Sportul Petresti-Hidromecanica Sugag62Nimic nu este întâmplător atunci când muncești. Însă, nu am spus-o eu, ci a făcut-o întrega țară – să faci fotbal de performanță ai nevoie de bani, de susținere, de influență, de infrastructură, fotbaliști experimentați și câte și mai câte. În Liga a 5-a din județul Alba mai multe echipe au rămas ”în liga sătească”, dar sunt câteva exemple care sparg barierele fotbalului rural și scot capul într-un fotbal dezvoltat, precum cel din Alba. Petreștiul și Șugagul sunt cele mai bune exemple referitoare la pormovarea ”sportului” rege la nivel rural, iar Valea Frumoasei are cu ce să se mândrească.

Sportul Petrești este o formație înființată abia în vara anului 2015. Petrică Homorozan și Sportul Petresti-Hidromecanica Sugag52Costel Avram au primit mână liberă de la un ”fiu al satului” din Petrești, un buget nelimitat pentru posibilitățile ligii a 5-a, iar proiectul fotbalistic din satul săsesc de lângă Sebeș a prins contur peste noapte. A început reamenajarea terenul de fotbal lăsat în paragină de pe vremea Hârtiei Petrești, s-au transferat câțiva fotbaliști, unii chiar din Liga a 4-a și s-a pus un obiectiv decent pentru prima participare într-o competiție oficială – promovarea fotbalului în localitate. Gândurile ”petrifălenilor” nu erau îndreptate către Liga a 4-a, având în vedere că proiectul lor era abia ieșit… din maternitate, iar Șugagul făcuse deja câteva achiziții menite să aducă promovarea pe prima scenă a fotbalului din Alba.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Ba chiar în cea de a 2-a etapă din tur, Petreștiul a pierdut la Șugag 0-2, dar nimeni nu se gândea că aceea va fi ultima îngrângere a elevelilor lui Costel Avram până în prezent. Am ajuns să scriu aceste rânduri după ce am participat la partida derby dintre Sportul Petrești și Hidromecanica Șugag, meci important atât pentru Seria a 3-a din Liga a 5-a, cât și pentru întreg fotbalul județean, având în vedere că ambele formații beneficiază de proiecte interesante, care cu siguranță ar ajuta la dezvoltarea fenomenului la nivel județean.

Sportul Petrești a pregătit un adevărat spectacol pentru acest meci, străzile din Petrești, în Sportul Petresti-Hidromecanica Sugag14special cea de lângă stadion, au fost pline, tribunele la fel, iar galeria, nou înființată a cântat tot meciul și și-a încurajat favoriții. Nu au lipsit momente artistice văzute pe arenele importante din lume, domnișoare îmbrăcate în echipamentul gazdelor, instruite să atragă privirile celor din tribune, pentru că acest lucru este deja arhicunoscut – fotbalul se împacă cel mai bine cu partea feminină, iar atunci când vezi câteva domnișoare că aleargă după o minge, echipate din cap până în picioare cu accesorii fotbalistice… înseamnă că spectacolul din tribune se va muta și pe teren, iar sportul rege va domina audiența.

Până și patronul echipei și-a luat câteva zile libere și a venit în țară din Germania pentru a-și vedea la muncă fotbaliștii, echipa în care a investit bani, dar mai mult suflet, și pentru a participa la sărbătoarea fotbalistică a Petreștiului, care s-a terminat cum nu se putea mai bine pentru gazdele alb-albastre, ce au învins cu 1-0 după un gol marcat de Sava în prima repriză.

Acum, că le-am adus câteva laude celor din Petrești pentru organizarea acestui adevărat spectacol, deprins parcă din show-urile din America, unde oamneii se pricep cel mai bine la a promova ”soccer-ul”, trebuie să le aduc și bila neagră celor din Petrești, pe care ar putea să o primească și să o contureze, sau să o predea celor implicați în viața locală.

Terenul, mai exact suprafața de joc din Petrești nu face cinste acestei echipe, și pur și simplu îi fură din meritele pe care băieții le-au câștigat pe teren. Gazonul, aproape impracticabil, cu multe denivelări și multe zone nesigure care pot pune în pericol integritatea fotbaliștilor, este singura pată neagră ce așterne în aceste momente în scurta istorie a acestei echipe.

Dar la felul în care s-a operat până acum la Petrești, cu siguranță se va dori amenajarea suprafeței de joc, iar ofiialii ar putea profita din plin de mâna largă a politicienilor, care în scurt timp vor ieși pe străzi cu tolba plină de promisiuni în campania electorală.

Hidromecanica Șugag pare să fie una dintre cele mai ghinioniste echipe ale județului Alba, Sportul Petresti-Hidromecanica Sugag49în ceea ce privește fotbalul mic. De câțiva ani buni Șugagul speră la o promovare în Liga a 4-a, având la îndemână toate condițiile necesare, fotbaliști experimentați, bancă tehnică (cel puțin după venirea lui Doru Oancea), oameni implicați în viața sportivă, precum și o bijuterie de teren, pe care îți este mai mare dragul să pășești, indiferent dacă o faci în calitate de suporter, vizitator sau fotbalist. Cu 6 puncte de recuperat după derby-ul de la Petrești, promovarea pare să se fi jucat și în acest an, iar Șugagul va trebui să o ia din nou de la zero, cu toate că s-a ajuns la această situație… pe mâna celor de acolo, care, au tratat câteva partide mai liber și au fost taxați de acest uragan fotbalistic, care a culcat la pământ lideri incontestabili de-a lungul vremii.

După ce a trecut de Petrești în tur, Șugagul părea că se află la control, însă a venit acel meci de la Micești, când după nunta golgeterului Ion Trăscăian, echipa a intrat pe teren crezând că poate tranșa partida. Miceștiul s-a opus acestei credințe și a oferit o prestație bună ce a culminat cu un neverosimil 3-0 în favoarea lor, iar Șugagul se clătina pentru prima dată în tur.

Reabilitați după acest pas greșit, fotbaliștii din Șugag au trecut peste înfrângere și au luat-o de la capăt, cu scoruri fluvii și prestații bune. Când nimeni nu se mai aștepta, Șugagul a primit o replică de orgoliu tocmai în ultima etapă, pe teren propriu, când Viitorul Răhău a furat 3 puncte incredibile în deplasare și a trimis trofeul de toamnă tocmai în Petrești.

Acum, Hidromecanica Șugag și-a făcut o echipă puternică, însă lipsită de ambiție, lucru ce s-a văzut duminică la Petrești, fotbaliștii pregătiți de Doru Oancea având o replică ștearsă, cel puțin în prima repriză. Când au trecut la controlul jocului au apărut și ocaziile, însă ce vrei mai mult când nu poți introduce balonul în poartă nici măcar din penalty, lovitură de la 11 metri irosită de Adi Neag, care cu siguranță aducea descătușarea și nu ar fi turnat plumb în ghetele fotbaliștilor.

Anul 2016 nu pare nici acesta a fi de grație Șugagului, însă cu siguranță dorința iubitorilor acestei echipe nu va rămâne fără ecou după acest eșec, fiind cunoscut faptul că cele mai dureroase înfrângeri au adus pe urmă cele mai savuroase victorii.

Oricum, una peste alta, indiferent care dintre aceste echipe va face pasul în Liga a 4-a, fotbalul din Alba va bifa un câștig, iar luma sportului rege din județul nostru va primi cu brațele deschise acest nou adversar. Felicitări echipelor de pe Valea Frumoasei, care se luptă din răsputeri să scoată capul din anonimat, și mai presus de asta… o fac și bine!

Pe această listă se mai pot înscrie și alte echipe precum: Industria Galda de Jos II, Sportul Livezile, Fortuna Lunca Mureșului sau Voința Stremț, iar lista rămâne deschisă în ideea îmbrățișării fair-play-ului și deschiderea granițelor fotbalului rural spre adevărul anului 2016!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. raman cu un gust placut dupa acest derby,pe care chiar daca nu l-am vazut,cred ca a fost la inaltime.nu sunt nici din petresti si nici din sugag dar stiu vazand-ui pe cei de la sugag in cateva meciuri ca au echipa de liga 4a sigur.multi din aceasta liga a 4a(sasciori,valea lunga,abrud)ar fi mandri cu asemenea jucatori.iar daca petrestiul a invins o asa formatie cred ca-s la fel de buni sau poate mai buni.si ce mult as vrea ca liga 4a sa se mai intinda cu inca un loc sau doua pentru a da posibilitatea acestor doua echipe sa intre acolo unde le este de fapt locul,adica-n liga a 4a.succes ambelor combatante!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.