Metalurgistul va primi, sâmbătă, de la ora 15.00, pe teren propriu, vizita celor de la CS Hunedoara, în cadrul etapei cu numărul 18 a Ligii a III-a. În așteptarea partidei de sâmbătă, am deschis din nou cutia cu amintiri, unde am găsit câteva din vechile derby-uri dintre Metalurgistul Cugir şi Corvinul Hunedoara.

Duelurile Cugir – Hunedoara de azi sunt partide care ne aduc aminte, inevitabil, de derby-urile acerbe de din timpuri de mult apuse dintre Metalurgistul Cugir, pe de o parte, și Corvinul Hunedoara, pe de altă parte.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Un adevărat derby al zonei vestice, între două echipe la momentul acela de tradiție în fotbalul românesc. Era un derby și al orașelor cu bogată activitate sportivă şi industrială de la acea vreme (1970/1980).

Hunedoara sau “orașul de lângă furnale” a dat echipei naționale a României jucători mari precum Romulus Gabor, Ioan Andone, Mircea Rednic, Ioan Petcu, Dorin Mateuț, Ovidiu Cornel Hanganu și “pisica” Bogdan Lobonț.

Dar cel mai cunoscut jucător al istoriei Corvinului este Michael Klein. Fotbalistul născut în 10 octombrie 1959 a fost liderul celei mai bune echipe din istoria Corvinului, club pentru care a jucat de la 14 ani până la 27 de ani. La doar câteva luni după ce s-a transferat la Dinamo a devenit căpitanul echipei din Ştefan cel Mare care s-a calificat în semifinalele Cupei Cupelor. A fost titularul incontestabil pe postul de fundaş stânga în naţionala României, pentru care a jucat de 90 de ori şi pentru care a marcat cinci goluri.

“Mişa” s-a stins la doar 33 de ani, în timpul unui antrenament al formaţiei sale, Bayern Uerdingen, echipă la care se transferase după Campionatul Mondial din Italia.

Din 1967 până în 1976 (anul promovării Corvinului în Divizia “A”), Metalurgistul și Corvinul aveau să se întâlnească, an de an, în liga a doua a fotbalului românesc.

Prima întâlnire directă între cele două grupări s-a produs în anul 1968, în etapa a treia a Diviziei “B”. Ambele formații purtau atunci alte denumiri decât cele ce le-au consacrat: AS Cugir – gazdele, respectiv Metalul Hunedoara, pentru oaspeți.

*24 martie 1968: AS Cugir – Metalul Hunedoara 1–0 (0-0) – un adevarat derby; un singur punct despărțea în clasamentul seriei cele două echipe, astfel: AS Cugir locul 11 (13 puncte), respectiv Metalul Hunedoara locul 8 (14 puncte).

Cugirenii se impuneau la finalul acelui meci cu scorul de 1-0, partida fiind decisă de golul lui Dinea din minutul 50, după o lovitură liberă de la 20 metri executată perfect de acesta.

Metalurgistul îl avea în poartă pe Mircea Salomir, devenit apoi arbitru internațional, în efectiv regăsindu-se de asemenea Pașcanu sau Dobai.

Iată cele două garnituri care s-au duelat la 24 martie 1968 la Cugir :

A.S. Cugir: Salomir- Dinea, Neamțu, Pârvulescu, Safar -Gheorghe Ion, Ivan – Baroș (46Tamaș) – Remus Lazăr, Pașcanu, Dobai.

Metalul Hunedoara: Mălai – Ceaușu, Szekeli, Matei, Rozescu – Tătar, Popa – Popescu, Stanes, Hristos, Pârvu (80 Crainic).

În jocul retur, care a avut loc pe data de 18 august 1968, cugirenii au pierdut la Hunedoara cu 3-0, goluri Csergo (19, 27) și Steiner (87), după un joc slab prestat de echipa din oraşşul de la poalele Drăganei. În acel meci cugirenii au avut doar o ocazie, bara lui Dobai.

*2 septembrie 1969 : Metalul Hunedoara – Metalurgistul Cugir 2-1 (0-1 )

Cugirenii au pierdut acest meci deşi au condus cu 1-0 la pauză prin reușita lui Niculescu (21) cu olovitură de cap. După  golul anulat în minutul 51 oaspețiilor de centralul întâlnirii, hunedorenii reușesc să întoarcă soarta partidei, în două minute, prin reușitele semnate de Mercea (69) și Covaci (70).

*29 martie 1971: Metalurgistul Cugir – Metalul Hunedoara 1-0  (1-0)

Unicul gol al disputei a fost marcat de Smadea (30), după o acțiune începută de Colnic, care driblează apărarea hunedoreană și-i pasează lui Smadea care îl învinge pe portarul oaspețiilor, Socol.

Cel mai spectaculos meci dintre cele două colege de serie, se consemnează în data de 10 noiembrie 1974, pe terenul din Cugir, un adevărat thriller. La data acelui meci ambele echipe purtau denumiriile care le-au consacrat în istoria fotbalistică: Metalurgistul Cugir respectiv Corvinul Hunedoara.

Hunedorenii s-au impus cu scorul de 4-3 după ce cugirenii au condus cu scorul de 3-1. La pauză tabela indica un rezultat de egalitate, 1-1, după golurile marcate de Șoos (19), respectiv Georgescu (24) – pentru oaspeți. După pauză, în numai patru minute, gazdele au mai înscris de două ori, prin Sava (58) și Șoos (62), care realiza astfel “dubla” în acel meci.

3-1 și nici unul dintre spectatorii prezenți în aceea duminică pe stadionul din urbea cugireană nu se gândea la ceea ce avea să se întâmple!

În minutul 68 scorul devine 3-2, gol venit pe relaxarea apărării cugirene, înscriind Șchiopu, iar după numai 16 minute Sălăgean (84) aduce egalarea. Pe fondul căderii psihice a cugireniilor, “corbii albaștrii” mai înscriu o dată după numai trei minute prin Vlad (87).

După numai un an, în 9 noiembrie 1975, “metalurgiștii” își vor lua revanșa pentru înfrângrea din urmă cu un an, impunându-se la finalul celor 90 de minute cu scorul de 2-0, reușite semnate de Țimpea II (2) și Șoos (61). Un meci controlat de cugireni cap-coadă, cu multe ocazii de poartă și cu o echipă a Corvinului, lider la zi, de nerecunoscut.

În meciurile dintre cele două vecine de județ nu a fost numai “lapte și miere”, consemnându-se și două meciuri cu scandal în ediția de campionat a Diviziei “C” 2001-2002.

Pentru cei care își aduc aminte Metalurgistul evolua în seria a VI-a  a Diviziei “C”, o serie a “albanezelor”, cele patru echipe din județul Alba fiind toate în aceeași serie; e vorba de Soda Ocna Mureș, Metalurgistul Cugir, Cuprirom Abrud şi Rapid CFR Teiuș. Dacă e să aruncăm o privire asupra seriei de acum 16 ani și a seriei din prezent putem observa o mare asemănare: atunci aveam, la fel ca acum, tot patru echipe.

Județul Alba era depășit în seria din ediţia 2001-2002 la numărul de echipe de Hunedoara, care domina seria a VI–a a Diviziei “C”, cu un număr total de șase cluburi înscrise în competiție.

Lupta pentru promovare va fi purtată  pînă în ultima etapă între Corvinul Hunedoara și Minerul Certej, prima obținând până la urmă promovarea în Divizia “B”, la o diferență de numai două puncte.

La aceea vreme circulau zvonuri conform cărora Minerul Certej este ajutată direct sau indirect de unele formații, una dintre acestea fiind una dintre reprezentantele județului Alba, respectiv Soda Ocna Mureș.

În etapa a 18-a cele două echipe s-au întâlnit la Ocna Mureș, iar gazdele au pierdut cu 4-0. După meci FRF a sancţionat ambele echipe pentru un presupus “blat” cu pierderea meciului cu 3-0. În plus echipa din Ocna Mureș a fost depunctată cu 6 puncte.

În 3 noimbrie 2001, în etapa a 12-a, pe arena din Cugir poposea liderul la zi al seriei, Corvinul, grupare proaspăt retrogradată din Divizia “B”.

În zilele premergătoare meciului hunedorenii au făcut un joc al nervilor și declarațiilor, aceștia acuzând Cugirul că face jocurile unei alte reprezentante din județul Hunedoara, Minerul Certej.

Hunedorenii s-au impus cu 1-0, pe finalul meciului, în minutul 84, având concursul brigăzii de arbitri, care a înclinat balanța deciziilor spre oaspeți.

După meci ziarele vremii notau sugestiv:”Furt ca-n codru la Cugir” sau “Doi gemeni (n.a. – cu referire la cei doi tușieri ai meciului) și o mână de ajutor pentru lider”.

Returul jucat în data de 18 mai 2002, în etapa a 27-a, nu afost nici el unul liniștit, la finalul meciului  cugirenii reclamând că hunedorenii s-au folosit de mijloace mai puțin ortodoxe: “Cu picioare și pumni în gură vor ei să promoveze în Divizia B?”, se întreba la finalul meciului antrenorul de atunci al cugirenilor, Cristi Stoica.

Corvinul avea să se impună la finalul celor 90 de minute cu scorul de 3–1, pentru cugirenii înscriind Alexandru Duță (89). Iar titlul apărut după meci în presa vremii explică totul: “Cugirenii, brutalizați lângă furnale”.

La partida de pe stadionul “Michael Klein” au participat 1.000 de spectatori.

Iată cele două garnituri care s-au duelat la 18 mai 2002:

Corvinul Hunedoara: Pascal – Moga, Gheară, Stoica, Rupa (56 Pepenar), A.Rus, Mitrică, Avasiloaie, Băban (80 S. Mărginean), Vișan, Bondor (87 Micnea).

Rezerve: Iancu, Mihu,Tobă.

Antrenor: Octavian Popescu

 CF Cugir: Lăncrăjan – Petcu, A.Nagy, Duță, Șuvaina, Ignat (82 Ursu), Itu, Grigorescu (57 Iovănescu), Marcu – Achim (68 Crețu), Isac.

Antrenor: Cristi Stoica

articol scris de Sorin Giurcă

 

 

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.