Am ajuns la Liverpool! Locul în care orașul este roșu, pe alocuri albastru, unde sunt fanii Everton. Deși m-am temut puțin de această experiență, starea de nesiguranță a dispărut odată ce m-am izbit de căldura și prietenia poporului englez! FC Liverpool – Arsenal a fost cadoul suprem al unui fan înfocat al fotbalului, al ”regelui” Premier League, iar atmosfera, una de derby și de sărbătoare m-a purtat pe cele mai înalte culmi ale trăirilor! Iată un amplu reportaj cu viața din Liverpool, despre meciul VIP și multe alte lucruri interesante din orașul ”cormoranilor”.

Odată coborât din avion, te lovești din plin de ”gentilul” – ”how are you my friend?”, care este rostit la tot pasul. Orașul, unul mare, dar liniștit, te curpinde în toată splendoarea sa. Drumul de la aeroport la locul de cazare l-am parcurs într-o companie plăcută, cu un șofer, bineînțeles fan Liverpool, care ne ghida și ne prezenta diferite locuri. Eram nerăbdător să îmi plimb adidașii pe centru :), loc unde viața prinde alt contur, și loc în care berea pare să fie precum puțurile de petrol – la infinit!

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Am plecat spre Liverpool Centre, unde la mai tot pasul găsești un magazin oficial al echipei FC Liverpool. Viața, așa cum spuneam, prinde alt contur, oamenii sunt fericiți și se bucură de prima seară a weekend-ului, însă acesta este doar ”preludiul”, având în vedere că a doua zi se pregătesc de marele meci. ”It`s a big game tomorow” – auzi această frază la tot pasul, care parcă a devenit o formă de salut.

Cobor într-un pub, numit ”John Lennon”, o altă legendă a orașului pe lângă echipa de fotbal! Atmosferă de friday night, lumini nebune care colorează rigful de dans, oameni de toate vârstele, plini de prietenie, și bineînțeles… multă, multă bere! Avea să fie primul pas, făcut în misiunea de recunoaștere a orașului!


  • Toată lumea e la meci?!

Dimineața, în ziua meciului, servim micul dejun în restaurantul hotelului unde am fost cazați, iar un cuplu, trecut de prima tinerețe, ne abordează și ne întreabă dacă suntem aici pentru meci! Răspunsul este unul afirmativ din partea noastră. Apoi ni se spune, din partea lor, cu o emoție de copil în glas: ”Și noi! Am venit tocmai din Australia să vedem FC Liverpool! Am călătorit 26 de ore și sperăm la o victorie!”.

Ne dăm seama că nu suntem singurii… ”clandestini” de la show-ul din această seară. Plecăm devreme la Anfield, nu pentru a fi siguri că ajungem la meci, ci pentru a face turul stadionului, care începe o dată la jumătate de oră. Pe drum, un bătrânel, șofer de UBER, ne prezintă ceasul său de colecție, lansat după finala nebună de la Istanbul, unde Liverpool a întors Milanul de 0-3 și a câștigat cea de a 5-a Cupă a Campionilor după executarea loviturilor de departajare. Îi spunem că dorim să vizităm și Goodison Park, stadionul rivalei Everton și începe să facă glume, cum că ne aruncă în apă sau că ne lasă fără transport, dar în cele din urmă ne explică traseul pe care să îl urmăm pentru a ajunge la ”The Blues”.

Ajungem la stadion, ne pregătim pentru tur alături de alte zeci de persoane din întreaga lume, unde doi ghizi, foarte comici, ne-au prezentat ”bijuteria” Anfield, ne-au explicat istoria, ne-au introdus în această atmosferă de basmi și ne-au descris fanii, care cântă de la încălzire, și până la ultimul fluier, după care se mută în pub-uri și glasurile lor răsună până la zi!

Muzeul clubului este de-a dreptul fascinant! Obiecte care datează încă de la primele apariții ale lui Liverpool, obiecte colecționate și strânse în muzeu, care fiecare are o poveste, o filă de istorie, a unui grandios club. Și bineînțeles, muzeul are o cameră specială! Cea a lui STEVEN GERARD. (imagini puteți urmări mai jos).

Am văzut tot ceea ce înseamnă stadion, cu excepția vestiarelor, unde puteam intra dacă vizitam în altă zi complexul, nu în ziua meciului, unde se făceau deja primele pregătiri pentru derby-ul cu ”tunarii”.

Ajungem jos, la băncile oficiale. Mă așez pe scaunul lui Jurgen Kloop, deși neamțul nu prea ia loc pe bancă la meciuri, și îmi arunc privirea pe spate. Un ”monstru” de mii de locuri pare să mă cuprindă, în acel moment gândindu-mă ce greutate apasă pe umerii lui Kloop în momentele în care ”cormoranii” nu funcționează tocmai bine.


  • The KOP – peluza care prinde viață chiar și atunci când e goală!

Chiar dacă în stadion eram doar noi, cei din turul oficial, și oameni care pregăteau deja marele meci, atmosfera pare să prindă viață! Mereu i-am apreciat pe fanii Liverpool pentru felul în care sunt alături de echipă, chiar și atunci când aceasta nu traversează vremuri bune! The KOP – peluza galeriei, este de-a dreptul măiastră, chiar și atunci când e goală! Te așezi, ghidul îți mai explică una alta, ne poveșteste un meci pe care l-a trăit în ”THE KOP”, unde nu știe dacă a atins podeaua peluzei, deoarece fanii făceau atmosferă de la un capăt la celălalt. Și dintr-o dată… When you walk through a storm… You never walk alone!. Se aude puternic din niște difuzoare, iar mintea ți-o ia razna, și chiar dacă stadionul e gol, intri în atmosferă de meci, te transformi și simți cum părul ți se ridică pe întreg trupul! Mor de nerbădare să îl aud live, cântat de fani, dar mai am puțin până la meci!


  • Rivalii despărțiti de un parc!

Ieșim din Anfield, conectați la ziua jocului și parcă ușor nerăbdători până la ora marelui duel, și plecăm în plimbare prin parc, unde, printre copaci, și un verde de primăvară românesc, dar foarte bine întreținut, zărim Goodison Park. Aici este casa lui Everton, al doilea mare club din Liverpool. Ajunși la stadion, unde totul era în liniște, și parcă părăsit! Dar nu pentru faptul că Everton nu ar avea fani, ci pentru simplul motiv că Lukaku și colegii săi aveau să joace în deplasare!


  • Liverpool se înroșește! La propriu!

Cu două-trei ore înainte de a pleca spre stadion, ne plimbăm prin centrul orașului, unde se aude muzică de toate genurile, iar pub-urile își pregătesc ofertele pentru suporteri, suporteri care probabil nu au mai prins loc pe stadion, și care, sunt sigur, dacă ar avea un stadion de 100.000 de locuri… L-ar umple mai tot timpul!

Copii, părinți, bunici, asiatici, europeni, africani, români, englezi… cu toții sunt îmbrăcați în roșu, iar magazinele oficiale sunt luate cu asalt. Cele mai vândute sunt tricourile și fularele. Oamenii să pregătesc pentru lupta cu trupa lui Wenger, un meci extrem de important, un meci de… ”Big four”.

Ireal pare faptul că cei mai înfocați fani sunt puțini sceptici în ceea ce privește rezultatul, mai ales că Liverpool venea după un 1-3 cu Leicester, campioana en-titre a Angliei. Și plecăm spre stadion…


  • Fotbalul – religia lor!

Ajungem rapid la stadion, conduși de un alt șofer extrem de preietenos, care ne explică dragostea lui față de Liverpool, care s-a concretizat prin mii de meciuri văuzte în toată lumea, inclusiv 4 finale de Champions League.

Ajungem la stadion, unde este deja foarte aglomerat cu o oră și jumătate înainte de startul meciului. Urcăm scările noii tribune, intrducem biletele la validat în turnicheți, și supriză…!

Nimeni nu te bagă în seamă, în sensul că nu ești supus niciunui control corporal, nimeni nu te întreabă dacă fumezi și ai brichete, sau de ce esti cu sticla de apă în mână, procurată din afara stadionului! Șocant… dar tipic englezesc, din câte se pare!

Lumea stă la coadă în coridorul suporterilor, unde sunt fel și feluri de mâncăruri, dar și multe sortimente de bere, ingredientul principal înainte unui meci cu rivalii din Londra, și nu numai. Nu ne abatem de la ritualul cormoranilor, spunem tradiționalul ”cheers” și ne îndreptăm către locurile noastre.

Ajungem pe stadion, care cu jumătate de ora de startul partidei… pare să fie gol! Incredibil! Mă întreb unde sunt suporterii? Unde sunt fanii lui Liverpool? Dar cei ai lui Arsenal? Bineînțeles, răspunsul la întrebare este unul simplu: la bere! Echipele intră pe teren la încălzire, iar atunci aud primele semne că nu sunt singur pe stadion:)! Kloop se împlântă practic la centrul terenului, unde urmărește încălzirea rivalilor, care se pare, ar fi o tactică a antrenorului neamț, ce caută slăbiciuni încă din acest timp!

Încet, încet ne apropiem de start! Se umple! În stânga, în drepta… se colorează stadionul! Uite-i pe cei din ”The KOP” – au venit! Se ridică flagurile, se pregătesc fularele, echipele ies pe teren! Mai sunt puține minute până la start… și începe… When you walk through a storm… You neber walk alone!!! (vezi video mai jos).

Lângă mine, un bărbat trecut bine de 30 de ani, cu fiul său, care avea undeva la maxim 3 anișori. Îmbrăcat în roșu, cu un mic fular ridicat în aer, care pare să mângâie imnul cormoranilor, acesta începe să cânte alături de tatăl său! E clar, e deja suporter! De uiți în jos – lumea cântă, în drepta, în stânga – lumea cântă, în sus – lumea cântă! Tot Anfield-ul cântă, iar tu, ardeleanul din Alba Iulia, care de mai bine de 5 ani vezi în casa ta doar Liga a 3-a, Liga a 4-a și a 5-a… te întrebi de ce ei pot, și noi nu?

Că doar și la englezi se dau meciurile la televizor. Că doar și ei au fani recalcitranți, care îi ”sfădesc” pe jucători. Și la ei este corupție în fotbal, ca peste tot! Te întrebi de ce la tine acasă, suporterul s-a lepădat de fotbal, de ce s-a convertit la religia stadionului gol, de ce nu își mai iubește favoritul, chiar dacă acesta nu joacă precum în Anglia? Sunt întrebări la care timpul va răspunde! Oricum ar fi el, știrbit, urât, plin de noroi, plin de corupție – fotbalul a ridicat România, a purtat-o pe cele mai înalte culmi… și nu merită această lipsă de respect! iar dacă ei cred în religia lor, cea a fotbalului, Noi am devenit atei!


  • Spectacolul din tribune coboară la nivelul gazonului!

Jucătorii lui Liverpool, în frunte cu antrenorul Kloop sunt conștienți că au parte de un meci mare, un meci cu miză, un meci de totul sau nimic. Se aprinde deja derby-ul, iar neamțul de pe banca cormoranilor se agită mai ceva ca fanii din tribune. Toată lumea este șocată de ce Wenger l-a lăsat pe bancă pe Alexi Sanchez.

Liverpool începe tare, are controlul jocului… și BOOM! Explozie! 1-0, prin Firminho! Fanii cântă și râd de galeria lui Arsenal, care a stat în picioare tot meciul! Era doar minutul 9 și Liverpool prelua conducerea! Jocul este extrem de rapid, unde, din înaltul tribunei îți este greu să vezi cine este la balon, nu pentru că nu i-ai cunoaște pe protagoniști, ci pentru că mingea curge cu o viteză incredibilă, de nici nu îți dai seama la cine a fost ultima oară balonul!

Ne apropiem de pauză! Sub ochii noștri se pasează la marginea careului lui Liverpool, Firminho face o fentă, îl vede pe Sane liber îi pasează… și BOOM! 2-0! Fanii sunt în delir! Vine pauză, și stadionul se golește din nou:)! Bineînțeles… acest 2-0 trebuie presărat cu puțină bere, doar mai sunt 45 de minute de joc!

Wenger îl introduce pe teren pe Alexis Sanchez! L-am văzut pe Messi în amicalul României cu Argentina, dar Sanchez mi-a șters acea imagine și a devenit pentru mine cel mai bun jucător pe care l-am văzut pe viu! Aleargă ca un nebun, ară banda stângă, driblează, pasează… și nu obosește! Mai mult, îl deschide excelent pe Welbeck, care profită de ieșirea ușor hazardată a lui Mignolet și îl lobează pe acesta elegant, pentru 2-1!

Înainte de golul ”tunarilor”, am văut o fază, care cu siguranță făcea multă vâlvă în fotbalul românesc. Monreal centrează în careu, iar Giroud, cel care i-a dat gol și lui Tătărușanu la meciul cu Franța de la Euro 2016, îl împinge tare pe Klavan în duelul aerian, lovește mingea cu capul, care respinsă de Mignolet cade pe transversală! Putea fi un gol al lui Arsenal, în urma unui fault în atac, dar arbitrul lăsă jocul liber… și culmea! Nimeni nu a protestat!

Se atacă de la o poartă la cealaltă! Arsenal pară se își fi revenit după prima repriză modestă! Fanii roșii îi strigă numele lui Origi, lăsat pe bancă de Kloop. Acesta intră pe teren și lovește bara. Doamne, ce meci!

Arsenal pleacă la atac! Secundele sunt numărate! O fază frumos lucrată la marginea careului advers, un șut a lui Sanchez în blocaj, iar apoi un contraatac fulger!

Lallana primește mingea la mijlocaul terenului, ”croșetează” de-a dpretul un adversar, și îi pasează lui Origi, care era pe linia ofsaidului! Acesta preia, aleargă și așteaptă susținere, unde îl vede demarcat pe Wijnaldum în careu! Îi pasează excelent, mingea trece de doi adversari, iar Wijnaldum pune cireașa pe tort, și în loc de 2-2 la faza precedentă, tabela înregistrează un 3-1, și e zi de mare sărbătoare în Liverpool!


Ieșim din stadion, iar lumea este extaziată! Fanii se pupă între ei, sunt din nou fericiți și speră că această victorie să le garanteze locul în ”Big four”, deși fotbalul englez este mai imprevizibil ca Liga a 5-a din Alba, și rezultatele nu pot fi știute dinainte. Sute de cetățeni stau la coadă la autobuze. Alții așteaptă să mânânce, alții să bea încă o bere, iar marea majoritatea pleacă spre case, bineînțeles pe jos!

Una peste alta, Liverpool este în adevăratul sens al cuvântului – un oraș al fotbalului! O credință, un mit, în care… ”niciodată nu vei fi singur” (you never walk alone), și în care marea religie a tuturor, indiferent de nație sau origini, este FOTBALUL, sau mai bine spus… FC LIVERPOOL!

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.