IMG_0006Așa cum vara își toarce ultimele văpăi mocnite de soare în așteptarea cascadei răcoroase care să domolească arșița aceasta dogoritoare, așa și iubitorii „fotbalului mic” din județul Alba așteaptă un nou sezon al Ligii a IV-a, în care poveștile aprinse de la gura frapierei cu gheață vor prinde viață și se vor transpune în realități reci…

Ca la orice spectacol, fiecare participantă la competiția județeană va veni cu speranța ascunsă că ar putea deveni regina balului, speranță întârită de anii anteriori când au izbândit echipe mai puțin scontate și care chiar au ajuns în premieră pentru ele în Liga a III-a.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

La o primă vedere peisajul pare îmbietor, în ciuda crizei globale pe care o traversăm, toate cele 16 competitoare care și-au câștigat dreptul de a participa la balul „fotbalului mic” au răspuns prezent la strigarea starostelui evenimentului în persoana Asociației Județene de Fotbal Alba și fiecare în funcție de posibilități și-a pregătit straiele de sărbătoare. Cum întotdeauna înainte de orice competiție există favoriți, așa și aici unii pleaca la „bursa pariurilor” cu șanse mai mari decât alții, într-o cursă cu 30 de obstacole la capătul căreia doar una va câștiga potul dublu, campioana și promovata direct, fără baraj în Liga a III-a. Va fi o luptă echilibrată, în care probabil va conta fiecare amănunt, iar la final va ieși învingător cel care va lua în calcul toate atributele unei competiții sportive, începând de la buna organizare la nivel de conducere, până la crearea unui lot de jucători valoroși pentru acest eșalon și a unei atmosfere constructive întru îndeplinirea dezideratului.

Ca și candidate la premiul întâi, după un simplist calcul al hârtiei, influențat de gradul de organizare a echipelor, ar fi Mureșul Vințu de Jos, Olimpia Aiud, Viitorul Sântimbru, CS Ocna Mureș, ASC Pianu, AFC Unirea Alba Iulia sau Șurianu Sebeș… Însă nu întotdeauna „calculul hârtiei” primează într-un campionat echilibrat și alături de cei de mai sus pot apărea oricând echipe surpriză, care să dea peste cap toate socotelile inițiale. Întorcându-ma la favoriți, vicecampioana ediției precedente Mureșul Vințu de Jos pare a pleca cu prima șansă prin prisma permanenței pe banca tehnică și a unei părți însemnate a lotului cu care s-au bătut la promovare sezonul trecut. Apoi vine un grup de echipe format din Olimpia Aiud, Viitorul Sântimbru, ASC Pianu, Șurianu Sebeș, grupări care au un management bun pentru nivelul la care ne raportăm. De asemenea CS Ocna Mureș care desi in sezonul trecut s-a luptat pentru evitarea retrogradării, s-a întârit in acest an atat la nivel de lot prin repatrierea multor jucători autohtoni cât și la nivelul bancii tehnice și al conducerii și nu ar fi exclus să se poată bate cu șanse reale la promovare.

În final dar nu în cele din urmă am lăsat echipa fanion a județului Alba, AFC Unirea 1924 Alba Iulia, grupare care va crește fără îndoială prin prezența sa cota de interes pentru competiție în rândul microbiștilor din județ . Din păcate interesul pentru susținerea fotbalului nu este la nivelul scontat în orașul resedință de județ, dar tinerii și talentații jucători ai Unirii au datoria morală să încerce să apere un blazon recunoscut la nivel național și printr-o dăruire exemplară să compenseze lipsă de experiență evidentă de la nivelul lotului și având în spate un foarte bun antrenor și abil conducător nu este exclus să producă surpriza și să se impună în cele din urmă.

Dacă am vorbit până acum de protagoniștii întrecerii este lesne de înteles că vor fi și echipe care se vor lupta să evite retrogradarea. Este greu de pronosticat care vor fi acestea, dar în virtutea ultimelor sezoane echipele nou promovate (exceptând Unirea) cât și cele care pe parcurs vor întampina probleme organizatorice și financiare se vor înscrie în bătălia de evitare a celor două locuri care duc în Liga a V-a.

În încheiere nu putem spera decât la faptul că va fi un sezon de neuitat pentru iubitorii acestui minunat sport din județul Alba, în care să primeze spiritul de FAIR-PLAY și respectul pentru adversar și fie ca la final echipa cea mai bună să se impună și să cucerească laurii.

Articol scris de Adrian Hăbean

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

7 COMENTARII

  1. BAFTA TUTUROR ECHIPELOR INSCRISE IN LIGA a IV a ALBA, ACUM LA STARTUL NOULUI SEZON. SA SPERAM CA JOCURILE SE VOR DESFASURA PE TEREN, ARBITRII VOR JUDECA INTRE DOUA CULORI, INTR-UN DEPLIN CLIMAT DE FAIR PLAY.

  2. Frumos articolul. Din cate am vazut prin reorganizarea Ligii a doua vor retrograda multe echipe, cauza din care se pare ca si anul acesta va fi baraj pentru Liga 3.

  3. Cu “un foarte bun antrenor și abil conducător”…cu un 5 contra 2 foarte bun si cu ture de teren, nu prea cred…sau adeca o va promova el prin “abilitati”?…cu arbitrii?…cu blaturi?…nu se va juca promovarea in iarba?…ce vreti sa insinuati!?
    Si asta cu “nu este exclus să producă surpriza”…deci ar fi o surpriza promovarea fanionului?!?…sau va e frica sa nu care cumva sibienii de la Spring sa se stearga cu fanionul pe undeva chiar din prima runda? 😀

  4. Foarte frumos articolul, e placut sa mai citim si astfel de editoriale in presa sportiva, multa bafta la cat mai multe si bafta echipelor la un sezon cu fotbal adevarat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.