IMG_9971 Au trecut două runde din cel de-al treilea eșalon al fotbalului românesc, timp în care am analizat și dezbătut diverse aspecte ce țin de echipele județului nostru prezente în competiție. Din păcate, după ani în care am fost reprezentați constant la nivelul celui de-al doilea eșalon și chiar în elită, de către Unirea Alba Iulia, trebuie să ne mulțumim acum doar cu prezența Metalurgistului Cugir, Performanței Ighiu și Industriei Galda de Jos pe cel de-al treilea palier al fotbalului divizionar.

Nu e cazul să căutam noi cauzele declinului, are cine să facă și aceste lucruri, dacă se dorește cu adevărat…

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Cu siguranță însă putem remarca eforturile celor ce încearcă să țină steagul sus, fie vorba chiar și de Liga a III-a. Și sunt destule povești interesante despre dragostea și pasiunea multora dintre actorii din iarbă, pentru sportul pe care îl practică. Gândindu-ne că la acest nivel remunerația este simbolică raportându-ne la cea încasată de omologii lor din primul eșalon, cu siguranță dragostea lor pentru fotbal este comparabilă și uneori chiar o depășește pe a celor dintâi. Spunem asta luând în considerare faptul că mulți dintre cei pe care în weekend îi vedem pe gazon, în timpul săptămânii merg la slujbele lor, iar când termină programul, în loc să mearga acasă și să se odihnească, ei merg și fac antrenamente cu cluburile de care aparțin, pentru a putea face față ritmului competiției. În concluzie, pentru mulți dintre ei fotbalul, pe lângă hobby, devine un job suplimentar prin care își întregesc veniturile, în măsura în care puțini reușesc să obțină exclusiv din fotbal un câștig care să le permită să supraviețuiască, fără a mai fi nevoiți să facă și altceva. Numai cine a facut sport își dă seama cât e de greu să muncești zilnic și să te și antrenezi și să joci fotbal în același timp.

Trecând în revistă cele de mai sus am decis să ne oprim asupra unuia dintre actorii începutului de sezon din Liga a III-a, remarcat în ambele meciuri în care a evoluat în tricoul echipei sale Performanța Ighiu.

Este vorba de Cristian Bălaș un jucător polivalent, cu o tehnica de magician și un control al mingii de invidiat, care îl recomandau ca una din speranțele fotbalului județean.

Povestea lui începea undeva în toamna anului 2007, cand remarcat de cineva pe tapsanele Ligii a IV-a din acele vremuri, a ajuns la echipa „fanion” a județului Alba, Unirea Alba Iulia, pe atunci în eșalonul secund și antrenata de reputatul tehnician Aurel Sunda. Cu bagajul său de experiență în spate, domn Profesor a intuit imediat potențialul enorm al junelui blond cu ochi albaștri și a insistat ca acestuia să i se facă contract cu trupa din „Cetate”. A urmat pregătirea de iarnă, cea mai grea pentru orice fotbalist, iar tânăra noastră speranță deși lipsită atunci de o baza temeinică de pregătire la nivel de copii și juniori, a depășit-o cu succes. Soarta îi zâmbea, se pregătea de amicalele care să-i consolideze locul în garnitura „alb-negrilor”, dar din nefericire o accidentare, venită ca efect a suprasolicitării sale fizice din antrenamente i-a oprit ascensiunea. După recuperare, pentru a avea meciuri în picioare, a fost împrumutat mai întâi la Blaj, apoi la Sebeș. Chiar  dacă era vorba despre al treilea eșalon pentru el era foarte bine, deoarece acumula experiența atât de necesară… Cum între timp Unirea Alba Iulia a ajuns în primul eșalon, Cristi și-a continuat împrumutul la Sebeș și tot în liga a III-a, unde a făcut un sezon foarte bun, încununat cu titlul de golgeter al echipei. Odată cu retrogradarea Unirii în liga secundă s-a ivit prilejul să se intoarca la echipa de care aparținea și implicit să-și facă debutul în meciurile oficiale pentru Unirea. A fost un sezon cu lumini și umbre, atât pentru echipă cât și pentru Cristi Bălaș, care s-a confruntat cu o serie de accidentări care l-au ținut pe tușă destule partide. Sezonul următor l-a gasit tot la alb-negri, confruntat din nou cu probleme medicale, care în cele din urmă l-au determinat să abandoneze fotbalul de performanță.

Prioritară pentru el a devenit finalizarea studiilor, dar trebuie menționat faptul că niciodată nu și-a abandonat pasiunea pentru fotbal. În tot acest timp a jucat la nivelul ligii a IV-a, mai întai la Sportul Sebeș, apoi la Performanța Ighiu. Și-a găsit un loc de munca, iar fotbalul era doar un hobby. Nu se mai gândea vreodată să mai joace în fotbalul divizionar, dar viața este mereu plină de neprevăzut.

În urma barajului de promovare, echipa la care evoluează și campioana județului Alba, Performanța Ighiu, a făcut pasul spre Liga a III-a. În meciurile de baraj Cristi Bălaș a avut un rol foarte important în îndeplinirea obiectivului și tentația de a nu se despărți de colegii împreuna cu care a evoluat în ultimele două sezoane, era mare. În plus antrenorul Adi Himcinschi, care îl cunoștea bine pe Balas din perioada în care l-a secondat pe Aurel Șunda pe banca Unirii, a insistat ca acesta să continue și in Liga a III-a. Pe două fronturi, atât la servici cât și la fotbal asemeni multora dintre colegii săi, Cristi Bălaș a debutat în forță în acest sezon confirmându-i încrederea antrenorului, care a crezut mereu în potențialul său. Și asemeni lui mai sunt destui care mai cred în potențialul acestui jucător. Cei care îl cunoaștem știm că este un om cu mult bun simț și foarte modest, care va spune probabil că-și face doar datoria. Pe de altă parte este păcat ca el să-și risipească pe altarul modestiei harul cu care a fost înzestrat de natura și poate acum, înconjurat de oameni care îl sustin își va demonstra în totalitate talentul.

Probabil e ultimul tău tren spre fotbalul adevărat Cristi și ar fi mare păcat să nu te urci în el…. La ce fotbalisti evolueaza acum in primele doua ligi ale Romaniei, cu puțina muncă ți-ai dubla talentul și ai putea fi și tu oricând printre ei !!!

Articol scris de Adrian Hăbean

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. I-ai făcut o descriere foarte frumoasă, junelui blond cu ochi albaștri, încât m-am emoționat. Într-adevăr, pe lângă faptul ca are talent, are niște ochi superbi. Mult succes, Cristi!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.