Cugirul traversează una dintre cele mai bune perioade în tenisul românesc. Lucian Codea, 11 ani, a cucerit titlul naţional pe echipe şi câştigă aproape toate turneele la care participă, iar Bogdan Borza, 20 de ani, tocmai ce a disputat primele două meciuri pentru România în Cupa Davis.

Pe amândoi îi leagă începuturile carierei de terenurile de tenis situate în complexul „Cugir Arena”, acolo unde de peste 30 de ani este văzut aproape zilnic şi Gheorghe Hîrceagă.

Oferte echipament Joma pentru CluburiCatalog 2018 JSport.ro - Joma, Cluburi, echipamente sportive, echipe

Actual antrenor al lui Codea, Hîrceagă a jucat tenis la nivel naţional începând cu 1970, iar din 1986 este nelipsit, ca antrenor, de pe terenurile cugirene. Acolo l-am găsit şi noi, pregătind viitorii campioni şi având grijă ca micii jucători să aibă parte de toate condiţiile. Ajuns la 61 de ani, Hîrceagă a explicat ce l-a făcut să se dedice atâţia ani sportului alb local.

„Pasiunea pentru tenis, claritatea lui, e un sport foarte frumos şi asta m-a făcut să rămân aici. Îmi place ce fac şi cât voi trăi doar asta voi face. Sportul este cel mai bun medicament natural care există în viaţă. Dacă faci sport, nu-ţi trebuie niciun alt medicament. Iar reţeta succesului este munca. Asta le spun şi la jucătorii mei, cel puţin patru ore pe zi trebuie să muncească. Cel mai bun elev al meu a fost Paul Rareş Andriuc, care a ajuns de şase ori campionul României, iar acum vine tare din urmă Lucian Codea, actuala speranţă a tenisului cugirean. Dar nu oricine poate ajunge campion, trebuie să ai o ambiţie de fier, să faci muncă de miner, pentru că asta este la tenis, muncă de miner. Eu am participat 25 de ani la diferite turnee, fără să mă ajute nimeni, doar cu racheta mea de lemn şi cu ambiţia pe care am avut-o”, afirmă cel care este cunoscut şi apreciat de toată lumea în Cugir pentru longevitatea de care dă dovadă pe terenurile de tenis.

Adversar pentru Dumitru Hărădău sau Victor Hănescu în diferite turnee, întâlniri şi discuţii cu Andrei Pavel, Simona Halep, Monica Niculescu sau Irina Begu, “Nea Ghiţă”, cum este cunoscut de către cugireni, ştie exact de ce au nevoie jucătorii români pentru a se putea compara cu cei mai buni.

„Mentalitatea. Asta trebuie schimbat la jucătorii noştri încă de la vârsta asta fragedă. Dacă eşti bun într-o meserie, trebuie să fii vârf. Trebuie să munceşti, să ai fizic, să ai multe calităţi. Antrenorul se mai schimbă, dar tu, ca jucător, trebuie să vrei, să te zbaţi, să-ţi doreşti. Uitaţi-vă la Halep. Cu siguranţă va ajunge numărul unu mondial şi va câştiga, de anul viitor, şi turnee de Mare Şlem. E muncitoare, ambiţioasă şi răutăcioasă pe teren, pentru că la tenis trebuie să fii răutăcios. Eu am bătut jucători de 100 de ori cu 6-0, 6-0, nu trebuie să ierţi niciun adversar. Acum, totul depinde şi de alţi factori, în special financiari, dar acum e şi pericolul cu tehnologia asta de vârf apărută”, mai spus Hîrceagă.

Antrenorul cugirean a fost impresionat de Sampras şi Agassi, Federer şi Nadal fiind câţiva dintre jucătorii actuali pe care îi urmăreşte cu plăcere. Psihicul şi tenisul simplu sunt alte două calităţi pe care trebuie să le aibă, în opinia lui “Nea Ghiţă”, jucătorii care îşi doresc să ajungă în vârf.

„Psihicul face diferenţa acolo în vârf. Toată lumea are rachete, toţi au picioare, toţi fac antrenamente, dar trebuie să ştii cum s-o dai şi unde s-o dai în meci. Cu cât joci un tenis mai simplu, cu atât ajungi mai departe. Dacă îl complici, cu atât e mai greu”, a conchis omul care poate fi văzut zilnic, de dimineaţa până seara, pe terenurile bazei „Cugir Arena”.

Catalog 2018 JSport.ro - Joma, Cluburi, echipamente sportive, echipe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.