Chiar dacă mulți susțin că șahul nu poate fi catalogat drept sport, ei bine, tabla de șah devine un adevărat ring, în care sunt antrenate pe lângă puterea minții, alte stări, care suspun șahiștii la eforturi supraomenești. Chiar dacă poate să pară o glumă, șahiștii se pregătesc inclusiv fizic pentru duelurile lor, apelând cel mai des la ieșirile în natură, care îi ajută să își oxigenze creierul și să fie relaxați într-un meci direct. Mihnea Costachi este unul dintre ambasadorii sportivi ai județului nostru, dar și cel mai bun șahist albaiulian, având în vedere că în acest an a primit titlul de maestru internațional, singurul albaiulian care deține acest titlu.

  • Carte de vizită

Nume: Mihnea Costachi

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Data nașterii: 23.03.2000

Ambasador sportiv al județului, după ce a purtat drapelul Albei la cele mai importante competiții de șah din intreaga lume, aducând premii importante.


  • Scurtă prezentare

Mihnea a deșlușit tainele șahului la vârsta de 4 ani, când a primit o tablă de șah de la tatăl său. Bunicul lui Mihnea l-a introdus pe acesta în ”sportul minții”, devenind principala sa activitate, care durează, iată, de mai bine de 12 ani. Mihnea a ajuns cel mai bun șahist din Alba, depăsindu-l chiar pe antrenorul și mentorul său, maestrul Marius Ceteraș. Albaiulianul a cucerit foarte multe premii și distincții în toate competițiile, aducând inclusiv o medalie de bornz de la un campionat mondial. Țelurile sale sunt înalte, dorindu-și să ajungă în galeria celor mai buni șahiști din lume, însă este conștient că pentru acest lucru mai are foarte mult de muncit, dar prezentul îl certifică pentru un junior de perspectivă al șahului albaiulian, județean, național și internațional.


  • ”Să-l cunoaștem pe Mihnea” – interviu cu maestrul internațional al șahului albaiulian

Deși se spune că șahiștii trăiesc într-o lume a lor, Mihnea este foarte sociabil, având mulți prieteni, chiar dacă timpul alocat sportului său nu îi prea permite acest lucru. Pe lângă șah, Mihnea iubește ieșirile în aer liber cu bicicleta și speră să ajungă în primii 100 de șahiști ai globului.

 

– Cum ai început șahul și ce înseamnă acest sport pentru tine?

– Am inceput șahul printr-o joacă. La 4 ani tata mi-a făcut cadou o tablă de șah, iar apoi bunicul mi-a arătat tainele acestui sport, care m-a fascinat din primele zile.

– Multă lume spune că șahul nu ar trebui să fie numit sport! Cum contraargumentezi?

– În ultima vreme, din câte știu, se încearcă tot mai mult promovarea șahului ca sport, la nivel mondial încercându-se chiar introducerea acestuia ca sport olimpic. În orice caz, “sportul minții” ar trebui sa fie considerat sport în orice parte a lumii.

– Care sunt calitățile tale principale și ce ai vrea să mai îmbunătățești în jocul tău?

-În primul rând îmi place foarte mult să practic șahul, fiecare partidă fiind o nouă provocare și motivare pentru mine. Mereu încerc să joc la nivelul meu maxim și aș vrea pe viitor să îmi îmbunătățesc jocul pentru a reuși să ating normele de mare maestru.

– Cum ai descrie acest sport?

– Șahul este un sport mult mai dificil decât pare la prima vedere, la nivel înalt o partidă trebuind să fie pregătită cu ajutorul calculatorului. De asemenea, în timpul concursurilor, nu este doar luptă de pe tablă, ci este și un duel psihologic între concurenți.

– Cât de sus vrei să ajungi în șah?

– Aș vrea să ajung cât mai sus! În primul rând vreau să obțin cât mai repede cel mai înalt titlu posibil, mare maestru. Apoi voi încerca să joc la puterea maximă, un țel pe termen mediu ar fi să ajung în top 100 din lume la nivel de seniori.

– Ce alte sporturi îți mai plac? Stiu că ești pasionat de biciclete!

– Îmi place sportul în general, iubesc mișcarea. De exemplu, merg în fiecare săptămană la bazinul olimpic, joc fotbal și destul de des practic downhill – coborâre în viteză cu bicicleta, de obicei prin padure.

– Cum arată o zi din viața lui Mihnea?

– O zi obișnuită din viața mea începe cu școala, iar după ce vin acasă încerc în fiecare zi să fac mișcare, de exemplu să merg cu bicicleta sau să ies în oraș. Restul zilei este dedicată șahului, pregătindu-mă o data pe săptămană cu Szabo Gergely și Marius Ceteras. În rest, în marea parte a timpului, mă pregătesc singur, cu ajutorul cărților sau a computerului. În vacanțe sau weekend-uri am mult mai mult timp pentru pregătire, atunci dedicând o parte mare a timpului pentru șah.

– Ce planuri ai pe 2017?

– În 2017 o să încep anul în forță, o să joc un turneu de pregătire în Italia. Apoi, vreau să particip la cât mai multe turnee deoarece sunt în clasa a 11-a și la anul nu o să mai am la fel de mult timp pentru șah. Cum am mai spus, vreau să încerc obținerea normelor de mare maestru și de asemenea aș vrea să mă descurc bine și la școală.


  • Marius Ceteraș: ”Mihnea este foarte muncitor și serios”

Cel care l-a ajutat să intre în lumea mare a șahului pe Mihnea, Marius Cetaraș se mândrește mult cu elevul său, căruia îi prevede un viitor frumos.

„Mihnea este genul de elev pe care și l-ar dori orice antrenor. Fără a avea un talent ieșit din comun, are alte calități pe care eu le consider mult mai importante. În primul rand e foarte muncitor și serios în pregătire. Când era mic, aveam eu rețineri sa-i dau să lucreze prea mult, fiindcă el ar fi studiat șah în continuu. O altă calitate deosebita a lui Mihnea este puterea lui de concentrare, ceea ce îl ajută să aibă rezultate peste nivelul lui de cunoștințe. Pare poate mai firav sau destins uneori, dar este de o tenacitate ieșită din comun. Nu o dată a reușit să salveze partide care păreau aproape pierdute. Având astfel de calități, sunt convins că va progresa mult în viitor. Știu cât știe și de aceea știu că e loc încă de multe acumulari de cunoștințe. Dacă va avea și susținere financiară, să poată participa regulat la turnee puternice în străinătate, va face curând saltul spre titlul de mare maestru international. Personal îl văd jucand în echipa națională de seniori în 2018, ceea ce ar fi o performanță remarcabilă”, a precizat Marius Ceteraș.


Așadar, Mihnea Costachi este unul dintre cei mai apreciați șahiști români, ajungând la numai 16 ani un veritabil sportiv, recunoscut la nivel internațional. Prin tot ceea ce face în ramura de sport pe care a ales-o încă de mic, Mihnea este un real ambasador al sportului din jduețul Alba și un adevărat junior de perspectivă, chiar dacă a pătruns în lumea seniorilor… pe care i-a și învins deja!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.