Cristian Petropulos, președintele Asociației Județene de Fotbal Alba a participat în luma martie la un seminar UEFA organizat în Norvegia, unde s-au dezbătut problemele și implementarea programelor Grassroots, pentru dezvoltarea fotbalului de masă. Conducătoru ”fotbalului mic” din jduețul Alba a rămas impresionat de ceea ce a găsit la norvegieni, o țară mai mică de 4 ori decât românia, dar care are un număr foarte mare de fotbaliști legitimați. 

6 țări, printre care și România, în prinicpal din blocul estic al Europei, au fost alese de UEFA să participe al acest seminar. Delegația României a fost compusă din 5 persoane, printre care s-a aflat și Cristian Petropulos, cel care conduce unul dintre cele mai bune AJF-uri din România.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

„Nu știu cum am fost selecționat să particip la acest seminar! A fost alegerea Federației Române de Fotbal. Delegația României a fost compusă din 5 persoane, Ciprian Paraschiv și Dan Petcu de la FRF, subsemnatul, Cristian Petropulos de la AJF Alba, Daniel Sabou de la AJF Sălaj și Cristian Sava de la AJF Bacău. Munca pe care o depunem zi de zi pentru fotbalul amator cred că a contat în alegerea noastră pentru participarea la acest seminar”, a precizat Cristian Petropulos.

Acesta a explicat ceea ce s-a discutat la Oslo, și cum se dorește demararea unor proiecte mari pentru dezvoltarea fotbalului de masă la nivel mondial.

„A fost un workshoop la Oslo, unde am particiapt reprezentanți din 6 țări, Norvegia, Macedonia, Lituania, Estonia, România și Armenia. UEFA a organizat această întâlnire cu tema dezvoltării fotbalului de amatori – Grassroots. Am învățat multe din această experiență. Norvegienii sunt foarte dezolvotați în ceea ce privește atracția copiilor către sport. În cele 4 zile s-au prezentat modele de fotbal Grassroots. Am făcut o deplasare la o academie de fotbal, unde vă spun sincer că au un program pe after-school, care ne-a încântat pe toți. Copiii ies de la școală și merg la academie, unde mănâncă, își fac temele, se joacă, practică fotbalul, indiferent de vârstă, băieți sau fete!”, a declarat Cristian Petropulos.

Delegațiile participante au primit sfaturi și modele din partea UEFA pentru a dezvolta sectorul Grassroots.

„După ce s-au prezentat temele din fiecare țară, am fost sfătuiți ceea ce ar trebui să mai adăugăm proiectelor noastre. Principalul obiectiv este acela de a atrage copii către sport. A fost un workshop foarte util!”, a mai precizat Cristian Petropulos.

Președintele AJF Alba a rămas uimit de ceea ce a găsit în Norvegia, o țară extre mde bine dezvoltată în ceea ce privește sportul și fotbalul în general.

„Ca să va faceți o idee, Norvegia este o țară cu 5,5 milioane de locuitori. Sunt peste 300.000 de jucători legitimați, din care, peste 100.000 sunt fete și femei. Ca și o comparație cu România, noi suntem 19 milioane de locuitori și nu avem 150.000 de jucători legitimați la federație. Ei arată foarte bine și s-au dezvoltat frumos, sunt avansați în programul de creștere al copiilor prin sport”, a mai spus Cristian Petropulos.

Cât despre ideea dezvoltării un astfe lde program în România…

„Problema la noi, în România, este că ne lipsesc cluburile de Grasroots. Ce am văzut în Norvegia, la acea academie, era numai pentru Grassroots, nu era pe formulă de jucători. Eu, ca și AJF nu pot face un after-school, pentru că implică foarte multe lucruri pe care nu aș putea să le acopăr, însă cluburile ar putea realiza astfel de proiecte. Noi creștem copii, îi dezvoltăm pentru fotbal, dar altfel este văzut proiectul Grassroots”.

UEFA a început în ultimul timp să acorde o mare importanță proiectelor Grassroots, dorindu-se astfel exploatarea la maximum a sectorului juvenil. Pe lângă faptul că acești copii trăiesc într-un mediu sănătos, cu mult sport, nu se știe de unde pot să sară talentele, iar Grassroots-ul are menirea de a acorda ”Cezarului ce este al Cezarului”, precum și de a scoate la suprafață tinerele talente.

„De aici se pleacă în fotbalul mare! Nu poți să știi niciodată dacă un copil va ajunge sportiv! Trebuie să îl educi în spiritul fenomenului, nu neaparat fotbal, iar apoi, poți să îl îndrumi către alte ramuri. Dar el trebuie să crească jucându-se, nu sub presiune! Norvegienii au plecat foarte bine în acest proiect, ei văd altfel sportul și cred că și din acest motiv au un așa număr mare de participanți”, a conchis Cristian Petropulos.

Vă reamintim că AJF Alba  câștigat medalia de argint în urmă cu câțiva ani la poriectele Grassoots, prin Campionatul Munților Apuseni, o etichetă importantă a structurii fotbalistice din județul Alba.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.