Banchet Viitorul Santimbru172După 4 ani de zile, eșalonul superior al fotbalului din Alba propune un duel incredibil între 3 combatante, toate cu aspirații mari, lovite de virusul ”C”, care își concentrează puterile spre țelul suprem. 15 etape parcurse, cu surprize… că asa-i în fotbal, rezultate neșteptate și un parcurs aproape fără greșeală al liderului Viitorul Sântimbru, care s-a încurcat doar cu echipe aflate în afara luptei pentru titlu. Primăvara propune lupte incredibile, iar terenurile din Alba se pregătesc înainte cu o lună de începrea campionatului, pentru cele mai așteptate dueluri, campionatul anunțându-se unul echilibrat, de foc și în cele din urmă… extrem de disputat.

Cei 7 magnifici reprezintă diferența de puncte dintre Viitorul Sântimbru și celelalte 3 urmăritoare, aflate la egalitate de puncte, 30 la număr. Din acest trio doar două formații au ridicat steagul de război, ASC Pianu 2013 păstrându-și forțele pentru edițiile următoare, bazându-se pe un proiect solid, generos și care necesită răbdare.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Astfel, în moara cu noroc vor fi măcinate semințele Mureșului Vințu de Jos și formației Șurianu Sebeș, ambele echipe aspirante încă din startul sezonului la preluarea ștachetei. În cele din urmă Viitorul Sântimbru a vorbit cel mai puțin și a demonstrat pe teren, reușind evoluții bune și adunând puncte la fiecare atingere de balon, excepție făcând rezultatele cu Unirea Alba Iulia și CIL Blaj, unul dintre cele mai surprinzătoare meciuri din actualul sezon. Cu toate că echipele se află în plină perioadă de pregătiri, timp în care se pot întâmpla multe lucruri, pozitive dar și negative, am încercat să analizăm obiectiv șansele fiecăreia dintre combatante în lupta pentru câștigarea campionatului.

Singurul lucru cert, subliniat în tot acest timp, este faptul că Liga a 4-a va avea o desfășurare în forță, ca în sezonul 2010-2011, când Ighiul a câștigat campionatul la două puncte distanță de Europa Alba Iulia și 3 de CSO Cugir, și sezonul 2011-2012, când Europa Alba Iulia a mers la baraj la un punct în fața aceleiași CSO Cugir. Acestea au fost ultimele războaie strânse ale fotbalului din Alba, la care mai putem adăuga, timid ce-i drept, lupta dintre Performanța Ighiu și Mureșul Vințu de Jos de anul trecut. De atunci, CSO Cugir și Industria Galda de Jos au jubilat în fotbalul județean și s-au îndreptat spre baraj cu 20, respectiv 18 puncte avans.

Sezonul 2015-2016 pare a fi anul de glorie al fotbalului din Alba, cu 3 reprezentante în Liga a 3-a aflate pe poziții superioere în clasament, dar și o Ligă a 4-a extrem de echilibrată în care lupta se va da cu siguranță până la ultimul fluier al arbitrului.

Pe lângă Viitorul Sântimbru, Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș nu trebuie scoase din calcule ASC Pianu 2013, Euro Șpring, dar și alte formații care pot produce rezultate imprevizile, precum CS Ocna Mureș, Dalia Sport Daia Română, Viitorul Spicul Daia, Unirea Alba Iulia și chiar Inter Ciugud.

Viitorul Sântimbru – liderul cu… cei 7 magnifici

Înainte de debutul sezonului, Adrian Hulea, președintele Viitorului Sântimbru anunța că echipa sa vrea să urmeze pașii Ighiului și pe cei ai Industriei Galda de Jos. După ce s-a despărțit de Ovidiu Ceclan, Hulea jr a fost foarte aproape de a-l numi în funcția de antrenor pe Ștefan Fogoroși, însă pe ultima sută de metri, președintele liderului a scos din joben un nume surpriză, Dan Comșa, antrenor care se află la prima experință de principal în cadrul unui proiect serios, om de fotbal, călit cu rigorile sportului rege profesionist încă din perioada în care CSM Sebeș activa cu pretenții înalte în Liga a 3-a. Mutarea pare să fi fost cea mai inspirată, Comșa aducând la echipa din Sântimbru linștea necesara, canalizând toate forțele pe jocul grupului, dar și un fotbal plăcut ochiului, construit cu răbdare în jurul unor fotbaliști cu experiență precum frații Hălălae, Ovidiu Barna sau mai tinerii Ștef și Biro.

Pe lângă toate aceste ingrediente, Sântimbrul s-a bazat și pe o rețetă financiară de succes, bani nu foarte mulți, dar primiți la timp, iar după 15 etape trecute din campionat, cele 7 puncte constituie un adăpost solid pentru echipa lui Dan Comșa, care pleacă la drum cu avantajul că va avea de disputat mai puține… finale decât principalele urmăritoare. Dacă este să vorbim despre transferuri, cele mai importantă mutare ale liderului le constituie aducerea la echipă a lui Cristian Ivașcu și Ioan Pisoiu, fotbaliști cu experiență care pot să aducă un plus compartimentelor defensive și ofensive. De partea cealaltă, Prundar, Sularea și Jula nu au confirmat încă în fotbalul mare din județ, cu toate că au fost oameni de bază la Mihalț, Abrud și Săsciori. Că tot am vorbit de joben, nu este exclus ca în perioada următoare Sântimbru să mai bifeze câteva nume noi la echipă, fiind vizați un atacant și un mijlocaș de creație.

Principalul atu al echipei lui Dan Comșa îl constituie unitatea grupului, iar la minusuri putem bifa lipsa de experiență a jucătorilor, aflați majoritatea într-un astfel de punct fierbinte al carierei, element care poate să cântărească decisiv în lupta pentru promovare.

Mureșul Vințu de Jos – fortăreața experimentatului Dan Mănăilă

Cu toate că mulți i-au cântat prohodul imediat după plecarea lui Mihai Manea, Mureșul Vințu de Jos a renăscut mai ceva ca pasărea Phoenix și s-a transformat din echipă de pluton, într-un grup commando condus de un antrenor ”magna cum laude” în fotbalul românesc, în persoana lui Dan Mănăilă, aflat la a 3-a experiență în județul Alba după Europa Alba Iulia și Metalurgistul Cugir. Pe lângă proiectul de dezvoltare a fotbalului din comună, Vințu și-a exprimat în mod clar dorința de a promova în Liga a 3-a și a trecut la pasul următor, transferând nume importante din fotbalul românesc, precum Bănică, Stoianov sau Preda, la care s-au mai adăugat alți fotbaliști ce au evoluat la nivel superior, precum Dulap, Popa sau Iclăzan.

Venirea celor 9 fotbaliști importanți la Mureșul Vințu de Jos se datorează în mare măsură lui Dan Mănăilă și proiectului propus de acesta și oficiali celor vizați. Odată cu aceste mutări Mureșul Vințu de Jos pare să ia o opțiune serioasă în lupta pentru câștigarea campionatului, cu toate că vor avea de parcurs 15 finale, așa cum a și relatat Dan Mănăilă, antrenor care are dificila sarcină să închege echipa până la primul meci oficial al sezonului.

Atuul Mureșului este de departe experiența la nivel superior a jucătorilor transferați, o bună parte din aceștia jucându-și ultima carte într-un proiect în care se dorește promovarea în fotbalul profesionist, dar și priceperea lui Dan Mănăilă, antrenor apreciat pentru munca sa și felul în care reușește să transforme jucătorii… în grup! Dezavantajul Vințului îl consituie în momentul de față grupul nou, dar și rezultatul din tur din meciul direct, 1-5 cu Viitorul Sântimbru.

Șurianu Sebeș – ”La grande famiglia” din Arini

Șurianu Sebeș și-a anunțat intenția de a câștiga campionatul Ligii a 4-a încă de la primele baloane lovite în actualul sezon. Echipa paegătită în tur de Doru Oancea a avut un parcurs destul de bun, însă a clacat în momentele importante, când nimeni nu se aștepta, pierzând puncte importante la Săsciori, Ocna Mureș, Blaj și la Viitorul Spicul Daia, precum și duelul cu Mureșul Vințu de Jos. În tur echipa s-a bazat pe un grup destul de tânăr, la care s-a adăugat experiența lui Drăgan, Circov sau Diaconu, însă conducătorii din Arini au decis că este nevoie de o schimbare la nivelul băcnii tehnice și l-au adus pe Mihai Manea, plus o serie de fotbaliști cu o oarecare ”pricepere” în fotbalul județean.

Toma (Performanța Ighiu), Borșoi, Ignat, I. Grozav și P. Muntean (toți de la mureșul Vințu de Jos), Gînscă (Olimpia Aiud), Coltor (Viitorul Sântimbru) și Deaconu (Dalia Sport Daia Română) s-au adăugat lotului condus de Mihai Manea și Raul Oargă încercând să umple golul de experiență de la nivelul echipei din Sebeș. Cuplul de antenori care a activat în tur la Mureșul Vințu de Jos este recunoscut pentru apropierea de jucători și pentru ședințele de pregătire, menite să închege grupul, iar tăria colectivului poate să reprezinte un plus în lupta pentru șefia fotbalului județean. La capitolul minusuri am putea bifa hazardul în declarații al conducătorilor din Sebeș, care inevitabil au mutat presiunea pe umărul jucătorilor, fotbaliști care vor duce greul în retur și vor avea parte de tot atâtea finale precum Vințu, 15 la număr. Un alt dezavantaj ar fi disputarea târzie a meciului cu Viitorul Sântimbru, în penultima etapă a campionatului, timp în care liderul poate să aibă un avans relaxant și considerabil în lupta pentru promovarea. Un alt dezavantaj al echipei din Sebeș îl reprezintă suprafața de joc de pe teren prorpiu, gazonul din Arini fiind însuși un adversar al Șurianului Sebeș, echipă care dorește să construiască și să exceleze la capitolul goluri marcate.

Și altele…

Așa cum relatam la începutul materialului, ASC Pianu 2013 pare să fi înălțat steagul alb în această luptă pentru promovare, având în vedere că planurile oficialilor pienari nu prevăd o promovare imediată, ci crearea unei echipe competitive, închegarea unui nucleu de bază și abia apoi atacarea eșalonului terț. Cu toate acestea ASC Pianu 2013 rămâne printre cele mai puternice echipe din județ, fiind capabilă în orice moment de rezultate surpriză, care cu siguranță va fi unul dintre arbitri luptei pentru câștigarea Ligii a 4-a.

Aflată la un punct în spatele trio-ului Vinț, Pianu, Sebeș – Euro Șpring nu capitulează și susține încă ideea de a reveni pe primul loc, poziție pe care a ocupat-o timp de câteva etape în debutul actualui sezon. Șpringul se bazează pe o serie interesantă de fotbaliști care pot oricând să explodeze și să tranșeze individual soarta unei partide, însă avansul de 8 puncte pare a fi un inconvenabil pentru trupa lui Florin Berța. De asemenea, Șpringul a pierdut 3 din cele 4 dueluri cu echipele clasate deasupra sa, însă va fi alături de Pianu un arbitru cu rol important în tranșarea promovării la baraj.

Din horă nu ies adversari puternici precum Unirea Alba Iulia, CS Ocna Mureș, Dalia Sport, Inter Ciugud sau Viitorul Spicul Daia, formații care pot oricând să scoată rezultate bune în fața primelor clasate, care se bazează pe jucători experimentați și dornici de afirmare.

Liga a 4-a sau Liga a 3-a?!

Faptul că fotbalul din Alba s-a deazvoltat și a crescut considerabil în ultimii ani a atras atenția specialiștilor, iar competițiile organizate de AJF Alba au fost plasate în fruntea ierarhiilor la nivel național. Cert este faptul că fotbaliștii experimentați aleg să joace în Liga a 4-a și chiar Liga a 5-a din Alba pe motiv că nivelul este unul ridicat inclusiv în ceea ce privește situația financiară. Mai mulți iubitori ai sportului rege, dar și cunoscători ai acestui fenomen s-au bazat pe decalrația că primele 5 echipe din Liga a 4-a Alba ar face față cu brio la nivelul eșalonului terț, reacția fiind întărită inclusiv de rezultatul amicalului dintre Vințu și Performanța Ighiu, când trupa lui Dan Mănăilă a condus ostilitățile în acest joc și a învins cu 1-0.

O altă necunoscută măcinată în moara cu noroc în această vară o reprezintă jocul de baraj și păstrarea tradiției din ultimii 4 a județului Alba. Așteptăm cu nerbădare să alfăm care este echipa ce va reprezenta județul Alba la barajul pentru promovarea în Liga a 3-a, însă până la acel moment mai sunt câteva luni, dar și… un avans de 7 puncte, plus o moară cu noroc.

Cert este faptul că sportul rege din Alba va fi pe cele mai înalte culim în acest an, iar lupta pentru supremație va fi una nebună, acerbă și de foc. Să câștige cel mai bun!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.