ASC Pianu - Muresul Vintu de Jos42Stăteam în zilele friguroase de iarnă, înaintea sărbătorilor și analizam turul din Liga a IV-a Alba, dar și perspectivele pentru partea secundă a campionatului. 

Desigur la prima vedere a clasamentului, oricine poate să-și dea cu părerea că misiunea cea mai simplă o va avea Viitorul Sântimbru, grupare ce a reușit, trebuie să recunoaștem că și cu puțină șansă să ierneze cu un avantaj de șapte puncte în fotoliul de lider.  Dacă înainte de anul 2016, gândurile și ideile mele mergeau spre Viitorul Sântimbru și echipa care se anunța a fi „principala contracandidată” Șurianu Sebeș. Surprizele plăcute a noului an s-au produs, spre plăcerea și bucuria mea, a omului care tresare la orice luptă aprigă pentru titlul de campioană județeană a sezonului 2015-2016.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Rezultatul analizei vi-l ofer în rândurile de mai jos:

1. Viitorul Sântimbru 

Fără o campanie spectatuloasă de achiziții, echipa antrenată de Dan Comșa s-a bazat mai mult pe omogenizarea grupului și pe o campanie de transferuri axată mai mult pe acoperirea posturilor deficitare din prima parte a sezonului sau a jucătorilor care nu aveau „dublură” pe post.

Iarna sântimbrenilor a fost agitată de „lovitura managerială” oferită de Șurianu Sebeș, prin achiziționarea lui Claudiu Coltor, transfer ce s-a întors ca un bumerang împotriva jucătorului care s-a grăbit să-și pună semnătura pe contractul oferit de gruparea din „Arini”. Chiar și așa, președintele Adrian Hulea s-a orientat repede pe piața transferurilor și a căutat soluții pentru a-l înlocui pe „Făină”, însă cu siguranță plecarea lui e un minus pentru echipă.

Concluzia e că cele șapte puncte avans le oferă un ușor confort campionilor de toamnă, însă cu siguranță jocul lor trebuie să fie mai organizat în plan ofensiv, deoarece în retur nu vor mai putea aștepta minutele de final pentru a-și adjudeca victoria, spun asta deoarece presiunea va fi mare pe umerii fotbaliștilor lui Comșa.

Întrebarea returului ce planează asupra liderului este una care pe mine mă încearcă, fără să vreau să supăr pe cineva, însă e clar că returul va dovedi dacă rezultatele din prima parte a sezonului au fost cauzate de lipsa de atenție de care s-a bucurat gruparea din Sântimbru din partea adversarilor, majoritatea așteptându-se să se bată în frunte Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș.

2. Mureșul Vințu de Jos

Rămasă în iarnă fără nucleul de bază, dar și fără cuplul de antrenori Manea-Oargă, tehnicieni ce au acuzat pe parcursul turului problemele financiare ale clubului, viceliderul din Vințu de Jos părea ca un pugilist numărat de arbitru în urma unei lovituri ce părea să trimită echipa la podea și să o facă knock-out.

Mulți le-au cântat prohodul vințenilor, însă gruparea prezidată de Valentin Groza a făcut una dintre cele mai tari mutări ale iernii și mai exact l-au deturnat pe Mănăilă din drumul lui către returul la FC Bihor Oradea (Liga a II-a) și l-au numit principal la Mureșul Vințu de Jos, lovitură demnă de invidiat, în primul rând fiind un plus major la capitolul imagine. Venirea lui Mănăilă a trezit parcă în sânul jucătorilor dorința de a demonstra că au valoare și că merită să fie pregătiți sub bagheta unui antrenor ce nu a mai pășit într-un astfel de eșalon de 18 ani.

Venirea lui Mănăilă va aduce cu siguranță și noi achizițiii în sânul echipei, însă râmâne de văzut ce va mai „culege” arădeanul după ce „crema” jucătorilor din Alba s-a impărțit între cele trei divizionare terțe (Performanța, Industria și Metalurgistul), în vreme ce Șurianu și Viitorul și-au atras și ele jucătorii mai valoroși lângă echipă. Cert este că experiența lui Mănăilă poate fi decisivă în lupta pentru titlu, însă până la aflarea lotului din retur e prematur să ne exprimăm o părere vis-a-vis de vicelider, însă în opinia mea, Mureșul va fi una din formațiile ce va avea un cuvânt greu de spus în retur.

3. ASC Pianu 2013

Una din formațiile care s-au urnit mai greu în debutul turului a fost tânăra echipa antrenată de Adrian Fușle-Țana, grupare care a început să uimească prin prestațiile oferite și prin fotbalul plăcut ochiului dar uneori sărăcăcios în ceea ce privește acumularea punctelor în clasament, ASC Pianu a făcut un tur bun. Fără un obiectiv care să pună presiune pe jucători, „alb-verzii” au demonstrat că unul dintre puținele lucruri care au lipsit grupului a fost maturitatea în anumite momente ale sezonului, care poate gestionate în alt mod, ar fi putut duce Pianu mai aproape de lider.

Returul se anunță interesant și la Pianu de Jos. Gruparea lui Fușle s-a despărțit de câțiva jucători, însă putem spune că doar doi au fost „senatori de drept” (Adrian Dragoș și Andrei Mărginean), restul jucătorilor nu pot fi considerați ca adevărate pierderi pentru echipa ce completează podiumul la finalul turului.

Cert este că oficialii echipei au o misiune dificilă în această iarnă. Trebuie să respingă ofertele venite pentru anumiți jucători, iar în ceea ce privește piața de achiziții probabil că vom fi din nou surprinși de vreun jucător scos de la „naftalină” de Adi Fușle din județul Sibiu, județ ce pare un izvor nesecat de talente pierdute.

Cert este că ASC Pianu va fi un arbitru decisiv în lupta pentru titlu, dar și o contracandidată ce nu trebuie neglijată de adversare, deoarece aceștia au demonstrat în prima parte a sezonului că pot pierde și pot câștiga cu orice adversar, indiferent de nume.

4. Șurianu Sebeș

Una din echipele care au reușit să stârnească multe controverse în prima parte a sezonului. Nu puține echipe s-au plâns de arbitraj ostil în „Arini”. Inter-ul lui Bicheși a fost învinsă dintr-un penalty scos parcă din joben de centralul de la vremea respectivă, însă probabil cele mai surprinzătoare eșecuri din tur ale sebeșenilor s-au produs la Daia Română, Ocna Mureș, dar și remiza de la Blaj, în vreme ce la Vințu de Jos au pierdut nemeritat elevii antrenați pe atunci de Doru Oancea, tehnician exilat la Hidromecanica Șugag.

Cu o iarnă agitată în care s-a produs mișcarea anticipată de reporterii Absport.ro și anume venirea „lotului” de la Mureșul Vințu de Jos au transformat din echipa de pe locul 4 în principala formație ce ar putea urmări și chiar contra Viitorul Sântimbru.

Deși au o experiență nefastă din sezonul trecut, Mihai Manea și Raul Oargă se bucură din plin de încrederea lui Dani Popa și a finanțatorului Armando Popescu pentru partea secundă a returului. Achizițiile făcute de aceștia, cantonamentul centralizat ce se anunță în alt județ, fac din Șurianu o echipă ce trebuie luată în seamă și tratată cu atenție de către toate candidatele la titlu.

Rămâne de văzut dacă Mihai Manea și Raul Oargă vor reuși să răzbune titlul pierdut în sezonul trecut la Vinț cu noua lor echipă.

5. Euro Șpring

Aflată la opt puncte în spatele liderului Viitorul Sântimbru, Euro Șprng a avut parte de un debut excepțional de sezon. Formația lui Florin Berța obținuse cinci victorii consecutive, în primele cinci runde ale turului, iar la Șpring se vorbea deja de lupta pentru titlu.

Treptat focul sprijenilor a fost stins. Mai întâi Viitorul Sântimbru s-a impus pe terenul lui Euro, după care au urmat eșecurile cu Șurianu Sebeș, Inter Ciugud, dar și cea mai severă înfrângere din acest sezon 1-8 pe terenul echipei ASC Pianu (scorul campionatului până în acest moment), iar aceste rezultate au dus Șpringul pe cinci, însă cu perspective pentru retur. Adică, de ce să nu spere Euro Șpring la promovare care e la opt puncte de lider, când Vințu, Pianu și Sebeș visează la titlul deși sunt la șapte lungimi.

Returul se anunță interesant, Florin Berța l-a readus pe Coșovan în echipă, ambițiosul primar Daniel Rusu, unul dintre promotorii fotbalului în comună negociază și el pentru câteva achiziții, iar cu siguranță în retur, Euro Șpring a pus gând rău formațiilor ce le-au învins în prima parte a sezonului.


Cert este faptul că mai sunt și alte formații cu experiență care pot arbitra duelul în mod indirect. Echipa ca CS Ocna Mureș, Rapid CFR Teiuș, ambele formații din Daia Română, CIL Blaj sau Olimpia Aiud sunt grupări care au încurcat și cu siguranță vor mai pune piedici în actualul sezon formațiilor din vârful clasamentului.

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

9 COMENTARII

  1. Hm … Sunt curios cate meciuri va mai arbitra Sergiu Popa echipei Surianu….. Oricum din cate știu este făcută sesizare la DNA pt stafful Surianu in încercarea de a achiziționa meciuri, arbitrii si tăcerea anumitor persoane ca si la târg!!!Așadar grija mare! Dupa ploaie vine soare !

  2. Eu nu cred ca asa de sigur si de simplu la Sibiu ! Ca si la Alba sunt tot 6 puncte intre primele doua si 7 intre prima si F.C.Avrig ! Si tot asa cred ca sunt echipe bune cum ar fi Avrigul , Rasinariul sau Sparta ! E doar o parere !

  3. Ce intelegeti dvs prin “lipsa de atentie […] din partea adversarilor”, d-le Craciun?
    Sau faceti o comparatie intre cum i-am zdrobit pe Vint in etapa a 2-a (ca n-au fost atenti?) si cat au fost de atenti cei de pe locul 4 in etapa a 14-a, (sper ca se vede acum foarte clar ca am jucat cel mult 10 contra 11)?

  4. asa e , vin si joaca in Alba ca poate asa mai aude lumea de ei…. La Sibiu majoritatea ” frecau ” bancile ! Dar si asa sunt mai valorosi fata de ce e pe acolo ! Drept dovada , Springul , anul trecut a terminat pe 10 ,iar dupa ce au adus sibieni , se bat la promovare !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.