Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat, miercuri, un simpozion intitulat „Ziua Rugbyului Românesc”, o premieră pentru mediul academic albaiulian.

Partenerii universității albaiuliene pentru organizarea acestui eveniment au fost Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii, Federația Română de Rugby (prin Departamentul de Dezvoltare Transilvania) și Club 16, Fan Club Rugby România.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Simpozionul a cuprins atât prezentări legate de istoria națională și locală a rugbyului românesc (Marius Rotar, Adrian Măcinic), cât și unele aspecte actuale ale sportului cu balonul oval de la noi (Gheorghe Sabău, Sorin Rus, Horia Ungur).

De asemenea, programul a inclus și o demonstrație de Rugby tagGet into Rugby adresată studenților de la specializarea Educație fizică și sportivă din cadrul universității, precum și profesorilor de educație fizică și sport.

Evenimentul a fost moderat de către lect. univ. dr. Vasile Emil Ursu.

Alba Iulia și județul Alba au o tradiție în ceea ce privește rugbyul, prin echipele Constructorul/Transloc Alba Iulia și Metalurgistul Cugir, înființate în anii ’70, tradiție întreruptă, din păcate, în ultimii ani. 

“În primul este vorba despre tradiție. În fond tradiția este cea care fondează și menține o identitate vie. Alba Iulia a avut o echipă Constructorul, devenită ulterior Transloc. Încercăm, pe de altă parte, o acțiune de revigorare a acestui sport, pe nedrept ignorat sau marginalizat în Alba Iulia”, a declarat istoricul Marius Rotar, sufletul evenimentului premium de la Alba Iulia. (AUDIO mai jos)

“În scurta prezentare pe care am avut-o în cadrul acestei conferințe le-am vorbit participanților despre puterea de simbol a acestui sport, reamintindu-le legătura dintre mecanismele sociale și mecanismele sportive care stau în spatele practicării rugbyului”, a declarat Alin Tomuș, asistent universitar. (AUDIO mai jos)

“Sunt prezent la eveniment pentru că ne pasă. Îmi pasă mie personal, îi pasă Federației Române de Rugby. E un simpozion aparte, desfășurat într-o instituție de învățământ superior de cea mai înaltă calitate”, a declarat Gheorghe Sabău, director de dezvoltare pe zona Transilvania în cadrul Federației Române de Rugby. (AUDIO mai jos)

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.