Crescătorii de porumbei din Cugir și județul Hunedoara au fost premiați sâmbătă seara în cadrul unei gale anuale organizate de către Asociația”Voiajorul hunedorean”. Gala a debutat sâmbătă dimineața cu “Expoziția județeană ” a porumbeilor, expoziție la care au participat 80 de columbofili, care au înscris în competiție 88 de porumbei,fiecare dintre aceștia clasându-se la competițiile de profil în top 3.Vizitatorii au putut admira, în cadrul expoziției, trei porumbei campioni naționali.


Categoria viteză (porumbel matur – femelă) -campion național–crescător:Laurențiu Pinca din Cugir – în clasamentul general al categoriei, porumbelul a însumat un punctaj total de 6,82 puncte. La aceast tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ 350 de kilometri.
Categoria viteză (porumbel pui – femelă) – campion național –crescut în tandemul: Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria -Hunedoara) – în clasamentul general al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 2.36 de puncte.La acest tip de categorie porumbelul trebuie să zboare aproximativ aceeași distanță cu cea de mai sus.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Categoria AS Speed (porumbel pui – mascul) –campion național – crescut în tandemul : Cure J .F. & Aurel Kriszte ( Simeria – Hunedoara) – în clasamentul general al categoriei porumbelul a însumat un punctaj total de 80.30 puncte. La acest tip de categorie porumbelul trebuie să realizeze norma de 10 etape de viteză și demifond.

Au fost premiați 150 de columbofili, pe 8 categorii de profil : Categoria Viteză, Demifond ,Fond, AS Fond , General , Maraton , Record și Berlin Național. Premeierea a fost oficiată de către cei doi președinți ai celor două asociații columbofile din Huneodara și Cugir: Petru Părău respectiv, Daniel Arion. Câștigătorii au fost recompensați cu cupe. La categoria “Berlin Național”, lansarea porumbeilor se face din capitala Germaniei, Berlin, lansare la care au participat numai anul acesta 5000 de porumbei din întreaga țară.


Asociația columbofilă ” Voiajorul hunedorean” este formată din 8 centre ( Cugir ,Vințul de Jos , Hunedoara , Simeria , Deva , Brad , Geoagiu , Valea Jiului –Petrila și Petroșani ), însumând în cadrul asociației un număr de 279 de membri. În cadrul asociației columbofililor din Cugir, activează trei cluburi : “1/ 5 ” , “1 / 4 ” și “Drăgana”.

Petre Părău, președintele asociației ” Voiajorul hunedorean”:În cadrul asociației avem 8 centre cu un număr total de 279 de membri și cu un total de 10.000 de porumbei. Anul acesta în cadrul Centrului Zonal Hunedoara am avut plăcerea de ai primi pe colegii noștri din Cugir și Vințul de Jos. Am întâlnit în decursul timpului în Cugir, crescători desăvârșiți, sportivii adevărați cărora le place să fie învingători. Totuși avem un of foarte mare, acela al costurilor de întreținerea al porumbeilor, care sunt unele foarte mari, pe mâncare, deplasări la competiții, dar la final de an satisfacția premiilor este pe măsură. Crescătorii adevărați înfruntă orice greutate pentru a putea practica și de a se bucura de acest sport nobil”

Daniel Arion, președintele asociației columbofilă din Cugir: ” Suntem mândri să fim azi alături de colegii noștri din Hunedoara la această gală festivă. În cadrul asociației din Cugir avem înscrise trei cluburi și ne putem mândri cu locul 2 la fond național,viteză palmares și locul 3 la viteză palmares tineret. Țin să le mulțumesc colegiilor noștri din Hunedoara pentru sprijinul acordat că ne-au primit alături de ei în cadrul asociației ” Voiajorul hunedorean”.Seara a continuat cu “balul columbofililor” în cadrul căruia a avut loc și premierea celor mai bune rezultate obținute de către porumbeii crescuți de către columbofilii din Cugir și județul Hunedoara, la concursurile naționale și internaționale. Balul a debutat cu un moment de reculegere în memoria unui coleg de breaslă al acestora, Alexandru Micu care s-a stins din viață în decursul acestui an.


 FOTO și TEXT: Sorin Giurca

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.