ionut stanRetragerea fotbaliștilor constituie un punct important din viața acestora. Când esti constrâns de alte motive, în afară de cel de vârstă, să renunți la fotbal – universul ți-o ia razna, iar durerile accidentărilor se mută din ligamente… în suflet! Acesta este cazul unuia dintre cei mai talentați fotbaliști ai Unirii Alba Iulia din ultimul deceniu – Ionuț Stan. Genunchiul său nu mai rezistă duelurilor, suferind deja două operații complicate, acesta luând decizia să renunțe la tot ce era mai important pentru el – fotbalul. Urmăriți în rândurile de mai jos un interviu cu fostul fotbalist al Unirii Alba Iulia, care a decis să renunțe la sportul rege exact în perioada în care echipa care l-a dat fotbalului mare este pe cale să renască.

În 2012, Unirea Alba Iulia se baza pe doi fundași tineri din pepiniera proprie. Ionuț Stan și Eduard Schuller erau tinerele speranțe ale clubului albaiulian, pe numele acestora sosind mai multe oferte, inclusiv de la FC Vaslui, formație aflată în topul Ligii I la acea vreme. Nu s-au concretizat, iar cei doi au ales alte căi, Ionuț Stan fiind transferat de Dinamo, iar Schuller fiind vândut la licitație de FC Unirea Alba Iulia către Fortuna Brazi.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Începutul!

La 17 ani, Ionuț Stan dădea siguranță echipei de juniori republicani a Unirii Alba Iulia, acesta fiind convocat la antrenemantele echipei mari. În august 2011, a prins primul meci ca rezervă la echipa mare, contra echipei CSM Râmnicu Vâlcea.

Debutul oficial a avut loc pe Stadionul ”Cetate” în returul sezonului 2011-2012, la meciul cu Mureșul Deva, când Ionuț l-a înlocuit pe Constantin Bumbac în primul 11. Chiar dacă nu a fost folosit constant, fundașul unirist era văzut drept jucător de viitor, iar Stelian Gherman ținea la copiii săi și îi strângea lângă numele grele de la prima echipă.

După 9 meciuri disputate în divizia secundă la Unirea Alba Iulia, Ionuț Stan a ajuns în curtea celor de la Dinamo București, unde a avut perioade bune, în ultima sa parte devenind căpitan la echipa a 2-a a clubului, când se și pregătea alături de formația mare din Ștefan cel Mare și era aproape de debut.

Coșmarul a început în 2014!

Am discutat cu Ionuț despre decizia sa, pe care o regretă, însă este conștient că nu poate să facă nimic în această privință și a început să se accepte ideea că nu mai poate evolua fotbal la nivel înalt. Iată cum a început coșmarul său:

„Prima data m-am accidentat în octombrie 2014. Ruptură a ligamentului încrucișat anterior și fisură de menisc. M-am operat în București, la spitalul Bagdasar Arseni. A doua accidentare a fost în august 2015, în momentul în care mă pregăteam să revin pe teren. M-am operat din nou, același lucru ca prima dată, la același doctor. În februarie 2016 am facut un control, un RMN și a ieșit faptul că am ligamentul tot rupt, adică nu am fost operat bine. Asta însemna că trebuie să mă operez din nou, să fac recuperare un an de zile și abia apoi să revin. Am considerat că e prea mult, 3 operații la genunchi și 3 ani de pauză ca să mai joc fotbal”, a precizat Ionuț Stan.

Deschis la vorbă, extrem de modest, dar și foarte bine pregătit, Ionuț a acceptat să acorde un interviu site-ului Absport.ro în care a vorbit despre acest eveniment neplăcut, regretul său cel mai mare și ce planuri are în continuare.

Cel mai mare regret – ”că nu am jucat pentru prima echipă a lui Dinamo”

– Ionuț, ce înseamnă pentru tine această retragere prematură din fotbal?

– A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o, cu siguranță. Am crescut cu fotbalul în sânge, a fost ceea ce am iubit cel mai mult să fac. A fost o perioada grea și tristă pentru mine, dar probabil câteodată trebuie să renunțăm la ceea ce iubim, oricât de mult am vrea acel lucru.

– Care este cel mai mare regret al carierei, în afară de accidentare?

– Cel mai mare regret este acela că nu am debutat la prima echipă a lui Dinamo. Sunt sigur că dacă nu m-aș fi accidentat aș fi jucat. Ăsta e regretul meu. În momentul acela mă antrenam cu prima echipă si premisele erau foarte bune.

– Ce îți dorești să faci pe viitor?

– Îmi doresc să fiu antreprenor, să am afacerea mea, să o vad cum se dezvolta. Lucrez deja la asta. Și vreau să ajut cât mai mulți oameni.

– Ce înseamnă și ce a însemnat pentru tine fotbalul?

– Fotbalul a însemnat pasiunea mea cea mai mare, toate obiectivele și visele mele se legau de fotbal. În prezent nu prea mai urmaresc multe meciuri, încerc să mă detașez puțin de fotbal, să las rana să se vindece… ca să zic așa.

–  Îți anunți retragerea din fotbal chiar în perioada în care Unirea Alba Iulia pare să renască… cum comentezi acest lucru?

–  Am citit de noile planuri de la Unirea și sper să fie ceva serios, care să readucă echipa acolo unde îi e locul. Am mulți prieteni acolo și îi urmăresc de aproape.

– Cum te-ai împacat cu ideea ca nu mai poți să fi pe teren?

– Deja sunt aproape 2 ani din momentul în care m-am accidentat prima dată. A fost o perioadă foarte grea, dar încet, încet m-am obișnuit cu ideea. Acum sunt bine din punct de vedere moral și merg mai departe cu capul sus. Viața nu a început și nici nu se termină cu fotbalul.

Ionuț Stan a ajuns în iarna lui 2016 la Performanța Ighiu, însă nu a apucat să debuteze pentru echipe lui Adorian Himcinschi, din cauza celei de a 3-a accidentări suferite. Cu siguranță ”puștiul blond” al Unirii Alba Iulia reușea să se impună în primul 11 al divizionarei terțe, dacă genunchiul său rezista!

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.