img_6165În ultima vreme, în România a apărut o problemă cu găsirea portarilor. Atât la nivel național, cât și județan. Nu se mai lucrează ca pe vremuri, iar portarii sunt puțini și cu o bună cotă de piată. În curtea Unirii Alba Iulia se află unul dintre cei mai buni portari ai României la vârsta sa, Cătălin Suciu fiind la un pas să semneze cu Steaua în vara trecută. Acesta are peste 10 selecții în naționalele de juniori ale României, devenind în ultimii doi ani portarul de bază al Unirii Alba Iulia, atât în Liga a 4-a, cât și acum în Liga a 3-a, precum și la echipele de juniori.

  • Carte de vizită

Nume: Cătălin Vasile Suciu

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Data nașterii: 10.11.1998

Înălțime: 1,91

Greutate: 87

  • Scurtă prezentare

Cătălin Suciu a început fotbalul sub comanda profesorului Vasile Ursu. Un coleg, care era portar, a lipsit într-o zi de la antrenamente, iar actualul goalkeeper al Unirii Alba Iulia a intrat între butui și acolo a rămas până în prezent. Cătălin are un joc foarte bun de picior, și mai mult, este un stângaci veritabil. Acesta era la Unirea și executantul loviturilor de la 11 metri, iar la unele partide mai bătea și lovituri libere. Crescut în spiritul Unirii Alba Iulia, Cătălin își dorește să fie mereu învingător, este un băiat modest și muncește pentru a deveni cel mai bun. Nu degeaba s-a aflat pentru câtva timp la antrenamentele Stelei, echipa din Liga 1 oferindu-i un contract, pe care, însă, portarul l-a refuzat.

  • Prezentare proprie

Așa cum spuneam, fiind un băiat modest, Cătălin a cam bătut pasul pe loc când l-am rugat ă își facă o descriere proprie. Cu toate acestea, a încercat.

„Nu îmi pot da singur cu părerea! Nu sunt în măsura să-mi scot în evidență atuurile, dar cred că talia mă ajută foarte mult în poartă. În fotbalul de azi, de la un portar se cere foarte mult jocul de picior, iar la acest lucru stau cel mai bine, plus ieșitul pe centrări, dar mereu e loc de mai bine. La defecte… ce pot spune, sunt un portar talentat, dar dacă nu știu să profit de această șansă e pacat. Ăsta e cel mai mare defect al meu. De îmbunătățit aș vrea totul, cum ziceam, oriunde e loc de mai bine. Orice fotbalist visează să ajungă cât mai sus. Eu mă vad jucând în Liga 1. Dacă ajung să joc acolo pot visa și mai departe. Cu multă muncă poși reuși aproape orice!”, a declarat Cătălin Suciu.

  • Cum îl văd antrenorii?

Pentru a-l descoperi în totalitate pe Cătălin Suciu, am apelat și la antrenorii săi. Marcel Rusu, cel care se preocupă și de pregătirea lui Cătălin a avut cuvinte de laudă la adresa juniorului din poarta Unirii, însă i-a acordat acestuia și o serie de sfaturi.

”Este un portărel de perspectivă, jucător care are calități la nivelul și vârsta lui, dar e foarte important să încerce să dea câteva kilograme jos pentru a face față rigorilor eșaloanelor superioare. La portari se vede când au un kilogram două în plus. Trebuie să fie serios, să își vadă de treabă, pentru că mai vin șanse! Este serios, se pregătește bine, însă eu îl sfătuiesc să nu mai fie ușor influențabil! El să aibă grijă numai de fotbal, nu de lucruri care nu țin de el. Eu îl ajut, profesional, dar și ca om la om, pentru că și această relație contează în pregătire. Să încerce să facă mai multe pentru fotbal, să fie canalizat doar pe joc și pregătire, dar să nu neglijeze școala! Este calitate, tinerețe de partea sa! Este mare criză de portari în România, iar el poate să aibă un drum bun! La fotbal trebuie să te urci în primul tren din gară! Nu are prea multe de îmbunătățit, pentru că stăpânește foarte bine tehnica, are un joc de picior foarte bun, excelează și folosește stângul, ceea ce e rar, mai ales la portari! Trebuie să încerce să își îmbunătățească organizarea jocului echipei pe fază defensivă, să dirijeze jocul, să își stăpânească apărarea, dar asta vine odată cu trecerea timpului și dobândirea experienței! Trebuie să vorbească mai mult din poartă! Eu l-aș asemăna cu Cătălin Mulțescu, un portar foarte bun al României!”, a precizat Marcel Rusu referitor la Cătălin Suciu.

  • Dăscălescu: ”Are calități extraordinare”

Președintele clubului fanion al județului Alba, Mihai Dăscălescu, cel care i-a fost și antrenor lui Cătălin Suciu, crede că portarul are toate calitățile necesare pentru a face pasul în fotbalul mare, însă doar cu condiția de a-și rezolva o mare problemă – greutatea.

„Este un portar de perspectivă cu calități extraordinare, iar dacă își va rezolva problema greutății sunt convins că va face pasul spre eșaloanele superioare ale fotbalului românesc. Eu l-aș compara cu Manuel Neuer, are joc foarte bun de picior, e înalt, sigur pe el și are tot viitorul în față”, a declarat Mihai Dăscălescu.

Chiar dacă este la o vârstă fragedă, Cătălin se află pe drumul cel bun! Este titular în echipa mare a Unirii Alba Iulia îndeplinind condițiile juvenile impuse în acest eșalon, a fost curtat de mai multe echipe din România, printre care Steaua București și CSMS Iași, dar și formații din Liga a 2-a sau a 3-a, printre care Performanța Ighiu și Industria Galda de Jos. Într-adevăr, așa cum a declarat și Marcel RUsu, Cătălin trebuie să vorbească mai mult în poartă, să își pună amprenta pe jocul echipei sale și fără parade sau intervenții și să își lase personalitate din frâu pentru a se elibera de tot ceea ce nu ține de sportul rege!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.