Sedinta Liga a 4 a35Returul Ligii a 4-a Alba bate la ușă, iar în acest sens am dorit să aflăm părerea celui care conducea fotbalul județean, președintele AJF Alba, Cristian Petropulos, asupra luptei din eșalonul superior, precum și despre proiectele sale și ce mai pregătește pentru dezvoltarea fotbalului amator din Alba. Deschis la vorbă, Cristian Petropulos a tratat toate subiectele pe care le-am propus și a precizat că își dorește în mod primordial mult fair play pe arene sportive din județ, precum și o nouă promovare a unei echipe din Alba în eșalonul terț.

Odată intrat în biroul președintelui AJF Alba simți că pășești într-o lume a fotbalului. Un raft plin de cărți de specialitate te așteaptă lângă ușă, iar pe peretele din spatele biroului lui Cristian Petropulos stau la loc de cinste câteva ticouri ale unor fotbaliști din județ, precum Ovidiu Maier, Florin Ilie, Gicu Grozav, Mircea Oprea sau Ciprian Selagea, dar și echipamentul lui Florin Andone, achiziționat de AJF Alba în sprijinul victimelor de la Coletiv.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Puțin obosit după un drum de la București, prilej cu care și-a trecut în CV Licența B de Antrenor la futsal, Cristi ”Grecu” a răspuns întrebărilor Absport.ro și și-a trasat planul pentru 2016. Ce a iesit, aflați din rândurile următoare.

– Fotbalul din Alba a crescut mult în ultima perioadă. Cum comentezi acest aspect și care crezi că sunt principalii factori ai acestei dezvoltări?

– Nu știu dacă a crescut neaparat. Putem vorbi aici de un echilibru. Am avut parte de 4 promovări consecutive și foarte mulți jucători de valoare care joacă la Ighiu, Cugir și Galda. Consider că Liga a 4-a este un cmpionat echilibrat, nu cred că a crescut foarte mult în valoare. Dacă ne referim la ultimii ani, într-adevăr putem sesiza o creștere semnificativă. O mare contribuție în acest sens a avut-o Consiliul Județean Alba. Sunt foarte multe exemple pe care le putem da în urma acestei colaborări și care demonstrează că implicarea Consiliului Județean Alba a crescut nivelul fotbalului. În primul rând avem un număr mare de jucători care au crescut la echipele din județ de la vârste fragede. Un alt beneficiu din partea autorităților județene a fost faptul că echipele au fost ajutate să nu cheltuie mulți bani pentru echipamente, mingi și arbitraje. S-au amenajat multe baze sportive, s-au construit altele noi și sper ca așa încet, încet toate echipele să creeze condiții propice dezvoltării fenomenului fotbalistic. Ar fi multe de discutat asupra acestei colaborări. Noi ne dorim continuarea parteneriatului cu CJ Alba, a fost publicat de curând pe site-ul oficial regulamentul de finanțare pe legea 350 a asociaților non-profit, iar noi sperăm să putem face un proiect pentru a trage câți mai mulți bani pentru a ajuta echipele.

– Returul Ligii a 4-a se anunță unul de foc cu mai multe echipe care își doresc primul loc. Cum crezi că va fi această luptă?

– Repet! Campionatul va fi mai echilibrat ca niciodată. Dacă stăm să ne uităm cu ani în urmă, am avut în 2011-2012 la terminarea turului 6 echipe distanțate doar de 3 puncte. Pot să spun că actualul campionat este unul echilibrat pentru că echipele de pe locurile 2 și 3 s-au întărit foarte mult. Atât Mureșul Vințu de Jos, cât și Șurianu Sebeș pot să pună probleme liderului Viitorul Sântimbru.

– Se tot vorbește și în fotbalul județean, deși nu s-a demonstrat până în prezent, despre meciuri de culise. Veți supraveghea atent desfășurarea jocurilor și organizarea acestora?

– Întotdeauna am supravegheat competițiile. Eu sper să nu avem jocuri de culise, de când sunt în AJF Alba nu am auzit despre așa ceva. Sunt vorbe, speculații, nu este nimic concret. Eu sper, ca din acest punct de vedere al administrației AJF-ului, al arbitrajelor să nu avem probleme. Să fie ca anul trecut când lumea a spus da domne`, meciul s-a jucat pe teren și nu în afara lui.

– Crezi că acest nivel al fotbalului din Alba se poate menține ridicat?

– Noi sperăm și asta ne dorim. Tocmai de aceea facem diferite proiecte pentru a ajuta echipele să poată investi în sectorul uman, în jucători. Să nu se mai gândească la alte cheltuieli, deși e greu în zilele noastre.

– Ce obiective ai pe anul 2016 în calitate de președinte al AJF Alba?

– Să îmi duc mai departe programul de dezvoltare a fotbalului județean, cel pe care l-am prezentat Adunării Generale în ziua în care am fost ales. Nu mă voi da bătut! Cât sunt în AJF voi lupta pentru echipe, pentru fotbal.

– Sunt echipe care încă figurează cu datorii către AJF Alba, iar returul ne bate la ușă. Ce se întâmplă cu ele? Veți face concesii în acest sens?

– Nu vom face nicio concesie! Echipele care figurează cu datorii nu vor începe campionatul. Înțelegem că este o perioadă grea, cu probleme nu neapărat ale cluburilor având în vedere că foarte multe structuri aparțin de primării, iar banii nu intră pe loc în conturi.

– Cum se vede AJF Alba în comparație cu alte asociații de fotbal din țară?

– Avem o imagine foarte bună! Vorbesc și cu alți colegi, care ne apreciază pentru ceea ce facem. Sunt câțiva care chiar țin pasul, care se implică mult în dezvoltarea fotbalului și din fericire ne aflăm și noi printre aceștia. Noi nu așteptăm să ne vină banii, să primim de la FRF, ne zbatem pentru proiecte. Competițiile noi ne ajută mult. Avem Campionatul Munților Apuseni, Campionatul Județean de Futsal, Campionatul Speranțelor, încercăm să demarăm Campionatul Old-Boys, precum și alte competiții, în special cele dedicate copiilor și juniorilor.

– Este cunoscut faptul că AJF Alba are o imagine bună la nivel național. Dar cum se vede fotbalul din județul nostru?

– Avem dovezi că fotbalul din Alba se află la un nivel ridicat. Selecționata județul a jucat finala pe țară în urmă cu doi ani, echipele care joacă amicale cu alte județe de regulă câștigă. Șurianu Sebeș a trecut net de liderul din Liga a 4-a Brașov. Avem multe exemple că suntem pe drumul cel bun și că se face treabă bună în județ.

– Mureșul Vințu de Jos a spart barierele fotbalului județean și a transferat mai mulți fotbaliști cu CV-uri impresionante. Crezi că este un lucru bun sau rău pentru sportul rege din Alba?

– Să sperăm că până la urmă va fi un lucru bun, dar din păcate la ultimul meci nu au demonstrat că acești jucători cunosc specificul zonei fotbalistice din Alba și au încercat să își facă dreptate singuri. Am vorbit cu președintele de la Vinț, cu domnul Valentin Groza și acesta a înțeles mesajul. I-am explicat faptul că jucătorii noi din județ trebuie să se adapteze rigorilor din fotbalul județean și să încerce să nu își mai facă dreptate singuri pe teren. La meciurile amicale se mai acceptă, dar la cele oficiale o să aibă probleme dacă nu se vor adapta.

– Majoritatea echipelor și-au disputat meciurile amicale la Oarda și pe Stadionul ”Pielaru” din Sebeș pentru a-și proteja suprafețele de joc. Aveai în programul de dezvoltare a fotbalului județean construcția unui teren sintetic de dimensiuni mari. Se poate să dea roade acest proiect?

– Da! Este prioritatea numărul 1 din mandatul meu. Am vorbit și la federație și o să încerc să port discuții și la nivel local. Este o prioritate pentru fotbalul din Alba să avem minin un teren sintetic de dimensiuni mari. Federația Română de Fotbal are un proiect prin care dorește să construiască 400 de terenuri în țară și sperăm să atragem cât mai multe în județul nostru. La proiecte aș mai adăuga faptul că lucrăm alături de AJF Arad la scoatarea legitimațiilor și introducerea carnetelor electronice – stil card. Ne dorim o bază de date electronică a tuturor echipelor și jucătorilor. Acest lucru va conduce la efectuarea mai ușoară a transferurilor , dar și optimizarea timpului de lucru, care va fi îmbunătățit. Ne dorim să implementăm acest proiect de la începutul sezonului viitor, sper să și reușim. Un alt proiect interesant alături de care lucrăm cu AJF Arad este desfășurarea Cupei ”Cetăților”. Vrem să facem echipe de la școli, să se lupte între ele, iar câștigătoarele județene să se întâlnească la nivel național, într-o cetate. Scopul principal este acela de a promova cultura prin sport. Echipele participante la faza finală vor avea dretul să aducă în delegație, spre exemplu la Alba Iulia, un grup de 20 de persoane, pe lângă echipă, care vor vizita zona și obiectivele turistice. Acest lucru ar contribui la promovarea potențialului turistic al cetăților și nu numai.

– Pe final te-aș ruga să le transmiți un mesaj celor implicați în fotbalul din Alba, precum și iubitorilor acestui fenomen care așteaptă cu sufletul la gura începrea returului.

– Le doresc un campionat cât mai bun, lipsit de evenimente care nu fac cinste fotbalului și să fie mereu în spiritul fair-play-ului. La sfârșit cea mai bună echipă să promoveze în Liga a 3-a pentru că o asociație județeană de fotbal cu asta se mândrește.

– Îți multumesc pentru timpul acordat și își urez multă baftă în tot ceea ce faci pentru dezvoltarea fotbalului din județul Alba.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.