Muresul Vintu de Jos-Unirea Alba Iulia64Județul Alba a prins în ultimii ani un tren de performanță în fotbalul amator, bifând 4 promovări consecutive. Cu siguranță, la acest parcurs au contribuit mai mulți factori, printre care amintim: politicul, financiar, dar și calitativ, mai muțli jucători cu experiență la nivel superior fiind atrași de mirajul fotbalului amator din Liga a 4-a Alba. Exemplul cel mai la îndemână este cel al actualei campioane, viitoarea reprezentantă a județului Alba la barajul pentru promovarea în eșalonul terț, Mureșul Vințu de Jos, club care a adus un antrenor recunoscut la nivel națoinal, pe Dan Mănăilă, acesta bifând mai multe transferuri răsunătoare pentru fotbalul amator. Istoria ultimilor ani o dau pe Vințu ca favorită la baraj, județul Alba devenind în ultima perioadă un pol al fotbalului amator din România. De partea cealaltă, Mureșul se mândrește cu o singură promovare în ultimii 4 ani, cea a Ineului, adversara Industriei Galda de Jos din fostul sezon al Ligii a 3-a. Mureșul Luduș a mai reprezentat în 2013 județul vecin la baraj, l-a și câștigat, însă a refuzat mirajul fotbalului profesionist din motive financiare.

Fotblul din județul Alba a devenit o forță la nivel național, atât la amatori, cât și la semi-profesioniști, în Liga a 3-a. Toate echipele promovate din L4 în eșalonul terț s-au descurat foarte bine în fotbalul profesionist, inclusiv Europa Alba Iuia, care a reușit un campionat peste așteptări, însă a fost exilată în Arad din motive financiare. Metalurgistul Cugir are 3 sezoane în Liga a 3-a la activ, toate încheiate pe podium, Industria Galda de Jos s-a salvat de la retrogradare în primul an, iar în acest sezon a reușit o clasare istorică pe locul al 3-lea în Seria a 5-a, iar Performanța Ighiu s-a clasat pe locul secund la prima participare în Liga a 3-a.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Toate aceste performanțe sunt mărturia dezvoltării fotbalului la nivel județean, iar Mureșul Vințu de Jos a prezentat o rețetă de succes, care pare să se îndrepte către continuitate. Bugetul, staff-ul tehnic, precum și lotul dau încredere iubitorilor echipei, precum și iubitorilor fotbalului județean, că Vințu de Jos va fi a 5-a echipă din Alba care va tranșa promovarea în Liga a 3-a.

Iată parcursul echipelor din județul nostru în ultimii 4 ani:

După mai multe meciuri de baraj ratate, Alba a descoperit rețeta succesuui în ultimii 4 ani, iar nivelul fotbalului din Liga a 4-a a antrenat campioana și a pregătit-o pentru duelurile decisive de promovare. La primul duel, cel din 2012, când Europa Alba Iulia a trecut de Vulturii Vultureni cu 2-0 la Oradea, poarta echipei pregătite pe atunci de Alin Hancăș a fost apărată de experimentatul Gabriel Rotar, actualul portar al Mureșului Luduș, viitoarea adversară a Mureșului Vințu de Jos.

Alba

2012: Europa Alba Iulia – Vulturii Vultureni 2-0 (R. Andone, M. Cristea), Rotaru – titular în paorta Europei

2013: Metalurgistul Cugir – Rapid Jibou 4-0 (Cîrstean, Șuteu – dublă, Goronea)

2014: Industria Galda de Jos – CS Ghiroda 2-2 / 6-5 după penalty-uri (Chirilă, Cernea)

2015: Performanța Ighiu – Progresul Pecica 6-1 la general (1-1 – gol S. Turuș în tur, 5-0 în retur – goluri S. Turuş – dublă, R. David – dublă, Potopea)

Nu la fel de mândri sunt vecinii noștri din județul Mureș, care s-au bucurat de o singură promovare în ultimii 4 ani, cea reușită de CS Ineu în urmă cu două sezoane, pe terenul din Galda de Jos, contra formației Plaiul Iacobeni. Adversara reprezentantei din Alba la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a, Mureșul Luduș a bifat cu brio un baraj pentru accederea în fotbalul profesionist în anul 2013, însă victoria de atuncia contra echipei din Miercurea Ciuc a fost sărbătorită pentru puțin timp, echipa refuzând să se încsrie în Liga a 3-a din cauza problemelor financiare.

Iată situația județului Mureș în lupta pentru promovarea la Liga a 3-a, în ultimii 4 ani:

Mureș

2012: Lacul Ursu Mobila Sovata – Sevișul Șelimbăr 1-5

2013: Mureșul Luduș – FC Csikszereda Miercurea Ciuc 3-2. Ludușul a renunțat la participarea în Liga a 3-a din motive financiare

2014: CS Iernut – Plaiul Iacobeni 2-1. (Meci disputat la Galda de Jos)

2015: Viitorul Ungheni – Înfrățirea Agromec Harman 4-8 la general (0-2 în tur, 4-6 în retur)

Din această comparație între cele două județe vecine, reiese faptul că fotbalul din Alba este mai puternic decât cel din Mureș, însă acest lucru nu o dă pe Mureșul Vințu de Jos – direct promovată în Liga a 3-a. Așa cum a declarat pentru Absport.ro președintele formației Ludușene, Ioan Orosfoian, fotbalul este imprevizibil și orice se poate întâmpla în acest fenomen.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.