La Alba Iulia va avea loc, joi 30 noiembrie, cea de-a şaptea ediţie a Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc. Maratonul cinsteşte memoria românilor care au înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Startul va fi dat la ora 9.00 din faţa Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crisan, monument închinat conducătorilor răscoalei de la 1784-1785. Înainte de start se va intona imnul României, pe o înregistrare în interpretarea Domnicăi Sorescu Voicu, câştigătoare a Crizantemei de Aur. Sosirea pentru toate probele va fi în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului, simbol al Reîntregirii României şi al Unirii.

Probele de concurs ale Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc de la Alba Iulia sunt: maraton, semimaraton, 10,5 km şi stafetă copii 42X1km. Maratoniştii vor trece întâi prin faţa Bisericii Memoriale Mihai Viteazul, închinată domnitorului Mihai Viteazul, care a împlinit pentru prima datã în istorie cel mai râvnit ideal al românilor – unirea celor trei principate românesti sub un singur conducător. Biserica a fost înălţată in 1988 pe locul în care a fost Catedrala Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, dărâmată de regimul habsburgic în anul 1714. Apoi concurenţii  vor intra în Şanţurile Cetăţii, unde maratoniştii vor alerga 16 ture de cetate, semimaratoniştii opt ture, iar concurenţii din proba de 10,5 km, patru ture.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

O ştafetă de 42 de copii din Alba Iulia, condusă de marea campioană a oraşului Alba Iulia, maratonista Ana Rodean, va alerga pe traseul probei de maraton, ducând din kilometru în kilometru, un tricolor. O altă ştafetă, formată din zece elevi de la CSS Blaj, condusă de profesoara Cristina Man, va alerga din 4,2 km în 4,2 km pe traseul maratonului, purtând un tricolor.

Acest maraton este inclus în ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”, organizate de maratoniştii din România în perioada  2011-2017.  În cadrul acestui ciclu, concurenţii intră în contact direct cu istoria, natura, cultura şi tradiţiile noastre strămoşeşti (Maratonul Zăpezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor două lacuri, Maratonul Ştefan cel Mare, Maratonul Delta Dunării, Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Maratonul “Pe aici nu se trece”, Maratonul Recunoştinţei Roşia Montană, Maratonul Recunoştinţei Târgu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, în Bulgaria, prin locuri în care s-au jertfit ostaşii români în anul 1877 pentru Independenţă, Maratonul Recunoştinţei Regina Maria – Oituz, Târgu Ocna, Oneşti, Maratonul Independenţei de la Bucureşti, Maratonul Dacia-Pontica de la Adamclisi, Maratonul Unirii de la Focşani).

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc se înscrie, alături de maratoanele “Pe aici nu se trece” şi maratoanele din ciclul Recunoştinţei, în rândul competiţiilor sportive organizate în memoria militarilor Armatei Române care au luptat în Primul Război Mondial. Ilie Roşu va alerga la Alba Iulia cel de-al 200-lea maraton din carieră, in cel mai semnificativ loc din România şi în cel mai frumos moment din istoria României, Marea Unire, alergând maratonul cu steagul dacilor, steagul lui Mihai Viteazul,  drapelul României din timpul Regelui Ferdinand şi drapelul României actuale, în semn de respect şi de recunoştinţă pentru înfăptuitorii Marii Uniri.

Iniţiatorii acestui maraton vor aduce în această cursă un omagiu profesorului de educaţie fizică şi sport col. rez. Mihail Szabo, fost şef al catedrei de Educaţie Fizică şi Sport în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov, care a fost la baza iniţierii ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru România şi istoria ei”. Imediat după cursă patru dintre maratoniştii care aleargă la Alba Iulia se vor deplasa la Bucureşti, unde vor lua statul la Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza din Capitală. Ei vor porni simbolic în alergare din faţa Arcului de Triumf, vor traversa centrul Capitalei, ajungând la Mormântul Eroului Necunoscut şi aducând omagiul şi recunoştinţa românilor din Transilvania pentru eroii care s-au jertfit in Primul Război Mondial, după care vor ajunge în Parcul Alexandru Ioan Cuza, unde vor lua startul în maraton.

Organizatorii Maratonului Reîntregirii Neamului Românesc, de la Alba Iulia, sunt: Clubul Sportiv Eco Alpin, în parteneriat cu Primaria Municipiului Alba Iulia,  Consiliul Judeţean Alba şi  Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba. Parteneri: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia,  ISOSTAR Romania, Artsport.ro, APIS Carpatica – PFA Achim Ştefan Decebal, Anteco Company SRL, Ro Club Maraton, Revista ALERG, Running Club Bucharest. La start va fi prezent preşedintele Clubului Sportiv Eco Alpin, Vasile Dogaru, care a făcut parte din prima expediţie integral românească ce a escaladat in anul 2003 Everestul.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.