CS Ocna Mures-Inter Ciugud70La cei 80 de ani care se vor împlini pe 28 august 2016 de la prima funcționare a nocturnei de pe stadionul Soda Ocna Mureș, conducerea grupării din orașul salin încearcă un ”boom” de imagine și anume organizarea unui amical cu Dinamo București. Pentru a primi sprijin în această tentativă gruparea din Ocna Mureș a cerut inclusiv ajutorul Federației Române de Fotbal, evenimentul din 28 august aparținând întregului fotbal românesc.

O scrisoare emoționantă cu privirea la stadionul Soda Ocna Mureș și fotbalul din orașul sali a fost trimisă Federației Române de Fotbal. Textul a fost semnat de Ovidiu-Ligiu Trifan, un ocnamureșean stabilit de mulți ani la Paris. Iată textul integral:

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Soda Ocna Mureș este una dintre echipele de fotbal cu cea mai veche tradiție din întreg fotbalul românesc și care mai este încă în viață pentru a ne mărturisi despre vremea începuturilor acestui fenomen din țara noastră. Istoria sa este un amestec de pionierat, glorie, pasiune, decădere și pasăre Phoenix. Această echipă de fotbal este purtătoare de speranță în viitor, într-o lume ce părea ca nu mai da doi bani pe fotografiile prăfuite de altădată, dar care, pe zi ce trece, tinde sa redescopere valorile în care merită să crezi cu adevărat și rostul sportului ca și vector de partaj, de solidaritate și de educație a noilor generații de tineri.

Soda Ocna Mures a fost creată în anul 1933 sub numele de Solvay Uioara din pasiunea baronului belgian Solvay – proprietarul de atunci al fabricii de sodă din localitate – nu numai pentru fenomenul fotbalistic în sine, dar și din dorința acestuia de a se îngriji de preocupările sociale ale angajaților săi. Tot atunci, echipa de fotbal a orașului Ocna Mureș a fost în centrul unei alte premiere complet inedite în sportul românesc al epocii : pe data de 30 august 1936 s-a inaugurat pe stadionul Solvay din localitate prima instalație de nocturnă din fotbalul românesc cu ocazia meciului Solvay Ocna Mureș versus IAR Brașov (2-4). Chiar dacă vorbim despre o epoca a începuturilor în întreg fotbalul românesc, nu putem uita faptul că echipa din Ocna Mureș funcționa pe lângă un actor economic privat major al acelor vremuri și în condițiile unor realități economice naționale mult favorabile Transilvaniei față de restul Regatului României. Era epoca în care practic întreg fotbalul românesc era concentrat în Transilvania în plus de echipele din București și Ploiești, ele însele evoluând în condiții economice asemănătoare celor din Transilvania. Cu acea nocturna ultramoderna pentru acele vremuri și în condițiile în care orașul Ocna Mureș era nu numai unul solid din punct de vedere economic dar și un centru turistic căutat pentru băile sale sărate, această zonă era una frecventată regulat de către echipa națională de fotbal a României din acele vremuri în cadrul cantonamentelor sale de pregătire. Cu alte cuvinte, normalitatea acelor vremuri își avea din plin locul la Ocna Mureș. Asa se și explica faptul că, având la baza și tradiția de necontestat a fenomenului fotbalistic de pe aceste meleaguri încă de dinainte de Marea Unire de la 1918, din timpul imperiului austro-ungar, echipa din Ocna Mureș a fost locul unde au fost formați și de unde au plecat în lume adevărate legende ale fotbalului românesc. Ocna Mureș este locul de unde au plecat Bazil Marian, Iosif Lengheriu si Ioachim Moldoveanu (participant la Mondialul din Franța din 1938). Tot de aici au plecat viitorii mari jucători ai CCA-ului Cornel Cacoveanu, născut la Ocna Mureș, dar și Ion Voinescu care, deși bucureștean de origine, a jucat la Solvay Ocna Mureș sezonul 1946-1947, acela care l-a propulsat în strălucita sa cariera viitoare de la Steaua București.

Traditia de club formator istoric din fotbalul românesc a echipei din Ocna Mureș nu s-a pierdut nici după 1945. De la Soda au luat drumul gloriei jucători ca si Alexandru Moldovan (Dinamo București), Sorin Corpodean (U Cluj și CFR Cluj), Ovidiu Maier (Rapid), Mircea Stanciu (Steaua) sau Tiberiu Bălan (Rapid, Sportul, Steaua). Marea majoritate a acestor nume reprezintă jucători internaționali români de înalt nivel mondial. Nu trebuie uitat nici Ioan Andone din această lista deoarece, chiar dacă el a plecat de la Hunedoara cu dream teamul lui Mircea Lucescu, toată familia lui este originara de la 3 kilometri de Ocna Mureș, ea se află încă acolo de generații, si doar fenomenul colectivizării pământurilor din anii ‘50 a făcut ca el să se regăsească la Hunedoara acolo unde părinții săi au căutat o viață mai bună. Esența acestor rânduri este una de netăgăduit : Soda Ocna Mureș și aceste meleaguri reprezintă un loc de mare cinste din fotbalul românesc prin calitatea celor ce au fost formați aici ca și fotbaliști și oameni iar apoi, vreme de mai multe generații, au dus cu ei în lume valorile fotbalului românesc.

Ca si orice fenomen viu din univers, Soda Ocna Mureș a fost și ea tributara realităților economice și mediului politic în care și-a desfășurat activitatea de-a lungul timpului. Condițiile economice foarte favorabile ale începuturilor, cele specifice unui capitalism industrial ce acompania construcția României Mari de după 1918, și-au schimbat natura și caracteristicile după 1945 și ajungerea la putere în România a unui regim pro-sovietic. Echipa de fotbal Solvay Ocna Mureș a continuat să funcționeze pe lângă același actor economic, uzinele cloro-sodice din localitate proaspăt naționalizate, dar sub numele de Soda Ocna Mureș. Ea a continuat sa trăiască la nivelul diviziei C și, din când în când, cu rezultate notabile în Cupa României, dar fără să mai regăsească traiectoria ce părea a-i fi destinata în perioada interbelica. În schimb, ceea ce nu s-a clintit niciodată a fost, este și va rămâne statutul acestei echipe de club formator istoric în fotbalul românesc și vector de transmisie privilegiat al valorilor de solidaritate, partaj și educația tinerilor în cadrul a ceea ce numim sportul de masa. Soda Ocna Mureș a realizat aceasta munca nobilă nu numai înainte de 1945 dar și în perioada comunistă iar mai apoi după 1990. Euforia începuturilor promițătoare a « mutat » odată cu venirea comunismului economic și a sfârșit, după 1990, în brațele dezastrului economic. Ori, dacă Soda Ocna Mureș ar fi fost doar un fenomen artificial, întreținut de orgoliile și banii nomenclaturii comuniste, el ar fi dispărut odată cu ea în absurdul democrației originale de după 1990. Acest lucru nu s-a petrecut însă, în ciuda falimentului răsunator al combinatului chimic din oraș pe lângă care echipa de fotbal a funcționat încă de la începuturile sale. Atunci când realitatea ne întinde oglinda sa în dreptul feței nu putem să ne vedem mai frumoși decât suntem și trebuie să revenim la întrebările esențiale ale vieții : de ce ? și pentru ce ? De ce să mai vrem ca și Soda Ocna Mureș să trăiască și pentru cine ? Ei bine, în fața unor astfel de întrebări existențiale pe care și le-au pus acei pasionați ce conduc astăzi destinele Sodei, răspunsul nu poate fi decât unul impus de tradiție, de pământul orașului și de respectul datorat celor de dinainte. Soda merită să trăiască pentru ca ea este un factor de coeziune socială, de educație a tinerelor generații în spiritul efortului individual pus în slujba unui grup și un spațiu privilegiat de partaj al unei viziuni pozitive despre viață. La Ocna Mureș, pentru o astfel de activitate există tradiția necesară, fenomenul social reprezentat de echipa de fotbal și frumoasa pasiune necesară pentru a le ține în viață chiar făcând față unor condiții economice restrictive în vremurile de azi. Iar aici intervine pasarea Phoenix, cea responsabilă cu răsăritul de soare din ziua de mâine…

La Ocna Mureș, pasărea Phoenix a renăscut nu din propria cenușă ci din cenușa proprie amestecată cu pasiunea nebună a unor fii ai orașului cărora chiar le pasă de soarta comunității în sânul căreia s-au născut. După haosul economic și social provocat de tranziția post-decembrista, după falimentul combinatului chimic și dramele sociale ce au apărut cu aceste ocazii, s-a reușit clarificarea situației juridice a clubului Soda Ocna Mureș și a echipamentelor sportive ale echipei de fotbal. S-a reînceput reconstrucția clubului pe baze solide și de acolo de unde trebuie: echipele sale de juniori compuse din copii ai orașului Ocna Mureș. Baza sportivă a clubului a intrat în faza de reconstrucție progresivă, s-a lansat o carte despre fostele glorii fotbalistice ale orașului în cadrul unui meci de fotbal între foști jucători de altădată organizat în luna august 2015 iar rețelele de socializare au fost mobilizate pentru reaprinderea făcliei acestui fenomen la Ocna Mureș și readucerea publicului la stadion. S-au dotat toate echipele clubului cu echipamente noi, s-au reînnoit însemnele clubului și a fost scris un nou imn al echipei de fotbal cu larga implicare a suporterilor echipei. A venit însă momentul ACUM să refacem perla coroanei, « jucăria » aceea nestemată ce a făcut ca Soda Ocna Mureș să intre în istoria fotbalului românesc: instalația de nocturnă de pe stadionul Soda. Nu există nici un motiv viabil care să stea cu adevărat în calea unui astfel de proiect iar, în acest moment, există nu numai voința necesară ci și condițiile pentru ca un astfel de proiect să prindă viață. Nu este vorba aici despre vreun cadou pe care cineva l-ar putea face orașului ci despre un act de igienă intelectuală și de reparație morală. Finanțarea unui astfel de proiect nu se poate face decât prin punerea în comun a banului public și privat, ținuți împreună fiind de voințele nestăvilite ale celor ce doresc reușita unui astfel de proiect. Reaprinderea nocturnei la Ocna Mureș este un act de normalitate pe care comunitatea este datoare să-l facă fiilor ei de azi așa cum adulții anilor ‘30 au știut să caute și să vrea progresul și civilizația pentru adolescenții vremurilor lor. Puțini dintre cei ce au trait acele vremuri mai sunt încă printre noi dar toți au știut să transmită generațiilor ce au venit după ei povestea acelei normalități frumoase. Din aceste acte de transmisie a memoriei colective s-a nascut legenda iar din legendă și tradiție au izvorât dorința de acțiune de acum. Napoleon Bonaparte făcea apel la același resort interior al soldaților săi, înainte de bătălia de la Pyramides, când le spunea înflăcărat: « Soldați, de la înălțimea acestor piramide, 40 de secole va privesc! ». Păstrând proporțiile dar neuitând esențialul, la Ocna Mureș, de la lumina nevăzută azi a nocturnei de la stadionul Soda dar nestinsă niciodată în inimile iubitorilor de sport din oraș, 80 de ani de fotbal românesc ne privesc. De ani buni lumina aceasta este una imaterială, ea nu mai exista decât în amintirile noastre, un pic amestecată cu anii copilăriei și cu chipurile celor dragi, dar a venit vremea ca ea să se reaprindă fizic pe primul stadion ce a făcut-o cadou întregului fotbal românesc. Este vorba despre un act de normalitate către tinerii de azi, de investiție în formarea generațiilor viitoare de sportivi de la Ocna Mureș și, nu în ultimul rând, un act de transmisie al unei bucăți de memorie colectivă de la o generație la alta. O comunitate ce crede că funcționează decent fără astfel de reguli nu este altceva decât un sat fără câini, o suma de interese private incapabile în a defini și respecta un interes comun și, din această cauza, susceptibilă în a dispărea la prima zgâlțâire mai serioasă a grinzilor istoriei.

Acesta este rostul acestor rânduri, scrise din dragoste pentru orașul în care m-am născut”, se arată în scrisoarea semnată cu multă emoție de Ovidiu Trifan și trimisă de către oficialii clubului ocnamureșean Federației Române de Fotbal pentru reaprinderea făcliei fotbalistice din orașul Ocna Mureș.

sura foto: adevarul.ro

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.