ASC Pianu - Unirea Alba Iulia17La nici 18 ani împliniți, Cătălin Suciu este cel mai bun produs al Unirii Alba Iulia din această perioadă, fiind convocat la majoritatea stagiilor de pregătire, precum și tunree ale naționalelor de juniori ale României. Cătălin Suciu are în mâinile sale, pe lângă mănușile de portar, și soarta clubului albaiulian, care poate să depășească problemele financiare printr-un transfer al tânărului goalkeeper. Acesta nu este disperat să plece din poarta Unirii Alba Iulia, preferând să ardă corect fiecare etapă a fotbalului cu gândul la un viitor promițător și plin de glorie. Despre Cătălin Suciu aflați mai multe în rândurile următore, dintr-un interviu realizat după întoarcerea sa de la turneul amical din Cipru, pe care l-a bifat alături de naționala U 19 a României.

16 ani. Școală, plimbare, mesaje de dragoste, plimbări, prieteni și fotbal. Prin toate acestea a trecut Cătălin în momentul primei convocări la loturile naționale. Se afla la o ”șuetă” cu prietenii săi, un suc, o bârfă… fără alte gânduri, prus și simplu relaxare, moment în care îi sună telefonul.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

– Alo, Cătăline! Mâine seară pleci la Mogoșoaia, ai fost convocat la lotul de juniori!

Vestea a picat ca un trăsnet pe umerii portarului unirist, care nu se aștepta la un astfel de moment, mai ales într-o perioadă în care a avut o problemă serioasă cu kilogramele în plus. Odată convocat, Suciu a refuzat să mai plece de la loturi și prin prestațiile sale îi obligă pe antrenorii federali să îl convoace, din nou și din nou, fiind unul dintre cei mai apreciați juniori, dar și portari din sectorul juvenil, având parte de un fizic ”boboc” pentru unul dintre cele mai dificile posturi din teren.

În mod normal, destinele unui fotbalist tau în mâinile unui club, însă roata se întoarce în unele momente, iar acum, Cătălin Suciu poartă în palmele sale – soarta fotbalului albaiulian, a Unirii Alba Iulia, club-mamă care l-a aruncat în lupta lupilor din sportul rege, de unde Cătălin a ieșit… deocamdată învingător. Pe numele său vin oferte din toate colțurile Europei, iar inevitabilul este pe cale să se producă, însă portarul unirist nu disperă și este conștient că vârsta îl poate ajuta să ia fotbalul treptat, să se tăvălească în Liga a 4-a, iar apoi să apere plasele porților din România sau chiar din afara granițelor țării noastre.

– Cum ai început fotbalul și cum ai ajuns să porți manușile de portar?

– Fotbalul l-am început la vârsta de 7 ani, când un prieten m-a chemat cu el la Unirea Alba Iulia. Am debutat ca jucător de câmp, însă la un antrenament am intrat în poartă pentru că lipsea portarul și de atunci am hotărât sa stau între buturi, facând cea mai bună alegere.

– Sunt curios cum ai reacționat când ai aflat prima dată că ești convocat la lotul național?

– La prima convocare eram în oraș cu prietenii la un suc. La un moment dat m-a sunat domnul președinte (n.r., Mihai Dăscălescu) și mi-a zis: ”mâine seară pleci la Mogoșoaia. Te-a convocat la lot”. A fost un sentiment de nedescris, nu mă așteptam să fiu convocat din cauza problemelor cu kilogramele, dar antrenorii de acolo au văzut potențialul meu, și ușor, ușor am reușit să slăbesc.

– Care crezi că sunt atuurile tale ca portar, și ce ai vrea să îmbunătățești?

–  Din punctul meu de vedere atuurile mele sunt lovirea mingii și ieșitul pe centrări. Mulți oameni îmi zic că nu mai am nevoide de alte calități, că le-aș avea pe toate, dar nu poți să fi perfect. Aș vrea să îmi îmbunătățesc vocabularul, modul prin care comunic cu coechipierii mei în timpul meciului. Asta e cea mai mare problemă a mea, cum se zice… ”Îmi e lene să vorbesc cu ei” (râde).

– Ce înseamnă Unirea Alba Iulia pentru tine?

– Unirea Alba Iulia a fost și încă este prima mea echipă. Înseamnă mult pentru mine… prima dragoste în sens sportiv, iar dacă ar fi să plec, Unirea nu o pot uita și mai ales oamenii de acolo, aici mă refer la colegi, antrenori, etc.

– În ce campionat ți-ar plăcea să joci și care sunt idolii tăi?

– Mie îmi place mult campionatul spaniol, îmi place stilul de joc și cred că m-aș acomoda repede, dar ce dă Dumnezeu acum. Despre idol pot spune că Buffon este un portar exemplu pentru toata lumea, dar să nu mint, îl admir și pe Cristiano Ronaldo.

– Cum te simți când îți cântă imnul la competițiile internaționale?

– Este un sentiment unic, cu totul altceva când îți cântă la un meci amical și la cel oficial. La primul meci de la turul de elită, când a început imnul, ținând cont că a fost pentru prima dată când l-am trăit la un meci oficial… m-am tăiat de tot, se ridica părul pe mine. Mai mult decât atât, imnul îți dă putere să lupți pentru România.

– Evoluezi în Liga a 4-a la nivel de seniori. Crezi că este un lucru bun sau un pas înapoi care îți poate afecta cariera?

– Nu cred că este un pas înapoi pentru mine, dar vă dați seama că la alt nivel pot progresa mai mult, însă nu sunt genul care să mă plâng că joc la Liga a 4-a, important este că joc. Totul vine de la sine, iar în ziua de azi munca bate talentul!

– Când crezi că poti sa faci pasul spre altă echipă? Când ai dori să te transferi?

– Pasul pot să îl fac și acum, din ce se scrie sunt oferte pentru mine, dar cum ziceam mai devreme, totul vine de la sine. Când o să vină momentul să plec voi pleca, asta vă asigur. E bine că sunt cluburi interesate de mine, acest lucru mă motivează mai mult, iar când va fi ceva concret și convenabil pentru ambele părți voi pleca. Nu depinde doar de mine ci și de club. Acum ma concentrez doar pentru Unirea Alba Iulia să îmi fac treaba bine aici că ofertele o să vină în continuare.

– Dupa ce principiu te ghidezi în carieră? Cum te pregătești înainte de meciuri și care sunt superstițiile tale?

– Principiul dupa care mă ghidez este ”decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-sa!”. Despre superstiții pot spune că am și eu câteva și pot să dau câteva exemple: înainte de meci mereu ma încalț cu piciorul stâng prima data, alta ar fi încălzirea proprie în care mereu apăr bine. Restul ține de concentrare.

– Ce îți place să faci în timpul liber?

–  În timpul liber îmi place să ies cu prietenii, iubita, să mergem la filme, facem plimbări. Sunt pasionat de tenis de masă, joc foarte mult în timpul liber.

– Te afli printre executanții echipei de la punctul cu var. De unde această… nebunie?

– Da! Bine zis ”nebunie”. Încă de când eram mic și jucam la juniori executam penalty-uri. Execut foarte mult la antrenamente și antrenorul are încredere în mine, deoarece n-am ratat încă. Știți cum se zice, ca să fii portar trebuie să fii nebun, și de aici se explică și nebunia de a executa lovituri de la 11 metri.

– Care crezi că este cel mai bun portar al zilelor noastre?

– De departe Buffon mi se pare cel mai bun portar chiar și la vârsta pe care o are. Nu dă impresia că este așa bătrân, iar după părerea mea cred c ăeste ”the best”. Este și ca un antrenor din teren.

– Care este echipa ta preferată?

–  În România îmi place mult Steaua. De mic eram stelist chiar și camera o am în culorile Stelei (râde). Din afară îmi place Real Madrid, asta doar pentru stilul lor de joc.

– Cum te motivezi înainte de meciurile importante și cum treci peste un gol pe care l-ai încasat din vina ta?

–  Înainte de meci mă motivez doar cu gânduri frumoase. Mă gândesc la meciurile bune făcute de mine, iar muzica mă ajuta mult înainte de orice duel. Cât despre un gol încasat din vina mea… vă dați seama că ma afectează mult, dar încerc să îmi îndrept greșeala și colegii să mă scoată, marcând cu un gol mai mult decât adversarii. Este greu să treci peste un gol primit din vina ta, dar dacă te-ai făcut portar trebuie să ai un psihic tare și să treci peste orice ar fi.

– La final te-aș ruga să adresezi un mesaj pentru cititorii noștri și cei care te susțin, te urmăresc și te apreciază.

– Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mă apreciază și în special celor care mă ajută zi de zi și care îmi sunt alături. Urmăriți Absport.ro!

Până în prezent Cătălin Suciu a bifat 5 prezențe la naționalele de juniori ale României, acesta urmând să plece din nou la lotul Under 19 în perioada 9-18 februarie, într-un stagiu în Israel, unde va bifa două amicale. Din 25 februarie Cătălin va merge din nou la lotul Under 18, alături de care va participa la un turneu internațional în Roma. Din această cauză, Mihai Dăscălescu a declarat că va încerca să aducă un portar la Unirea Alba Iulia pentru a suplini plecarea tânărului albaiulian.

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.