Soda Ocna Mureș are în curtea sa un portar de viitor, un tânăr talentat, cu un fizic puternic. Darius Decean este nepotul lui Florin Decean zis ”Peștele”, un nume important pentru fotbalul ocnamureșean, acesta apărând mult timp poarta legendarei Soda Ocna Mureș, predând ștafeta în familie. Darius este un portar talentat, cu reflexe foarte bune, dar și joc de picior bun, calități care îl pot purta direct în fotbalul mare.

  • Carte de vizită

Nume: Darius Decean

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Data Nașterii: 09.12.1999

Înălțime: 1,77

Greutate: 66

Picior de bază: dreptul


  • Scurtă prezentare

Chiar dacă este un produs al echipei Soda Ocna Mureș, Darius aparține de Ardealul Cluj, una dintre cele mai puternice școli de fotbal din România. A fost împrumutat sezonul acesta ”acasă” pentru a pune umărul la performanțele echipei de juniori. Însă, reflexele sale, atitudinea sa curajoasă, precum și calmul din poartă l-au propulsat și la echipa mare, unde este portar de rezervă, evoluând în câteva partide, însă și la echipa secundă, unde este titular pe post. O altă calitate pe care Darius o deține este că își așează foarte bine defensiva și vorbește foarte mult cu colegii săi.


  • A luat mănușile unchiului său!

Florin Decean a fost unul dintre cei mai apreciați fotbaliști din istoria echipei Soda Ocna Mureș, acesta apărând mult timp buturile formației alb-albastre. Microbul fotbalului a persistat în familia Decean, iar pasiunea pentru portar s-a transmis, Darius fiind cel care i-a călcat pe urme unchiului său.


  • Caraterizare proprie

Darius este conștient că munca sa și antrenmentele îl pot face și mai bun, acesta pregăstindu-se exemplar, cu gândul că într-o zi va face pasul în fotbalul mare. Vă prezentăm mai jos un scurt interviu pentru a-l cunoaște mai bine pe portarul echipei Soda Ocna Mureș.

– Cum ai început fotbalul și ce înseamnă pentru tine acest sport?

– De la varsta de 5 ani am tot incercat sa il conving pe tati sa ma duca la fotbal, urmaream foarte mult acest sport si il practicam in fata blocului, pana la urma la varsta de 6 parintii mei au fost de acord sa imi incep viata sportiva. Nu pot exprima in cuvinte ce inseamna fotbalu pentru mine. Pur si simplu este un stil de viata, simt nevoia de a ma hrani cu acest spor.

– De ce portar?

– Eram la echipa de juniori, si eram cel mai mic. Intr-o zi, portarul de rezerva a lipsit, iar antrenorul, domnul Radu Coroiu m-a rugat sa il ajut pe portar sa se incalzeasca. Dupa ce sa terminat incalzirea, antrenorul a venit la mine si m-a pus sa fac anumite exerciti specifice unui portar, iar la sfarsitul antrenamentului am fost rugat ca la urmatorul antrenament sa ma prezint cu echipament de portar.

– Dar cum descrii tu acest post din fotbal?

– Portarul are cea mai mare responsabilitate, el vede cel mai bine jocul, el poate coordona cel mai bine jocul, el poate readuce echipa pe picioare. Într-adevăr, este un post foarte dificil si greu de mentinut. Trebuie sa ai destula nebunie si adrenalina pentru a fi un portar in adevaratul sens al cuvantului.

– Care crezi că sunt calitățiile tale și ce ai vrea să mai îmbunătățești?

– Dupa parerea mea, calitatile mele principale sun: reflexul, plonjonul si tehnica. Bineinteles ca mereu trebuie imbunatatit cate ceva chiar si la cel mai inalt nivel, dar incerc sa lucrez din greu la siguranta si la comunicare.

– Cât de sus îți dorești și crezi că potți să ajungi în fotbal?

– Majoritatea juniorilor se vad departe, dar singurele obstacole sunt munca, daruinta si sacrificiul, fara aceste 3 elemente este foarte greu sa ajungi undeva sus. Sper ca peste 2-3 ani sa joc cel putin la nivelul Ligii a 2-a.

– De ce se spune că un portar are nevoie de ”nebunie”?

– Dupa parerea mea, nebunia unui portar da incredere intregii echipe, si cel mai important, isi ofera singur increderea de care are nevoie.

– Unchiul tău a fost portar la Soda! Cum te simți să porți tradiția familiei mai departe?

– Ma simt foarte bine stiind ca si unchiul meu a practicat aceasta ”meserie”, stiind cat de greu si cat de bine si-a facut el treaba, ma simt foarte mandru purtand traditia mai departe. Îi multumesc pentru tot ce a facut pentru mine!


Darius și-a pus mănușile și a iesit la antrenament! Știe că doar prin muncă poate să spargă bariera fotbalului mare. Florin Miclea și președintele echipei Viitorul Unirea, Iosef Szekely l-au ajutat să plece din Liga a 5-a la Școala de Fotbal Ardealul, unde Darius s-a pregătit cu Călin Moldovan, unul dintre cei mai buni antrenori cu portarii din această zonă. Darius nu uită de unde a plecat și speră că într-o zi va purta tradiția mai departe și va duce numele Soda pe cele mai înalte culmi ale fotbalului.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.