nicuNăscut pe 8 aprilie 1998, Nicolae Carnat a început să joace fotbal la Unirea Alba Iulia, fiind antrenat de Vasile Ursu. Talentul său l-a propulsat spre Academia ”Regelui” Gheorghe Hagi, unde a ieșit de două ori cel ma ibun fotbalist al anului la categoria sa de vârstă. Evoluțiile bune de la școala de fotbal l-au purtat către un transfer de răsunet, atât pentru fotbalul din Alba, cât și pentru întreg fenomenul național. Nicușor se află de mai bine de un an de zile în curtea celor de la Wolverhampton Wanderers, una dintre cele mai bune școli de fotbal din Regatul Unit. Cum s-a adaptat la viața din Anglia, ce planuri de viitor are, dar și care este părerea sa despre fotbalul românesc aflați din rândurile următoare.

Prezent constant la acțiunile reprezentativelor de juniori ale României, Nicușor s-a adaptat la fotbalul din Anglia, fiind foarte bine primit în club. Atenția pentru juniori este deosebită, însă mai micii fotbaliști nu sunt periați sau ținuți în puf și au diferite task-uri care trebuie să le îndeplinească. De la curățenia în vestiare și până la aranjarea echipamentelot, toți fotbaliștii trag cot la cot, având un singur gând: acela de a juca odată cu această echipă în Premier League.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Wolverhampton Wanderers este un nume sonor în fotbalul britanic, doi români trecând pe la această echipă înainte de Nicușor Carnat, Viorel Moldovan și Ionel Ganea, ambii atacanți fiind îndrăgiți de fanii ”lupilor”. Mihălțeanul Nicolae Carnat dorește să ducă această tradiție mai departe și să paorte drapelul județului și al României cât mai sus într-un loc în care părerile despre români nu sunt de cele mai multe ori foarte bune. Mai jos puteți citi un interviu interesant despre cum sunt priviți românii în Anglia și ce înseamnă școala englezească de fotbal.

– Ești unul din milioanele de români plecat peste hotare. Cum este viața în Anglia?

– Sunt plecat de doi ani din țară si pot spune ca îmi este dor de România, de casă, familie și prieteni, dar cred ca tăria mea de caracter mă ajută să trec peste și să fiu 100% axat pe 12049735_1021755851208508_5285342464628626912_nceea ce fac aici. Este o țară frumoasă, cu multă istorie, cu oameni corecți și care știu să pună în valoare tinerele talente. Vremea este mai capricioasă, dar m-am obișnuit cu ea.

– De unde vine pasiunea pentru fotbal și ce înseamnă acest sport pentru tine?

– Aproape toată lumea din familia mea a făcut sport. Când eram mic, în jurul vârstei de un an, mama și tata mă duceau la plimbare și într-o zi am fost sa ma joc pe Stadionul Mecanica, acum Alba Mall… iar doi băieți mai mari se jucau cu o minge, am alergat spre ei și am atins de câteva ori mingea. M-am întors către ai mei și am început să râd. A doua zi, tata mi-a făcut cadou o minge de fotbal. De atunci nu i-am mai prea dat drumul, și plângeam dacă mi-o lua cineva. Obișnuiam să dorm cu ea în pat, a doua zi visând sa ajung fotbalist. Nu aș putea fi eu fără fotbal, nu m-aș regăsi, nu pentru că nu aș fi capabil să muncesc sau altceva, dar știu ca am fost destinat să ajung acolo sus să îmi reprezint țara (la Mondiale) și să-i fac mândri pe toți din familia mea. Dacă pe ei îi am fericiți, nu îmi mai trebuie altceva.

– Unirea Alba Iulia, primul tău club este într-o situație jalnică. Părăsit de autorități, clubul fanion al județului trăiește de pe o zi pe alta. Ce înseamnă Unirea pentru tine și ce poți să spui despre situația actuală?

– Din câte am văzut nu merg prea bine, i-a părăsit aproape toată lumea, dar faptul că nu se lasă, că mai există fotbal, și că la juniori au echipă în Liga Elitelor (Echipa profesorului Ursu Vasile) și se descurcă foarte bine în campionat, demonstrează că se vrea. Dacă aș putea, aș cumpăra Unirea, să o pun pe picioare și să fie iar unde a fost sau mai sus în fotbalul românesc, dar cum acum nu pot, mi-aș dori să vină un investitor la echipă și să-i readucă la “viață”. Aici am învățat pentru prima oară fotbal, la profesorul Ursu Vasile, am început să îmi clădesc un drum în fotbal. De fiecare dată când vin acasă, nu ratez ocazia de a merge la câte un antrenament și a mă pregăti cu ei. Îmi place să îmi revăd unii dintre foștii colegi, deoarece am amintiri frumoase împreună cu ei.

– Cum te simți la Wolverhampton?

11900045_992330467484380_6669322327275278728_n– E un club de tradiție în Anglia. Din prima zi m-am simțit dorit și că este locul unde pot să cresc și sa îmi continui cariera către cel mai bun fotbal, Premier League. Am 17 ani și joc în Premier League Under 18 și Under 21. Condițiile sunt excepționale. Echipa mare și noi, juniorii, suntem în aceeași clădire. Ma înțeleg foarte bine cu ei și fac antrenament săptămânal cu echipa mare. Sezonul acesta în 11 etape am dat 4 goluri și 7 pase de gol.

– Ai evoluat la Academia Gheorghe Hagi, un pol pentru dezvoltarea juniorilor din România. Care este diferența dintre ce ai trăit aici și ce ai gasit în Anglia?

– Amândouă sunt academii foarte bune, axate mult pe juniori. Academia Hagi a fost o experiență de neuitat din toate punctele de vedere. Am câștigat două campionate naționale și o dată trofeul de cel mai bun jucător din țară la vârsta mea. Le doresc ce e mai bun și să scoată în continuare câți mai mulți jucători care sa-i calce pe urmele lui Hagi.

– Cea mai bună academie din țară, la care ai evoluat, dă foarte mulți jucători pentru naționale și pentru echipa mare a cubului din prima ligă. Crezi ca făceai față printre tinerii de astăzi în eșalonul superior?

1560449_683779585006138_237168245_n– Da! După câțiva ani se văd rezultatele muncii lor și jucătorii se afirmă, își fac un nume. Am fost coleg cu aproape toți băieții care acum evoluează mai sus, la echipa mare sau în naționalele de juniori, unde suntem colegi. Făceam față, dar am simțit că am nevoie de o schimbare. Sper că mă voi întâlni peste câțiva ani, după cum am spus, jucând împotriva foștilor mei colegi în Champions League.

– Toată lumea are așteptări foarte mari de la Ianis Hagi. Ai evoluat cu el la nationalele de juniori, cum l-ai descrie?

– Într-adevăr, toată lumea are așteptări foarte mari de la el, dar nu cred că ar trebui sa fie așa, pentru că el este Ianis, nu cred că trebuie să fie comparat cu altcineva. E un jucător talentat și are mult de arătat în fotbal. Deja a început să iasă în față la Viitorul. Suntem prieteni și colegi la lotul național. Sunt fericit pentru el că a reușit să se transfere la Fiorentina și îi doresc tot ce e mai bun.

– Cum l-ai descrie pe Nicușor Carnat ca fotbalist? Ce atuuri poseda?

1972402_707783462605750_7130182_n– L-aș descrie ca fiind un jucător de viitor, care mai are mult până să-și atingă potențialul maxim. Cred că sunt capabil să fac asta prin multă muncă și seriozitate. Ambiția cred că e principalul meu atu, calitate care m-a ajutat de foarte multe prin în viață și sunt sigur că o va mai face.

– Care este părerea ta despre fotbalul romanesc?

– Avem foarte mulți jucători tineri, talentați, dar dacă nu investim să îi ajutam să crească și să se dezvolte bine unii vor rămâne neafirmați. Îmi pare rău de întorsătura pe care a luat-o fotbalul românesc, cu atâtea echipe dezafiliate și că s-a micșorat campionatul. Poate că o sa vină și vremuri mai bune, eu sper și cred că e posibil.

– Te vezi în viitorul apropiat purtând tricoul naționalei mari de fotbal a României?

– Da! De ce nu? Prima dată trebuie să joc pentru echipa mare aici și sunt sigur că după acest lucru o să vină și convocarea. Bineînțeles dacă sunt serios și îmi fac treaba bine.

– La Wolverhampton au jucat Ionel Ganea și Viorel Moldovan. Dorești să continui tradiția românilor la acest club?

– Da! Îmi doresc foarte mult să fiu primul român care câștigă un titlu cu echipa asta.

– Descrie-mi, te rog, cum se desfășoară o zi pentru tine ca junior al unuia dintre cele mai bune cluburi axate pe creșterea talentelor din Anglia.

10574444_779928378724591_5323760918753899381_n– Mă trezesc la 8 dimineața. Vine mașina clubului și mă duce la antrenament. Iau micul dejun împreună cu toți colegii la restaurantul academiei. După asta merg la sală înainte de antrenament și fac gimnastică de dezmorțire și câteva exerciții de întărire a punctelor slabe, la care mai trebuie să lucrez, sau unde am fost accidentat. Avem antrenament de la 10.30 până la 12 și ceva. Venim, facem stretching la sală și mergem la masă la ora 13.00. Ne relaxăm jumătate de oră, iar apoi avem al doilea antrenament sau sală, abdomene și analiza tehnico-tactică a meciurilor în sala de computere. După ce am terminat asta, facem duș și trebuie să curățăm vestiarul și să ducem echipamentul la spălătorie. După asta vine antrenorul și ne dă voie sa plecăm acasă. Nu putem pleca de capul nostru, este disciplină mare. Cursuri la liceu facem miercurea, toată ziua până la ora 16.00 și vinerea câte 5 ore.

– Ramân județul Alba, Mihalțul… ”acasă” pentru tine?

– Da, absolut! Majoritatea amintirilor frumoase de acolo le am. Familia, prietenii și locurile nu le voi uita niciodată. Acolo am crescut și sunt mândru de asta.

– Te rog să adresezi un gând pentru cititorii noștri, pentru fani și pentru toți cei interesați de tinerele talente ale județului.

– Sper ca în anii următori să se poată bucura și să fie mândri de noi, văzându-mă, văzându-ne la televizor reprezentând tricolorul și având rezultate mari.

S-a făcut târziu! Nicușor a trebuit să întrerupă intervenția nostră deoarece îl aștepta o nouă zi. Puștiul din Mihalț speră ca într-o bună zi să ajungă în Premier League cu ”lupii”, campionat în care a evoluat și idolul său… Cristiano Ronaldo. Nicușor vine des în România grație convocărilor la națională. Cunoaște fotbalul, deși tainele sportului rege nu sunt încă pe deplin deslușite pentru el, dar vreme are cel puțin pentru moment răbdare cu el. Baftă mult în Anglia și multă sănătate!

sursa foto: facebook.com

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.