea mai lentă dintre suprafețe este zgura roșie, care favorizează schimburile lungi de mingi. Sunt în avantaj jucătorii care lovesc cu foarte mult efect, care au răbdare și care reușesc să țină mingea în teren în așteptarea greșelii adversarului.

Zgura este pe placul jucătorilor defensivi și e iubită mai puțin de cei ofensivi, pentru că loviturile decisive sunt mult mai greu de realizat, iar importanța serviciului scade foarte mult.

Pe zgură au în general câștig de cauză sportivii cu rezistență mare la efort. Roland Garros este turneul de Grand Slam care folosește zgura roșie, însă turnee au loc pe această suprafață și în primavară, în special în emisfera sudică, și vara și toamna, iar aici vorbim despre sezonul european și cel nord-american. Pe zgură se joacă și turneul ATP Barcelona, pe care se poate paria la Winmasters.

Iarba. Gazonul este o suprafață foarte pretențioasă și greu de întreținut, care depinde foarte mult de condițiile atmosferice. De aceea, sezonul de iarbă ține puțin timp în calendarul profesionist, doar câteva săptămâni pe an. Concret, sezonul de iarbă durează numai 5 săptămâni: 2 săptămâni în care au loc turneele de pregătire pentru Wimbledon (Halle, Queens, s’Hertogenbosch și Eastbourne), două în care se desfășoară prestigiosul turneu din Marea Britanie și o săptămână în care se ține turneul de la Newport.

Pe de altă parte, pe o asemenea suprafață rapidă se dispută cele mai spectaculoase meciuri. Pe această suprafață au avantaj cei care au serviciul ca armă principală, pentru că mingea alunecă repede pe iarbă – în unghiuri de multe ori imposibil de anticipat – și este greu de returnat. În același timp, iarba este pe placul jucătorilor care vin des la fileu pentru lovituri decisive.

Ca și hard outdoor-ul, iarba pune în pericol integritatea fizică a jucătorilor, care pot aluneca atunci când pleacă repede de pe loc.

Așa cum spuneam, suprafețele foarte rapide au suferit schimbări în ultima vreme, devenind mai lente (s-a umblat fie la compoziția chimică a materialelor de la hard outdoor, fie la înălțimea gazonului). S-a întâmplat așa pentru că tenisul a câștigat tot mai mulți fani, iar cei care îl urmăresc au nevoie să vadă meciuri cât mai lungi și mai disputate. Dacă dai bani pe bilet și evenimentul sportiv se termină în 30 de minute, te simți oarecum păcălit, iar organizatorul nu-ți poate spune, ca Toma Caragiu, „c-așa-i în tenis”.

Catalog 2018 JSport.ro - Joma, Cluburi, echipamente sportive, echipe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.