Probabil, cea mai plăcută surpriză a anului 2019, din punctul de vedere al activității sportive din Alba Iulia, a fost renașterea rugbyului, prin reînființarea secției de rugby la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după aproape un deceniu de inactivitate.

Meritul în acest sens îi revine universitarului Marius Rotar, istoric de profesie, care a luat frâiele în mâini și a readus pe harta sportului local și național o echipă: CSU Rugby Alba Iulia.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

La final de an Marius Rotar ne-a declarat: „Dacă cineva mi-ar fi spus la începutul anului cum că în 2019 va apărea în Alba Iulia o echipă de rugby nu l-aș fi crezut. Dacă mi-ar fi spus că eu voi fi acela care îi va da naștere, i-aș fi zis că acesta poate fi doar un film SF. Mai ales că eu n-am jucat nici măcăr 5 secunde rugby în viața mea, deși iubesc acest sport din copilărie, eu ocupându-mă de cu totul și cu totul alte lucruri (cercetări asupra morții, crematoriilor, a ateismului, a alcoolismului sau a istoriei sportului). Dar frumusețea vieții constă și în aceea că este, uneori, absolut imprevizibilă și, probabil, de aceea, am ajuns să fac o echipă de rugby. Totul a început cu un simpozion pe care l-am organizat în martie la Universitate asupra rugbyului, la sugestia regretatului meu prieten Horia Ungur și cu ajutorul colegului Vasile Emil Ursu. În prezența unor rugbiști albaiulieni din vechea generație, a unui reprezentant al Federației Române de Rugby și a mai multor iubitori ai acestui sport din oraș a apărut ideea de a forma o echipă în Alba Iulia. Trebuia găsit un om care să se înhame la așa ceva. Nimeni nu s-a arătat dispus s-o facă și atunci am spus că eu aș putea încerca, deși nu am nicio experiență în domeniu. Am început șapte oameni cu două baloane de rugby, neavând nimic, dar, prin pasiune și prin dragoste față de rugby, am ajuns în acest punct.

Suntem actualmente în jur de 45 de oameni prinși în acest proiect de la juniori și seniori până la noi, cei de la coordonare. Am reușit în nouă luni să ne punem pe picioare: de la găsirea unui teren de antrenament, formarea unei echipe de juniori și seniori, procurarea echipamentului de joc, confecționarea buturilor până la a disputa meciuri care aduc lume la stadion. Deși am pornit din nimic. Prin urmare, a fost un efort absolut eroic, atât din punct de vedere al energiei consumate de fiecare din noi, cât și din acela al găsirii unor resurse financiare care să ne permită să ființăm. Jucătorii, pentru mine, sunt adevărații eroi, pentru că s-au adus unii pe alții la echipă, pentru că fac totul în mod benevol, pentru că își doresc să joace, hrăniți doar cu pasiune pentru balonul oval, pentru Universitate și oraș. Unii vin din Brașov sau Cluj doar pentru a juca la această echipă. Cum să nu te înclini în fața lor? De-a lungul acestor nouă luni m-am întâlnit cu totul felul de situații. De pildă, oameni din Alba Iulia și din țară sau străinătate, pe care nu-i văzusem în viața mea, care m-au căutat doar pentru a dona bani și a ajuta echipa sau explicații halucinante de ce anume eu am făcut această echipă: că să am bodyguarzi pentru postările mele uneori provocatoare pe Facebook, ca să am platformă pentru a mă lansa în politică sau că această echipă ar fi un proiect personal de-al meu pentru a mă crede patron. Nu vreau să intru în politică, nu sunt patronul nimănui, ci doar un om care încearcă, în măsura posibilităților sale, să ajute niște prieteni să joace rugby. Și niște copii care vin la echipă să viseze. Nu doar pentru ei, ci pentru Universitate și Alba Iulia.

În nouă luni echipele noastre de juniori și seniori au disputat zece meciuri, fiecare înregistrând o victorie. Rezultatele nu sunt importante, ci faptul că în ambele cazuri există potențial de creștere, ceea ce nu-i decât cel mai potrivit imbold de continuare  al acestui proiect. Important îmi pare și situația în care noi am reușit să organizăm meciuri de rugby în Alba Iulia, de aproape un deceniu de lipsă totală, care au adus peste 350 de oameni la stadion. Trebuie să mulțumesc tutoror celor din oraș și din alte părți care ne-au ajutat. Nu dau nume, pentru că se știe, în mare cine sunt aceste persoane, deși nu sunt, din păcate, multe. Pe viitor, trebuie să aducem un antrenor la echipa de seniori, să aducem mai mulți copii la echipă, să găsim resurse financiare pentru un cantonament și pentru a înscrie echipa în Divizia Națională de Seniori în toamnă. Noi, la acest nivel, putem ființa, dar pentru DNS situația se schimbă. Singuri nu vom putea face față la acel nivel și sper ca Universitatea, prin clubul sportiv, și autoritățile locale să se implice, fiind vorba despre o echipă de rugby care va face tot ce-i stă în putință ca să reprezinte Alba Iulia doar la superlativ”.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. Felicitari sincere! Sper sa reusiti in ceea ce v-ati propus. Poate nu ar fi fost rau sa incepeti cu grupe de mini rugby, apoi U15 si U16, unde competitiile se desfasoara pe regiuni, respectiv Transilvania. IN rest, ceea ce ati facut este un lucru excelent ca promovare dar pentru a intra in competitii este mult mai mult de munca si….organizare! Bafta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.