paulTrei albaiulieni, ”uniriști” la origini, Florin Ilie, Paul Păcurar și Ionuț Bratima contribuie din plin la renașterea fotbalului din Maramureș. Mai exact, FCM Baia Mare are un parcurs excelent în startul primul sezon din Liga a 2-a, Seria a II-a, fiind lider cu 13 puncte după 5 etape scurse din eșalonul secund al țării. Succesul echipei din Baia Mare a fost explicat de cei 3 albaiulieni, care au pus umărul din plin la aceste realizări.

În aceste vremuri, cu ape tot mai tulburi în fotbalul românesc, mici echipe încearcă să spargă barierele sportului rege și se iau la trântă cu ”monștri” de odinioară, care au ajuns la limita existenței. Cu bani puțini, veniți în general de la autorițățile locale, fotbalul reprezintă în continuare un real ambasador al comunităților, trecând peste scandaluri cu sigle, audieri la DNA și chiar cazuri de închisoare.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Mai multe regiuni din România au fost ”decapitate” din punct de vedere fotbalistic, însă ceața vremurilor apuse, plutește în continuare peste marile orașe, care, în trecut umpleau stadione indiferent de eșalonul în care evoluau.

La fel este și exemplul echipei FCM Baia Mare. Deși actuala echipă nu este succesoara clubului FC Baia Mare, iubitorii fotbalului din Maramureș au acceptat ideea și la fiecare meci disputat pe Stadionul ”Viorel Mateianu”, tribunele sunt luate cu asalt, semn că fotbalul încă trăiește în această zonă. Un municipiu reședință de județ, cu echipe finaliste atât la masculin, cât și feminin în ligile naționale de handbal, cu participări lăudabile în cupele europene, îmbrățișează echipa de fotbal și o susține, semn că sportul rege încă domnește pe culmile Maramureșului.

Peformanțe notabile în scurtă istorie

FC Baia Mare, clubul iubit al băimărenilor a fost dizolvat în anul 2013. Ideea că nu vor mai avea parte de fotbal i-a speriat pe cetățeni, iar acest lucru a fost rapid rezolvat, prin înființarea unei noi echipe, fără preluarea palmaresului vechiului club, care să își înceapă activitatea din eșaloanele inferioare ale fotbalului românesc. După un an de Liga a 4-a, FCM Baia Mare a promovat în fotbalul profesionist, trecând de Heniu Prundu Bârgăului cu 5-0 la barajul pentru accedera în Liga a 3-a.

Primul sezon din Liga a 3-a a fost unul de acomodare pentru FCM Baia Mare, care a terminat campionatul pe locul a 6-lea, însă nu a abandonat ideea de a-și contura lotul pentru următoarea stagiune de campionat, în care aveau ca obiectiv clar, promovarea în eșalonul secund.

În sezonul 2014-2015, FCM Baia Mare a reușit să facă pasul în Liga a 2-a, după ce a câștigat Seria a 5-a din Liga a 3-a. La succesul maramureșenilor au contribuit din plin și fotbaliștii din Alba, Ionuț Bratima, Andrei Cernea și Silviu Mureșan. În pauza competițională, FCM Baia Mare l-a păstrat pe Ionuț Bratima în lot și a reușit să îi convingă și pe foștii uniriști Florin Ilie și Paul Păcurar să se alăture proiectului din Maramureș.

Florin Ilie – stâlpul apărării maramureșene

Născut în anul 1992, Florin Ilie este unul dintre cele mai bune produse ale Unirii Alba Iulia. Fotbalistul a plecat încă de tânăr la Poli Timișoara, formație pentru care a evoluat mai multeflorin-ilie (1) sezone. Albaiulianul  a mai evoluat pentru Concordia Chiajna, Corona Brașov și Gaz Metan Mediaș, fiind obișnuit cu partidele tari din fotbalul mare. În total, cel pe care prietenii îl alintă ”Ini” a adunat 21 de partide și două goluri în Liga I, 30 de partide în Liga a 2-a, dar și 7 selecții în loturile naționale de U 17, U 19 și U 21. În actualul sezon, Florin a bifat 4 meciuri ca integralist și o partidă în care a evoluat 76 de minute, fiind unul dintre cei mai constanți jucători ai echipei FCM Baia Mare. În cele 433 de minute jucate, Ilie a reușit să marcheze un gol în poarta celor de la Metalul Reșița, fiind unul dintre cei mai apreciați jucători din echipa lui Dorin Toma. FCM Baia Mare a primit doar 3 goluri în actuala stagiune, având cea mai bună defensivă din serie, dovadă că Florin Ilie și colegii săi conduc foarte bine compartimentul defensiv.

”Am găsit un colectiv unit la Baia Mare, cu jucători de valoare și o echipă muncitoare. Nu mă așteptam să avem un asemenea parcurs, însă relațiile de joc s-au sudat foarte rapid și mă bucur că suntem pe un drum bun. Am încredere în echipa noastră și sunt conștient că putem să realizăm lucruri frumoase împreună”, a punctat albaiulianul Florin Ilie, cotat de site-ul de specialitate trasnfermarkt.ro la 50.000 de euro.

Paul Păcurar – creierul echipei

Albaiulianul Paul Păcurar, născut în anul 1991 este recunoscut drept unul dintre cei mai tehnici și inteligenți fotbaliști din județul nostru. Acesta a evoluat la juniorii Unirii Alba Iulia,pacurar după care a luat drumul Clujului, unde a practicat fotbalul la celebra școală de fotbal Ardealul din Cluj-Napoca. Acesta a mai îmbrăcat tricourile echipelor Corvinul Hunedoara, FC Botoșani, Șoimii Pâncota, Industria Galda de Jos și CSM Sighetu Marmației. Paul a adunat 15 meciuri în Liga a 2-a, cu două goluri marcate, fiind responsabil cu jocul frumos în centrul echipei FCM Baia Mare. În actualul sezon, Păcurar a evoluat în toate cele 5 partide ale formației sale, adunând 422 de minute jucate, două goluri și o pasă de gol. Acesta este cotat de site-ul de specialitate transfermakt.ro la suma de 150.000 de euro.

”Mă simt foarte bine la Baia Mare și mă bucur că m-am integrat rapid în jocul echipei. Avem un parcurs mai mult decât bun, la care nu mulți se așteptau, însă trebuie să rămânem concentrați și să o ținem tot așa. Este foarte bine că suntem uniți, acest lucru se dovedește pe teren și în rezultatele echipei” a declarat mijlocașul Paul Păcurar.

Ionuț Bratima nu a apucat încă să debuteze în eșalonul secund, pe motiv că a suferit o accidentare la spate. Însă, albaiulianul rămâne o piesă importantă în angrenajul echipei luiionut-bratima Dorin Toma, fiind unul dintre principalii artizani ai promovării echipei în Liga a 2-a. Ionuț Bratima a evoluat la mai multe echipe în județul Alba, precum Rival Alba Iulia, Unirea Alba Iulia, Soda Ocna Mureș, CSM Sebeș, CS Zlatna, Europa Alba Iulia și Metalurgistul Cugir. Albaiulianul a mai trecut și pe la Dacia Orăștie, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Unirea Dej și FC Hunedoara, dar și la două echipe din ligile inferioare ale Spaniei și Germaniei. Recunoscut pentru seriozitatea cu care se pregătește și pe care o etalează în joc, Ionuț Bratima rămâne un fotbalist important pentru FCM Baia Mare, echipă la care își dorește să aibă un viitor îndelungat.

”Mă bucur foarte mult că am ajuns la FCM Baia Mare în returul sezonului trecut. Echipa avea și atunci o mentalitate de învingătoare, iar acest lucru s-a transmis și în această nouă eră. Parcursul echipei este unul foarte bun și sper să continuăm pe acest făgaș, iar eu îmi doresc să ajung cât mai repede să îmi ajut colegii din teren”, a precizat Ionuț Bratima.

FCM Baia Mare a remizat în prima etapă, scor 1-1 cu FC Brașov, după care a reușit 4 victorii consecutive: 4-1 cu Șoimii Pâncota, 2-1 cu FC Caransebeș, 3-0 cu Metalul Reșița și 2-0 cu FC Bihor.

Ce-ar fi dacă…?

Un simplu exercițiu de imaginație ne face să ne întrebăm ce ar fi dacă acești foști uniriști s-ar întoarce la clubul mamă, alături de alți colegi precum Ciprian Selagea, Răzvan Dâlbea, Daniel Tătar, Călin Cristea, Silviu Mureșan, Mihai Mincă și mulți alții. Unirea Alba Iulia ar avea o echipă tânără, puternică, dornică de performanțe, compusă din fotbaliști ai județului. FCM Baia Mare este un exemplu clar că autoritățile pot investi în fotbal și pe lângă să susțină și alte sporturi. Dar Unirea Alba Iulia pare a fi un capitol închis pentru actualii edili, iar bariera fotbalistică a județului nostru pare să se fi blocat la nivelul Ligii a 3-a.

Sursa foto: fcmbaiamare.ro

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.