Continuăm seria dedicată meciurilor de legendă susținute de către Metalurgistul Cugir pe cea de–a doua scenă a fotbalului românesc – Liga a II- sau “Divizia B” – cu duelurile disputate împotriva echipei Gloria Bistrița.

Din acel sezon este cunoscut meciul aranjat sau “blatul” recunoscut de foști fotbaliști dintre Gloria Bistrița și Corvinul Hunedoara, meci încheiat cu victoria hunedorenilor, cu scorul de 2-1. Legenda spune că a doua zi după meci au venit de la Hunedoara, ca răsplată, 16 vagoane de fier beton și alte câteva de zgură. Să spunem că acel meci se disputa în data de 30 martie 1980, iar după numai o lună aceeași echipă ajungea la Cugir.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Sezonul 1979-1980

11 mai 1980: Pe arena din oraşul de la poalele Drăganei ajungea echipa patronată de “Lordul”- porecla legendarului președinte al “vampirilor”- Jean Pădureanu, Gloria Bistrița.

Cu un sezon în urmă, bistrițenii obțineau toate cele șase puncte din duelurile cu cugirenii (3-1 la Cugir, 4–0 la Bistrița – însă asupra acestor dueluri vom reveni).

Iar acum pentru fotbaliștii antrenați de Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu era momentul revanșei. Cugirenii aveau să se impună în acea partidă, nu fără emoții însă, trecâând pentru moment de complexul Gloria Bistrița.

Iată ce scria ziaristul Mihai Vâlceanu în cronica partidei:”Înainte de toate, trebuie să spunem că victoria cugirenilor antrenați de Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu este pe deplin meritată. Dar pentru a o obțin ei au luptat cu multă dăruire, au făcut o mare risipă de energie, reușind să treacă cu bine peste momentul greu din finalul primei reprize când au fost conduși pe tabela de marcaj”.

Cea mai mare ocazie de gol al acelui meci se va înregistra în minutul 26, când șutul expediat de Vătafu din câțiva metri se ducea alături.

Cu patru minute înainte de finalul primei reprize, bistrițenii aveau să deschidă scorul, prin Georgescu, care înscria cu un șut de la 20 metri, iar povestea disputelor din urmă cu un sezon părea să se repete din nou.

După numai trei minute de la deschiderea scorului, elevii antrenorilor Onisie și Codreanu vor restabili egalarea prin Mihalcic, care înscria cu o lovitură de cap după un corner executat de Stanciu.

A doua repriză a meciului a fost controlată în totalitate de “metalurgiști” sau, cum spuneau cronicarii meciurilor din aceea vreme,  de “localnici”.

Jucătorii vor reveni rapid în avantaj pe tabelă, în minutul 50, prin Bucur, care a înscris din penalty-ul obținut de Vătafu, faultat de portarul oaspețiilor Gavrilaș.

După primirea golului bistrițenii cad atât fizic cât și psihic, iar ocaziile încep să curgă către poarta acestora. Astfel Bucur (58) și Vătafu (60) îl evidențiază pe goalkeeper–ul oaspețiilor, iar pe finalul meciului își vor trece în cont ratări Vătafu, Kilin și Sava.

Ultimul gol al partidei era înscris de Moldovan (63) – cu un șut de la distanță, o reușită care va închide tabela la scorul de 3–1.

Metalurgistul Cugir va încheia sezonul regular 1979-1980 pe locul 8, având o linie de clasament în care raportul victorilor obținute este egal cu cel al înfrângerilor, adică 15, pe lângă acestea intercalându se și 4 remize, însumând la final 34 de puncte.

Va fi un sezon de tristă amintire pentru iubitorii fotbalului albaiulian. La finalul acelui sezon, Unirea Alba Iulia va retrograda în Divizia C, “alb-negrii” fiind prima echipă de sub linia roșie.

Iată și cele două distribuții utilizate în acea partidă:

Metalurgistul Cugir: Șai – Kilin, Iovănescu, Dobray, Nagy, Mihalcic sau Mihalcsik, Moldovan, Vătafu, Bucur, Stanciu, Misoagă. Antrenori: Ștefan Onisie și Gheorghe Codreanu.

Gloria Bistrița: Gloria: Gavrilaș – Pantelimon,Cervenschi, Filipoi, Ferencz – Butuza, Damian,Georgescu – Nicolae, Moga, Berceanu. Antrenor: Alexandru Constantinescu.

articol scris de Sorin Giurcă

 

 

 

 

 

 

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.