Metalurgistul Cugir-Performanta Ighiu22Se anunță vremuri grele în sportul județean, după ce Curtea de Conturi a precizat că finanțarea sportului, respectiv a fotbalului, din partea administrațiilor locale nu se poate face prin cotizație, ci acest lucru ar trebui asigurat prin Legea nr. 35/2005, care asigură finanțare pe baza concursurilor de dosare. Primul caz îl descoperim la Cugir, unde Orașul Cugir se retrage din cadrul Asociației ”Clubul de Fotbal Metalurgistul Cugir 1939” în urma vizitei Curții de Conturi la primăria de sub poalele Drăganei. Nu ar fi excus ca și finanțarea Consiliului Județean Alba către cluburi să fie declarată neeligibilă, fondurile fiind atribuite prin aceeași metodă!

Finanțarea din partea consiliului local nu este eligibilă atâta timp cât această parte are calitate de membru asociat într-o strucutră sportivă – spun specialiștii din cadrul Curții de Conturi, care au imputat finanțarea făcută de Consiliul Local Cugir către clubul Metalurgistul Cugir.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Acest fapt va fi descoperit cu siguranță și la Industria Galda de Jos și Performanța Ighiu, cluburi care s-au bazat pe dosarul Metalurgistului Cugir și au avut partea de aceeași finanțare venită din partea factorului administrativ.

Vineri, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Cugir se află proiectul: Aprobarea încetării, prin retragere, a calității de membru asociat a Oraşului Cugir în cadrul Asociaţiei “CLUBUL DE FOTBAL METALURGISTUL CUGIR 1939”;

  • Finanțare prin Legea nr. 350/2005

Dacă administrațiile locale dorescă să sprijine în continuare sportul, acest lucru poate fi asigurat doar prin baza Legii nr. 350/2005, care are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general şi a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, precum şi căile de atac al actului sau deciziei autorităţilor finanţatoare care aplică procedura de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă (mai multe detalii aici).

Cum consiliul local nu se poate autofinanța, să aprobe bani unei entități sportive din care face parte, s-a ajuns la acest aspect, care presupune o finanțare legală făcută pe baza concursurilor de dosare.

Consiliul Local Cugir va renunța la calitatea de membru din cadrul clubului Metalurgistul Cugir, urmând ca locul să fie ocupat de sindicatul Fabicii de Arme Cugir.

Nu este o practică puțin cunoscută la nivel național, însă această acțiune poate să dureze mai mult, iar activitatea cluburilor sportive să sufere pe urma acestui subiect.

  • O lege a sportului ar lămuri lucrurile!

România a schimbat multe guverne la rând, însă niciunul nu și-a asumat o lege a sportului, care să definească clar metodele de finanțare ale acestui sector. Multe idei au fost concepute, însă nu au fost puse în aplicare, iar ambasadorul numărul 1 al țării – sportul are în continuare de suferit în aproape toate domeniile. Legea actuală este destul de ambiguă, Curtea de Conturi a avut mai multe controale de-a lungul acestor ani, însă nu a imputat modul de finanțare până în acest an, iar cluburile sportive se luptă pentru a face totul legal și pentru a nu intra sub lupa controalelor de finanțe. O lege a sportului bine definită ar lămuri aceste aspecte și ar scrie cu negru pe alb cum se poate face finanțarea către acest sector, fără alte căi de atac sau abateri care pot duce la dispariția fenomenului local, județean sau chiar național.

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.