ASC Pianu - Teius34A trecut deja o etapă din cel de-al treilea eșalon al fotbalului românesc, iar rezultatele celor trei reprezentante ale județului Alba sunt peste așteptări. Cu puțin noroc s-ar fi putut bifa victorii pe linie, ceea ce nu este puțin lucru dacă ținem cont că din cele trei, Metaurgistul Cugir și Industria Galda de Jos au evoluat și totodată au câștigat pe terenurile adverse.

Tocmai echipa ce a evoluat pe teren propriu, în speță Performanța Ighiu, nu a reușit să-și valorifice avantajul de gazdă, dar faptul că a fost egalată în extremis și că este debutantă la acest nivel, fac ca rezultatul obținut să fie în cele din urmă unul pozitiv. Lăsând la o parte anomalia faptului că au fost repartizate în serii diferite, Cugirul și Ighiul în seria a IV–a, Galda în seria 5-a, putem concluziona deja, după doar o etapă, ca niciuna dintre echipe nu va avea vreo problemă în a-și asigura permanența în eșalonul trei. Ba chiar credem că își pot propune mai mult de atât și aici ne referim la Cugir, care ar putea ataca cu succes promovarea în liga secundă.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Bugetul preconizat și experiența acumulată în anii anteriori îi conferă acest drept. Echipele din Ighiu și din Galda de Jos, reprezentante ale unor localități despărțite de doar 12 km și curios plasate în serii diferite, pot de asemenea să își propună la rândul lor o clasare la mijlocul ierarhiei sau, de ce nu, chiar în prima jumătate a clasamentului. Mereu în ascensiune în ultimii ani și ajunse în Liga 3-a, împotriva multor pronosticuri, ar fi păcat să nu-și continue progresul evident. Le ajută și sistemul competițional actual, unul foarte ciudat din moment ce din cele  cinci serii nu retrogradează decât o formație de pe locul 15 (din seria Cugirului și a Ighiului), căreia i se adaugă cea mai slabă echipă clasată pe locul 14 în celelalte patru serii.

Acest sistem nu poate conferi decât liniște tuturor competitoarelor și nu poate îndemna decât la atingerea unor obiective mai îndraznețe. Când din cinci serii retrogradează două echipe în total, practic nu retrogradează nimeni ținând cont de situația materiala precara a multor cluburi de liga 3-a, sau a celor ce vor promova din Liga 4-a. În afară de locul 1 promovabil din fiecare serie, se cam joacă degeaba și e păcat că echipele noastre să nu-și dorească să fie cât mai sus în clasament. Pare un nou sezon de sacrificiu în eșaloanele păstorite de FRF, de data asta sperăm să fie cu un rost și lucrurile să se așeze pe un făgaș normal. Pentru că așa nu se mai poate continua și este din ce în ce mai evident ca lipsa unei competiții reale în aceste eșaloane se va repercuta pe termen lung în calitatea slabă a jucătorilor formați.

Iar rolul acestor ligi inferioare este tocmai acela de a da potențiali jucători la nivelul primului eșalon al fotbalului românesc…                                                                                                                                                                                             Adrian Habean

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.