FC Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir se vor înfrunta vineri, de la ora 17.00, pe stadionul Cetate, într-un nou derby județean din Liga a III-a de fotbal.

Duelurile dintre FC Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir au o bogată tradiție.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Întotdeauna duelurile dintre cele două echipe au reprezentat evenimente fotbalistice, fie că s-a jucat sub Drăgana, fie cămeciurile au avut loc stadionul „Cetate”, fiind așteptate cu mult interes de toată suflarea microbistă.

Întâlnirile dintre FC Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir au produs, mai de fiecare dată, jocuri spectaculoase și echilibrate, indiferent de poziția din clasament a celor două grupări. Încleștarea celor mai importante nume ale fotbalului din județul Alba a ajuns însă, din păcate, la statutul de cap de afiș al unei etape de Liga a III–a. Cu toate acestea, pasiunea celor două tifoserii n-a ținut niciodată cont de eșalon.

Între cele două echive rivale s-au disputat de–a lungul istoriei fotbalistice opt partide (patru meciuri au avut loc înainte de Revoluție, în sezoanele 1979-1980 şi 1984-1985) iar după 1989 cele două echipe s-au întâlnit de alte patru ori, în sezoanele competiționale 1991-1992 şi 1992-1993.

În materialul documentar care urmează vă vom prezenta “filmul” evenimentelor celor două meciuri disputate între Metalurgistul Cugir și FC Unirea Alba Iulia în sezonul 1979-1980.

De precizat că returul dintre Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir, din primăvara anului 1980, s-a disputat pe de acum fostul stadion “Mecanica”.

9 septembrie 1979 (etapa a IV–a a turului de campionat 1979-1980) Metalurgistul Cugir – FC Unirea Alba Iulia 2–1

Un meci care a pus față în față gazdele, cu state vechi în liga secundă (Divizia B cum era cunoscută atunci) și o nou– promovată (FC Unirea Alba Iulia), echipă care ajungea pe cea de-a doua scenă fotbalistică a țării după nouă sezoane petrecute în Liga a III–a (Divizia C). Bucuria promovării nu va dura decât un sezon, pentru că la sfârșitul sezonului 1979/-1980 echipa din Cetatea Marii Uniri va retrograda în cel de-al treilea eșalon fotbalistic.

A fost un meci cu răsturnări de scor, dar și cu un arbitraj cu probleme al “centralului” giurguvean M. Gheorghiu, care, potrivit presei vremii, ar fi înclinat balanța în favoarea gazdelor. Arbitrul a validat primul gol al cugirenilor chiar dacă mingea nu trecuse cu toată circumferința de linia porții, albaiulienii fiind, în plus, taxați pentru faulturi inexistente.

Erau două echipe în foame de puncte. Ambele combatante își doreau cu ardoare să obţină cele două puncte puse în joc, dată fiind şi situația din clasament la ora meciului: Metalurgistul – locul 17, FC Unirea – locul 12.

Din primul minut de joc gazdele s-au năspustit asupra buturiilor rivalilor, dar apărarea Unirii, dispusă pe două linii, a oprit de fiecare dată atacuriile amfitrionilor.

Presiunea gazdelor dă roade. În minutul 38 se deschidea scorul sub Drăgana. Autorul golului: Bucur! Şutul acestuia lovește bara tranversală și cade pe linia porții, de unde fundașul albaiulian Kirr îndepărtează pericolul. Dar în scenă intră arbitrul partidei, M. Gheorghiu, care, aflat departe de fază, validează golul în ciuda protestelor oaspețiilor.

La doar trei minute (min. 41), uniriștii egalează situația pe tabela de marcaj, prin Bănică. Acesta driblează apărarea cugirenilor și înscrie cu un șut plasat pe lângă Șai.

În repriza a doua oaspeții au prima oportunitate de a înscrie în minutul 65 prin Chira, dar șutul acestuia de la 35 de metri trece milimetric pe lângă poarta apărarată de Șai.

Golul victoriei și al descătușării definitive a gazdelor este înscris în minutul 72 de Bucur, care profită de o greșeală a golkeeper-ului oaspețiilor, Borș.

Până la final oaspeții trec pe lângă egalare prin Chira (min. 75) şi Şooş (min. 70), iar amfitrionii au și ei ocazia de a închide meciul, prin Ţimpea (min. 80).

În cronica apărută după meci în presa vremii, ziariștii prezenți la fața locului au fost acizi la adresa centralului partidei, care era acuzat că a favorizat gazdele prin maniera sa de a conduce partida: “Principalul vinovat de acest lucru s-a făcut arbitrul întâlnirii M. Gheorghiu din Giurgiu, a cărui manieră de a conduce jocul a fost sub orice critică. Extrem de atent și exigent la jocul oaspețiilor, suflând faulturi imaginare, arbitrul a fost îngăduitor până la generozitate cu gazdele, închizând ochii și uitând că a intrat pe teren cu un fluier în mână de care trebuia să se folosească. Modul lui de a arbitra i–a invitat pe localnici la un joc mai aspru, adesea dur. În plus acesta a prelungit prima repriză exagerat de mult, iar pe a doua a scurtat–o cu cinci minute. Socotim că fotbaliștii cugireni, rutinați, cu o bună carte de vizită în Divizia B, nu aveau nevoie de acest “cavaler ” al fluierului pentru a câștiga meciul”.

Cele două echipe care au stat față în față în acel derby au fost:

Metalurgistul Cugir: Șai – Mărginean, Drăgan, Mihalcic, Dobrai – Tamaș, Stanciu – Bucur, Floare, Vătafu, Udo (Țimpea). Antrenori : Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu.

Unirea Alba Iulia: Borș – Kir, Mărgineanu, Pop, Stănică – Păcurar – Şooș, Chira – Nichimiș (Drăgan, Moldovan), Bănică, Vasile. Antrenor : Gheorghe Teodorescu.

30 martie 1980 (etapa a XXI–a, returul campionatului 1979-1980):

FC Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1–0

Ajungem cu povestea noastră legată de episoadele legate de derby-urile județene dintre Metalurgistul Cugir și FC Unirea Alba Iulia la returul de pe fostul stadion “Mecanica” Alba Iulia,  din data de 30 martie 1980. A fost un derby județean câștigat de echipa din Cetatea Marii Uniri cu scorul de 1–0, prin golul semnat de Pop, în minutul 12.

În clasamentul Seriei a III–a a Diviziei B, Unirea Alba Iulia ocupa locul 15 – primul loc care ducea la finalul sezonului în Divizia C, iar oaspeții ocupau poziția a 10-a în clasament. Stările de spirit în cele două tabere erau diferite. FC Unirea venea după înfrângerea suferită în etapa precedentă la Cavnic (0–2) iar moralul echipei era zdruncinat. La rândul lor, “metalurgiștii” se deplasau în fieful rivalei cu moralul ridicat după victoria concludentă obținută pe teren propriu cu “lanterna roșie” Strungul Arad, scor 4–0.

Unirea își va lua revanșa după înfrângerea din meciul “cu cântec” de la Cugir, impunându–se la finalul partidei cu scorul de 1–0.

La meciul de pe stadionul “Mecanica” a fost prezentă și o galerie venită de la Cugir.

Per ansamblu, “metalurgiștii” au dominat jocul. Raidurile ofensive și aparițiile în careu ale lui Moldovan, Bucur, Staicu și Nagy au creat emoții pentru buturiile gazdelor.

Unicul gol al partidei a fost înscris de Pop în minutul 12 , după o lovitură liberă executată bine de Kir. Mijlocașul Unirii reia din marginea careului de 16 metri, pe langă Șai, lângă bara colțului scurt.

FC Unirea mai are alte două ocazii de a majora scorul. Bănică nu ajunge la întâlnirea cu mingea centrată de Chira (min. 25). Același Bănică reia în plasă centrarea lui Șooş, dar golul acestuia va fi anulat pentru repetarea fazei de către centralul partidei, Emanoil Păunescu (Craiova).

Repriza a doua începe în nota de dominare a oaspețiilor, care trec pe lângă gol în trei rânduri, prin Vătafu (min. 55), Moldovan (min. 60) și Bucur (min. 62), dar intervențiile golkeeper–ului albaiulian Borș salvează Unirea.

După victoria din derby FC Unirea Alba Iulia a urcat o poziție în clasament, pe 15, iar Metalurgistul a rămas pe același loc ca la începutul meciului.

Pentru echipa din Cetatea Marii Uniri a fost însă o victorie cu un gust amar, pentru că la finalul acelui sezon Unirea va ocupa locul al 15-lea în clasament, poziție sinonimă cu retrogradarea  “alb–negrilor” în cel de–al treilea eșalon fotbalistic al țării.

Cele două echipe care au evoluat în disputa din 30 martie 1980 de pe fostul stadion “Mecanica” au fost :

Unirea Alba Iulia (antrenor Gheorghe Teodorescu):  Borș – Kir, Mărgineanu, Cornescu, Stănică, Păcuraru, Chira (Şooș), Pop – Nichimiș, Bănică, Vasile (Moldovan)

Metalurgistul Cugir (antrenori Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu): Șai – Kilin, Iovănescu, Mihalcic, Dobrai – Nagy (Stanciu), Staicu (Drăgan), Misoagă – Moldovan, Bucur, Vătafu.

articol scris de Sorin Giurcă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.