Cuprirom Abrud-Viitorul Santimbru73Cu puțin timp în urmă fotbalul județean nu era foarte mediatizat, probabil pe motiv că județul Alba o avea pe Unirea Alba Iulia în primele eșaloane și alte câteva formații în fotbalul profesionist. În aceste vremuri fenomenul a prins contur tot mai mult la nivel județean, iar unele formații au ajuns să învestească în sportul rege bani mulți. Și pentru a se ajunge la obiectivele scontate cluburile au apelat la antrenori cu CV în fotbalul mare, alții au pasat responsabilitatea tinerilor tehnicieni. Vezi mai jos care sunt antrenorii echipelor de fotbal din județul Alba și cu ce se remarcă aceștia.

De la tehnicieni care au lucrat în fotbalul mare, precum Dan Mănailă sau Ștefan Fogoroși sau Adrian Fușle-Țana (fost secund la naționalele de juniori ale României) și până la tineri necăliți în tainele pregătirii echipelor de fotbal, arealul județului beneficiază de antrenori dedicați profesiei

 • Reunire Viitorul Santimbru50Dan Comșa (Viitorul Sântimbru) – antrenorul liderului Ligii a 4-a este oarecum un personaj nou la nivelul băncilor tehnice din județ, acesta mai lucrând ca principal la Sportul Sebeș. Dan Comșa a fost în trecut organizator de competiții la CSM Sebeș și beneficiază de o ”tolbă” plină de cunoștințe fotbalistice. Un antrenor dedicat, apropiat de jucători, acesta a reușit să pună pe picioare un proiect interesant la Viitorul Sântimbru cu toate că nu a beneficiat de ei mai buni fotbaliști din județ. Dan Comșa este pasionat de tactică și un antrenor care dezvoltă foarte bine cartea contraatacului. A fost fotbalist (portar) în trecut.
 • Muresul Vintu de Jos-Hidro Sugag amical36Dan Mănăilă (Mureșul Vințu de Jos) – ocupanta locului secund din Liga a 4-a a dat o puternică lovitură de imagine după ce l-a instalat pe Dan Mănăilă pe banca tehnică. Acesta a pregătit mai multe echipe în Liga a 3-a și a 2-a, și a mai lucrat în județul Alba la Europa Alba Iulia și Metalurgistul Cugir. Dan Mănăilă este recunoscut pentru felul în care reușește să scoată maximum de la jucătorii săi și pentru metodele de pregătire. Foștii jucători care s-au aflat sub bagheta tehnicianului au precizat că acesta nu a repetat niciodată un antrenament, iar la ședințele de pregătire îmbină utilul cu plăcutul. Dan Mănăilă a fost jucător de fotbal al UTA-ei Arad, formație pe care a și pregătit-o în trecut.
 • ASC Pianu - Unirea Alba Iulia9Adrian Fușle-Țana (ASC Pianu 2013) – un nume necunoscut pentru fotbalul județean din Alba până în această vară, Adrian Fușle-Țana a reușit rezultate spectaculoase pe banca pienarilor, având sub comandă o echipă de tineri talentați. Fușle-Țana a mai lucrat la naționalele de juniori ale României, fiind recunoscut pentru atenția pe care o acordă pregătirii unui meci.
 • Reunire Surianu Sebes27Mihai Manea (Șurianu Sebeș) – cu toate că se află printre cei mai tineri antrenori din județul Alba, Mihai Manea are deja o experiență bogată în spate în ceea ce privește antrenoratul în județul Alba. Acesta a trecut pe la Europa Alba Iulia, Performanța Ighiu, FC Micești și Mureșul Vințu de Jos, iar din returul campionatului va putea fi urmărit pe banca formației Șurianu Sebeș. Mihai Manea este foarte apropiat de jucătorii săi și este recunoscut pentru atenția pe care o acordă pregătirii fizice. Manea a avut și o carieră impresionantă ca și fotbalist, iar principiul după care se ghidează în antrenorat este: ”Muncă, disciplină și seriozitate”.
 • Viitorul Spicul Daia Romana-Euro Spring Cupa Romaniei1Florin Berța (Euro Șpring) – antrenorul echipei Euro Șpring se află la prima experiență ca principal, acesta lucrând în trecut ca antrenor cu portarii la mai multe echipe, printre care și Voința Sibiu (inclusiv pe prima scenă a fotbalului) sau FC Bihor. Florin Berța este din Sibiu și a fost convins să accepte postul de antrenor de primarul comunei Șpring, Daniel Rusu. Cu toate că a declarat la început că îi este greu pe motiv că nu are cunoștințe prea bogate despre fotbalul din Alba, Beța s-a adaptat pe banca Șpringului unde a alcătuit o formație competitivă. Este recunoscut pentru seriozitatea sa și devotamentul pentru fotbal. Florin Berța a fost portar și a evoluat vreme de mai bine de un deceniu pentru formații germane din Liga a 3-a.
 • Rapid CFR Teius-Energia Sasciori74Radu Andone (Rapid CFR Teiuș) – un antrenor experimentat, posesor al licenței A, Radu Andone are mai mutle echipe trecute în CV precum Metalul Aiud, Olimpia Aiud dar și Europa Alba Iulia și Industria Galda de Jos în Liga a 3-a. Radu Andone este un antrenor recunoscut pentru sistemul defensiv pe care îl adoptă, lucru ce pune în dificultate echipele adverse. Radu Andone este un antrenor tânăr, motiv pentru care este foarte apropiat de jucătorii săi și întotdeauna pune rezultatele bune pe seama echipei, nicidecum nu își arogă meritele. Radu Andone a avut o evoluție bună și ca fotbalist, iar acesta încă joacă pentru Sportul Livezile în Liga a 5-a.
 • CS Ocna Mures-Inter Ciugud109Ionuț Pereat & Ovidiu Maier (CS Ocna Mureș) – CS Ocna Mureș a început acest sezon după stilul naționalei de fotbal, cu 3 antrenori pe banca tehnică, însă după trecerea în neființă a lui Gicu Domșa, Ionuț Pereat și Ovidiu Maier au rămas pe bancă. Ambii sunt fotbaliști emblematici ai Sodei Ocna Mureș, aceștia fiind încă activi, iar dacă Pereat evoluează meci de meci și poartă și banderola echipei, Ovidiu Maier intră în luptă abia pe finalurile de meci. Experiența de la nivel înalt îi ajută pe cei doi să pregătească tânăra echipă a CS Ocna Mureș. Ambii sunt adepții jocului ofensiv.
 • Dalia Sport Daia Română - Șurianu 1945 Sebeș109Ștefan Fogoroși (Dalia Sport Daia Română) – Fane Fogoroși este unul dintre cei mai experimentați tehnicieni care lucrează în fotbalul din Alba, acesta trecând pe la mai multe echipe în fotbalul profesionist precum CSM Sebeș, Minaur Zlatna, Soda Ocna Mure, Industria Sârmei Câmpia Turzii, FC Cisnădie sau Unirea Alba Iulia (secund în Liga 1). Un antrenor dedicat și perfecționist, mereu conectat la meciuri. Este recunoscut pentru felul în care își pregătește echipele să se apere, iar duelurile contra formațiilor sale reprezintă un real test pentru adversare. A reușit prin metodele sale să reînvie spiritul echipei Dalia Sport Daia Română.
 • ciugud - unirea a186Mihai Dăscălescu (AFC Unirea 1924 Alba Iulia) – Mihai Dăscălescu este principalul om al Unirii Alba Iulia, acesta ocupând atât funcții de conducere, cât și de tehnician. Un antrenor apropiat de elevii săi, pe care îi pregătește după metode dobândite de-a lungul carierei de fotbalist. Dăscălescu își dorește ca echipa sa să afle mereu la conducerea jocului, preferând jocul de pase și presingul agresiv. Acesta a reușit cu o formație extrem de tânără să câștige Liga a 5-a și să promoveze la pa în Liga a 4-a.
 • Viitorul Spicul Daia Romana-Euro Spring Cupa Romaniei84Paul Ciucă (Viitorul Spicul Daia Română) – Paul Ciucă este printre puținii antrenori-jucători din Liga a 4-a. Metodele sale sunt recunoscute în întreg județul, acesta fiind foarte insistent pe pregătirea fizică a elevilor săi. De asemenea, Paul Ciucă adoptă mai mereu metode psihologice în pregătirea echipei sale, dar și metode motivaționale, contribuind din plin la creșterea moralului fotbaliștilor săi. Viitorul Spicul Daia Română nu beneficiază de întreg aportul antrenorului, acesta fiind și tehnicianul formației Industria Galda de Jos. Ca și fotbalist, Ciucă este recunoscut pentru determinarea și devotamentul pe care le apoptă pe teren, dar și pentru viziunea pe care o are pe gazon.
 • Olimpia Aiud-Inter Ciugud117Remus Țălnar (Olimpia Aiud) – antrenorul Olimpiei Aiud, Remuș Țălnar se bazează pe o echipă tânără și fără prea mare experiență la nivelul seniorilor. Acesta mai intră uneori pe teren pentru a-și ajuta elevii din postura de jucător și este recunoscut ca un antrenor serios și dedicat. Remus Țălnar lucrează cu fotbaliști de toate vârstele la Olimpia și îi place să promoveze tineri la echipa mare, fiind responsabil de rezultatele pe care le are. Acesta adoptă jocul de construcție, însă Olimpia Aiud a avut de suferit la acest capitol după plecările celor mai importanți jucători.
 • CS Ocna Mures-Inter Ciugud108Adrian Bicheși (Inter Ciugud) – un antrenor cu experiență, trecând prin Liga 1 și Liga a 2-a ca antrenor cu portarii, dar și un fost fotbalist al Unirii Alba Iulia. La Inter Ciugud Adrian Bicheși nu își poate etala cu adevărat munca pe motiv ă cea mai experimentată echipă din fotbalul județean nu face antrenamente. Cu toate acestea, Bicheși își așează foarte bine fotbaliștii în teren, iar duelurile cu formația din Ciugud sunt de care pe care. Adrian Bicheși este recunoscut pentru pasiunea sa pentru fotbal, acesta pregătind mai multe grupe de copii și juniori.
 • septimiu boancasSeptimiu Boancăș (CIL Blaj) – trupa din ”Mica Romă” se află pentru al doilea sezon consecutiv în Liga a 4-a, antrenor fiind Septimiu Boancăș, un fost fotbalist al CIL-ului din perioada de glorie. Un antrenor tânăr, Boancăș se bazează pe jocul de contraatac – rețetă care i-a ieșit la câteva jocuri importante în actualul sezon. Faptul că mai mereu a avut probleme în alcătuirea echipei din cauza lipsei jucătorilor a dus la clasarea actuală a Blajului, însă Boancăș speră ca din retur echipa sa să aibă altă față. Septimiu Boancăș este un antrenor impulsiv, motiv pentru care a fost trimis de mai multe ori în tribune în turul de campionat.
 • Gaz Metan Valea Lunga - CS Ocna Mures9Radu Bulugea (Gaz Metan Valea Lungă) – Radu Bulugea este un antrenor experimentat, lucrând mai mult timp cu fotbaliștii juniori de la LPS Sebeș. Acesta a preluat frâiele nou-promovatei din Valea Lungă, însă fără prea mari realizări, având în vedere situația financiară precară a echipei sale. Gaz Metan Valea Lungă nu face antrenamente, iar singura datorie a antrenorului este să așeze în teren jucătorii, care sunt puțini spre foarte puțini de la meci la meci. Radu Bulugea este recunoscut pentru sinceritatea de care dă dovadă pe marginea terenului.
 • Energia Sasciori-Olimpia ASiud108Gheorghe Medrea (antrenor Energia Săsciori) – tânărul tehnician care a reușit în urmă cu două sezoane să promoveze Mureșul Vințu de Jos în Liga a 4-a, Gheorghe Mederea a fost numit antrenor la Energia Săsciori pe finalul turului de campionat, acesta activând ca jucător la clubul de pe Valea Frumoasei. Munca sa nu a apucat să se vadă la formația din Săciori, însă Medrea este recunoscut pentru atenția pe care o acordă pregătririi tactice și securizarea centrului terenului.
 • Cuprirom Abrud-Viitorul Santimbru69Costică Moldovan (antrenor Cuprirom Abrud) – faptul că echipa din Abrud a ajuns ”lanterna roșie” a Ligii a 4-a nu este vina antrenorului Costică Moldovan, probleme financiare stând la ”adăpostul” rezultatelor. Pe vremea când Abrudul avea jucători la antrenamente și o situație mai roz, echipa se afla mai mereu în partea de sus a clasamentului, iar Romică David străluce în atacul moților. Costică Moldovan a fost un fotbalist tehnic, iar acest lucru l-a determinat de-a lungul carierei să pregătească echipele cu gândul la atac. De asemenea, Costică Moldovan este recunoscut pentru spiritul pedagocic, acesta lucrând și cu copii din Munții Apuseni.
Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Aceștia sunt cei ”16 fantastici” responsabili de rezultatele echipelor din Liga a 4-a. Rămâne de văzut care dintre ei va fi cel mai inspirat, atât în lupta pentru promovare, cât și pentru salvarea de la retrogradare.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.