CSU Alba Iulia-CSBT Alexandria Cupa Romaniei34Odată ce zilele toride de vară au devenit amintire, briza toamnei adulmecă tot mai apăsată pofta pasionaților sportului cu mingea la coș de pretutindeni pentru revedere. Ați ghicit cu siguranță că a sosit momentul unui nou sezon competițional pentru acest sport atât de iubit numit baschet. Preludiul generat începand din weekendul trecut de meciurile din Cupa României, în care atât baieții cât și fetele și-au făcut încălzirea, va fi urmat în acest sfârșit de saptamana de ridicarea cortinei în Ligile Naționale de Baschet Masculin și Feminin.

                  Noi ne vom opri în cele ce urmează la ceea ce ne interesează în mod direct și anume Liga Națională de Baschet Feminin 2015-2016. Și asta datorită prezenței în competiție pentru al optulea an consecutiv a reprezentantei orașului nostru reședință de județ, în speță CSU Alba Iulia. Incredibil ce repede au trecut anii de când am aflat toți cu surprindere că vom avea o echipă de fete de Liga Națională în orașul nostru, obișnuiți fiind până atunci ca în sport să avem reprezentare doar prin echipa de fotbal Unirea, marea dragoste a locuitorilor din Cetatea Marii Uniri. De la întrebarile  referitoare la locul unde își va desfășura aceasta partidele de pe teren propriu fiind cunoscut faptul că Alba Iulia nu deține vreo sala polivalenta, până la cele referitoare la componența staffului tehnic și a lotului de jucătoare, totul părea o mare necunoscută.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Și așa a și fost și nu numai datorită faptului că toate începuturile sunt grele. Echipa s-a format în urma unei colaborari între Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia și Liceul cu Program Sportiv din oraș, având la cârmă oameni sufletiști din partea ambelor entități, în persoana lui Moise Achim, Sorin Șimon, Nicușor Marcu sau George Lăncrănjan. În acel an 2008 lotul de jucătoare a fost compus eminamente din junioare care s-au lovit abrupt de dificultatea eșalonului din care faceau parte, dar care nu au depus armele și în ciuda unor înfrângeri uneori categorice au încheiat pe teren acel prim sezon în elită… Elisabeta Crecan, Delia Legian, Oana Precup, Carmen Negru și colegele lor aveau nevoie de mai mult, iar norocul a venit din faptul ca nu a promovat nimeni din liga secundă în acel an și echipa noastră a fost menținută în prima divizie.

Alături de cele enumerate mai sus au sosit câteva jucătoare cu experiență în prima divizie gen Laura Budean, Luiza Voinea sau Ana Chirilă, iar rezultatele au fost peste așteptări, trupa din Cetate reușind să câștige play out-ul, performanță echivalentă cu ocuparea locului 9 din 14 formații la sfărșitul campionatului.

Următorul sezon și cu aportul mai multor sponsori s-a visat la calificarea în play off, un deziderat foarte greu de atins datorită sistemului competițional pe serii geografice, ținând cont că cele mai bune 4 echipe din acel an au fost în seria lui CSU. Venirea unor jucătoare cu nume ca Alexandra Uiuiu, Elena Dincă, Adina Pop, Silvia Grădinaru, Volha Tămârgeanu, alături de Luiza Voinea n-au fost îndeajuns iar la sfârșitul sezonului echipa a terminat pe același loc 9 din 14 echipe, câștigând play out-ul.

Se simțea nevoia unui pas înainte, iar conducerea administrativă n-a stat cu mâinile în sân. Pe lângă atragerea autorităților locale și a mai multor sponsori lângă echipă, s-a încercat aducerea tandemului Petru Eleș – Dan Fleșeriu, adică managerul și antrenorul de la CSM Satu Mare, finalista ediției precedente. Până la urmă la echipă a ajuns doar Petru Eleș în calitate de manager și alături de el a poposit și un nou antrenor în persoana lui Tomas Bilek un tânăr antrenor ceh de mare perspectivă la ora aceea, cu obiectiv clar accederea în play off și obținerea unui loc cât mai bun la sfârșitul sezonului. Pentru prima dată în istoria clubului au fost aduse în lot jucătoare de peste hotare, sportive de mare valoare gen Nadia Parker, Taneisha Harrison, Breanna Salley, Katya Abramzon sau Becca Tobin care alături de internaționalele românce Eni Tarța si Ancuța Stoenescu au încântat publicul spectator din sala Universității. Sala a devenit neîncapatoare, echipa era încurajată și de galeria Gruppo Arnsberg, venită de la fotbal să faca spectacol etapă de etapă. Victoriile curgeau, lumea baschetului se minuna de echipa-surpriză din Cetate, care câștiga în acel sezon pe terenul lui ICIM Arad campioana en-titre a țării. CSU termina sezonul regulat pe locul 3 după multiplele campioane din Târgoviște și Arad și speranțele suporterilor mergeau spre păstrarea măcar a acestui loc 3 și după play off. Din păcate visul frumos s-a frânt în sfertul de finală cu CSM Satu Mare, când poate lipsa de experiență, sau poate ghinionul au oprit trupa alb–albastră din drumul spre semifinale. Acel sezon a fost încheiat pe locul 5 din 16 formații, obiectiv îndeplinit cu brio dar senzația tuturor a fost că acel campionat fabulos se putea încheia cu o clasare mult mai bună. Lumea baschetului vorbea atunci că Alba Iulia merita să joace finala campionatului cu CSM Târgoviște și implicit să devina cel puțin vicecampioana României.

            Odată ștacheta fiind ridicată, în sezonul următor obiectivul avea să fie ocuparea primelor patru poziții, mai pe înțelesul tuturor calificarea în semifinalele campionatului. S-au produs permutari în conducerea administrativă fostul rector Moise Achim predând ștafeta predecesorului său Daniel Breaz, iar Sorin Șimon lui Bogdan Duma, omul bun la toate din cadrul clubului încă de la începuturile lui. Alături de Eni Tarța, Katya Abramzon și Becca Tobin rămase la echipa au mai fost aduse alte jucătoare valoroase gen Amanda Thompson, Jovana Vukoje, Tereza Brantlova , Zenta Melnika, Alexandra Uiuiu sau Ildiko Nagy. Echipa juca satisfăcător dar nu mai avea strălucirea din sezonul precedent. S-au pierdut niște meciuri care nu trebuiau pierdute și atmosfera în cadrul lotului nu era deloc una bună. Până la urmă cum se întâmplă de obicei a fost sacrificat antrenorul , cehul Tomas Bilek fiind înlocuit cu sârbul Miroslav Popov, un antrenor cu un palmares foarte bogat și  experiență mare la nivel înalt, a cărui mână avea să se vadă în scurt timp. Sezonul regulat s-a încheiat pe locul 5 dar toate tunurile au fost puse pe play off-ul campionatului și pe Cupa României. Final Four-ul Cupei României a avut loc chiar în sala Universității, iar echipa noastră ajunsă pentru prima dată la acest nivel a pierdut finala cu CSM Târgoviște. Performanța era mare, dar trebuia dublată neapărat de o semifinală în campionat, pentru a se îndeplini obiectivul, lucru care s-a și întâmplat odată cu eliminarea fără avantajul terenului a trupei din Sfântu Gheorghe. În semifinală a fost greu deoarece fetele noastre întâlneau campioana și deținătoarea Cupei României, CSM Târgoviște și chiar dacă nu au reușit să treacă de aceasta i-au administrat prima înfrângere din istorie în disputele directe la Alba Iulia. Apoi în finala mică au fost de asemenea întrecute de CSM Satu Mare, un alt nume mare la acea vreme, dar tot fără să piardă pe propriul teren. S-a terminat pe locul 4, obiectivul era îndeplinit  într-o ediție de campionat mai tare ca niciodata și mai presus de asta rămâneam cu prestația din acel sezon a sportivei noastre Amanda Thompson, poate cea mai bună baschetbalista care a jucat vreodată la universitare.

De acum Alba Iulia devenea o certitudine, eram luați în seama și tratați cu respect de toata lumea. Sezonul următor venea cu o schimbare de manageri Petru Eleș, persoana căreia Alba Iulia îi datorează intrarea în baschetul de performanță fiind înlocuit de Nicușor Marcu, persoană căreia îi datorează însăși  existența. Cu un buget însemnat, obiectivul fixat era jucarea finalei în campionat și în cupa. De asemenea se participa pentru prima dată în istoria clubului în Cupa Europei Centrale, competiție în care au jucat de-a lungul anilor destule echipe de valoare. Au fost aduse o serie de jucătoare valoroase din care se disting internaționalele românce Annemarie Părău și Larisa Toma (alături de Alexandra Uiuiu rămasă din sezonul anterior), dar și sârboaice gen Sașa Cadjo ( alături de Jovana Vukoje rămasă din anul anterior) sau jucătoare valoroase de peste Ocean gen Tiffany Brown, Breanna Salley (revenită), Chastity Reed sau Kaddy Whittington. Antrenorii Miroslav Popov și George Lăncrănjan aveau material bun la dispoziție și ca dovadă au încheiat sezonul regulat pe locul 2 după campioana en-titre ICIM Arad. În Cupa României din păcate am fost eliminați de ICIM Arad, dar am compensat printr-un parcurs foarte bun în Cupa Europei Centrale, acolo unde ne-am duelat cu aceeași campioană din Arad. Clubul nostru a obținut organizarea CEWL în sala proprie și într-o finala electrizantă cu ICIM Arad, CSU Alba Iulia a obținut primul trofeu din scurta sa istorie. Urma campionatul, în care obiectivul fixat și anume finala era palpabil, dar  din nefericire, deși cu avantajul terenului propriu și cu ascendentul moral a două victorii în sezonul regulat, în semifinale am fost învinși de CSM Târgoviște, condusă de o Chrissy Givens magistrală. Am rămas cu amarul unei finale ratate, dar îndulcit oarecum de faptul că drumul ne-a fost barat de Târgoviște, care avea să devină campioană. În finala mică Alba Iulia a trecut de Sepsi Sfântu Gheorghe și a cucerit locul 3, prima medalie de bronz din panoplia sa.

Sezonul următor a fost abordat în aceeasi formulă în birouri și pe bancă, modificări survenind doar la nivelul lotului de jucătoare. Au venit Elisabeth Pavel și Marta Fodor alături de cele rămase din stagiunea anterioară Alexandra Uiuiu și Larisa Toma, iar ca străine au fost aduse jucătoare gen L’Oreal Price, sau la prima experiență în Europa ca Valencia McFarland, Jessica Kuster sau Wumi Agunbiade. Era clar că bugetul e în scădere, iar obiectivul era calificarea în play off și ocuparea în final a unuia din primele 6 locuri, calificarea în Final Four-ul Cupei României și în cel al Cupei Europei Centrale. În ciuda acestor lucruri echipa a jucat foarte bine și a reusit să termine sezonul regulat pe locul 4 și să acceadă în Final Four-ul Cupei României și cel al Cupei Europei Centrale. Ba mai mult a reușit chiar să joace și finalele acestor competiții, pierdute din păcate în fața celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe si ICIM Arad. În campionat trupa alb–albastră a fost eliminată în semifinale de Sepsi Sfântu Gheorghe, pierzând apoi și finala mica în fata ICIM-ului din Arad, dar a reușit să-si mențină poziția dobândită după sezonul regulat și să termine campionatul pe un meritoriu loc 4.

Asta a fost istoria rece a ultimilor ani, iar acum nu ne rămâne decât să așteptăm un nou sezon pozitiv pentru CSU Alba Iulia. Pornim din nou cu speranța la o clasare cât mai bună, ceea ce la momentul și bugetul actual se traduce printr-o clasare în primele patru echipe din campionat și în accederea în Final Four-ul Cupei României. De asemenea odată cu aflarea mai multor informații despre desfășurarea Cupei Europei Centrale din acest  sezon cu siguranță și acolo va fi fixat un obiectiv similar. Echipa a fost din nou modificată, alături de Alexandra Uiuiu (care este deja la al cincilea sezon per total și la al patrulea consecutiv în trupa universitara) și Marta Fodor rămase din sezonul trecut a venit Sonia Ursu și revenit Elena Dincă la capitolul românce, iar ca străine Vanessa Abel, Adrienne Webb, Asia Logan, Mariah King, Jelena Antic și Stefka Miteva au întregit efectivul. De asemenea în lot se mai află tinerele Andreea Beldian și Mihaela Gherman jucătoare intrate în urmă cu trei ani in anticamera primei echipe. La conducerea tehnică a rămas reputatul tehnician sârb Miroslav Popov ajutat de valorosul tehnician autohton George Lăncrănjan, dar din păcate față de sezoanele precedente a plecat din funcția de manager Nicușor Marcu . În ciuda auspiciilor deloc favorabile din presezon ( au rămas doar 11 echipe din 14 din motive financiare) va fi un campionat  interesant, probabil echilibrat, cu mai multe echipe care vor emite pretenții. Favoritele întrecerii sunt de departe Sepsi Sfântu Gheorghe și ICIM Arad, dar oricând echipe ca CSU Alba Iulia, CSM Targoviste, Olimpia Brașov sau Phoenix Galați și posibil Universitatea Cluj Napoca, pot face destule surprize și să se implice în lupta la vârful ierarhiei. Totul este posibil, iar cine va avea o organizare mai bună la toate capitolele și se va adapta la sistemul condensat în doar 6 luni al acestui sezon își va indeplini obiectivele. Să sperăm că CSU Alba Iulia în ciuda unui program cu deplasări foarte grele în turul campionatului își va respecta blazonul făurit în acesti ani și va rămâne acolo în vârf, unde spunem fără teama de a greși că îi este de fapt locul.

În rest nu putem spera decât că publicul spectator va reveni la meciurile de baschet cu aceeași plăcere pe care o arăta sezoanele precedente, iar cei ce iubesc cu adevarat acest sport vor acompania cu aplauze foșnetul plaselor scuturate de aruncarile favoritelor.

 

Mult succes în noul sezon CSU Alba Iulia !!!          Articol scris de Adrian Hăbean

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

5 COMENTARII

    • Iti multumesc mult Valy draga si ma bucur ca am reusit sa ajung la sufletul tau si sper eu si la sufletele celorlalti cititori ai portalului……Ma bucur ca esti aproape de noi cu sufletul si cu gandul, ca nu uiti de unde ai plecat, chiar daca viata te-a dus in locuri in care normalitatea este la ea acasa….Si ma mai bucur sa vad ca esti acelasi iubitor al sportului si a culturii de orice fel din judetul Alba si implicit Alba Iulia ! Te salut cu drag!

  1. Un portal media in care se regasesc articole scrise cu inima dar si cu mintea, cu mult profesionalism si pasiune. Apreciez promptitudinea si acuratetea stirilor, citind aceste articole departe de orasul natal, departe de Transilvania mea iubita, departe de tara, distanta care ma separa dispare. Un mare BRAVO intregii echipe din partea unui fost si actual coleg de breasla. Valy Cio

  2. Iata ca am citit un text prea captivant prezentat intr-un mod greu de gasit in netul romanesc. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se trece ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.