Metalurgistul Cugir va întâlni sâmbătă, de la ora 17.00, pe teren propriu, în etapa a treia a Ligii a III-a de fotbal, gruparea Minaur Baia Mare. Chiar dacă MInaur Baia Mare nu este continuatoarea vechii echipe fanion a orașului, FC Baia Mare, duelurile de tradiție Cugir – Baia Mare nu pot fi date uitării.

Vreme de 18 sezoane (16 sezoane în perioada de grație a sportului rege și două sezoane disputate după Revoluție), “metalurgiștii” și “minerii” au evoluat împreună, repartizați în același serii, pe cea de-a doua scenă fotbalistică a țării – Divizia B.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Pe vremuri, duelurile fotbalistice dintre Cugir și Baia Mare stârneau pasiuni și adunau lume multă în tribune, fie că pe de o parte se aflau Metalul Baia Mare, Minerul Baia Mare, FC Baia Mare sau FC Maramureș Baia Mare, și de cealaltă AS Cugir sau Metalurgistul Cugir.

Primul duel dintre Metalurgistul Cugir și echipa de sub Dealul Florilor s-a consemnat în urmă cu aproape 56 de ani, în sezonul 1963-1964 al Diviziei B, sezon la finalul căruia Minerul Baia Mare obținea pentru prima dată în istorie promovarea pe prima scenă fotbalistică.

Din păcate suntem în imposibilitatea să vă oferim informații (cronici de meci sau poze) de la aceste partide.

*FC Baia Mare, file de istorie

Fotbalul băimărean are o tradiție foarte veche, apărând încă din primii ani ai secolului trecut, pe vremea Austro-Ungariei. Totuși, performanțele nu au fost să fie pe măsura tradiției.

În 1948 se fondează un club nou, CSM (FC-ul de mai târziu), prin fuziunea dintre fosta prim-divizionară Phoenix (fostă și FC Carpați) și Minaur. Acest nou club a debutat în elită abia în 1964, însă după un sezon a revenit în B.

Și a durat mult până să se întoarcă în Divizia A, până în 1978 mai precis. Era perioada Viorel Mateianu, antrenorul care a construit o echipă fantastică, ale cărei vedete erau Koller și Rozsnyai. În 1980, FC Baia Mare obținea locul 4, după Universitatea Craiova, Steaua și FC Argeș.

Din vara lui 1995, FC Baia Mare (care, printre altele, s-a mai numit Minerul și FC Maramureș) nu a mai jucat în Divizia A. O putea face în 2001, promovând în urma barajului cu Foresta Suceava, dar a vândut locul lui FCM Bacău. A fost pentru prima dată în istoria fotbalului românesc când un club și-a vândut locul din elită și, totodată, prima preluare de loc în Divizia A după Revoluție. În anul următor ajunge din nou la barajul de promovare în A, dar pierde contra Farului. Apoi, confruntată cu mari probleme financiare, va ajunge și în C…

Clubul nu are niciun trofeu în palmares, dar a jucat două finale de Cupa României (de fiecare dată, din postura de divizionară B (!!!), ambele pierdute în fața lui Dinamo. Ultima, în 1982, când a jucat apoi, venind tot din liga secundă, în… Cupa Cupelor, 0-0 acasă și 2-5 în deplasare (când a deschis scorul pe Santiago Bernabeu) cu… Real Madrid!!! Tot în 1982 a reușit o incredibilă victorie, 3-1 cu Fiorentina, în deplasare, într-un amical!

De-a lungul anilor, mulți fotbaliști de mare valoare au fost lansați de club: Zavoda II, Gergely III, Crișan, L. Bălan, Weiszenbacher. În 1963, pe când era în B, a dat un jucător la națională, pe M. Sasu! La fel se va întâmpla și în perioada 1991-92, când Buia va bifa două selecții.

În 2010, pe când clubul se afla în liga secundă, a fost retrogradat din motive financiare, atunci desființându-se. Tot în acel an a apărut o ”clonă”, FC Maramureș Universitar Baia Mare (desființat în 2013).

În 2012 se înființează FCM Baia Mare, care în 2016, fiind în Liga a II-a, s-a desființat.

În 9 aprilie 1929 s-a inaugurat prima arenă pe locul actualului stadion. În anii ’50, “Stadionul 23 August” a fost conceput ca o arenă olimpică, cu pistă, pe care se puteau disputa meciuri internaționale. La acea oră, stadionul din Baia Mare era unul dintre cele mai moderne din țară,  având o capacitate de 15.554 de locuri (aprox 7.000 pe scaune).

După 1989,numele arenei este schimbat în Stadionul “Dealul Florilor”, iar din 2010 se numește Stadionul “Viorel Mateianu”. Deși a fost conceput cu instalație de nocturnă, lucrările nu s-au finalizat nici după 1990, nici după 2010.

sursa foto: pagina de facebook dinprovincie.com / FC Baia Mare 1982, ziarul spaniol “AS” – dedica o serie de articole partidei retur dintre Real Madrid și FC Baia Mare.

articol scris de Sorin Giurcă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.