colaj liga a 4 aFaptul că fotbalul din județul Aba traversează o pantă ascenentă nu mai este o necunoscută, acest lucru fiind certificat de echipele ce reprezintă Alba la nivel profesionit, gen Liga a 3-a, precum și de forța campionatelor județene. Metalurgistul Cugir, Performanța Ighiu și Industria Galda de Jos, ultimele 3 campioane ale județului Alba se află pe locuri fruntașe în eșalonul terț al țării, aducând cinste comunităților pe care e reprezintă, precum și județului, zdruncinat în ultimii ani de pierderea Unirii Alba Iulia, dar și de ”moartea” unor echipe fanion precum Unirea Alba Iulia, Inter Blaj, Metalul Aiud, Minaur Zlatna și exemplele pot să continue. 

Competițiile organizate de Asociația Județeană de Fotbal Alba au devenit apreciate atât la nivel național, cât și internațional, iar faptul că ultimele 4 campioane ale Ligii a 4-a au făcut pasul în eșalonul profesionist reprezintă o recunoaștere a muncii din fenomenul sportiv. Europa Alba Iulia, Metalurgistul Cugir, Industria Galda de Jos și Performanța Ighiu și-au câștigat mandatele din sportul rege al județului și au trecut cu brio și dezideratele inter-județene.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Acum, în 2016, din cele 3 reprezentante care au rămas în Liga a 3-a, Europa Alba Iulia capotând din cauza problemelor financiare, cu toate că a avut un parcurs bun sub comanda lui Dan Mănăilă, Metalurgistul Cugir se află pe locul secund în Seria a 4-a la 3 puncte în spatele liderului Poli Timișoara, pe când Performanța Ighiu a avut un tur de campionat fantastic, clasându-se pe poziția a 3-a și având cea mai bună apărare din Serie.

De partea cealaltă, în Seria a 4-a, Industria Galda de Jos a creat panică atât în comună cât și în întreg fotbalul din Alba, având un parcurs ”de pus în ramă” sub comanda lui Paul Ciucă, clasându-se la finalul primei părți pe poziția a 4-a la doar 3 puncte în spatele liderului Avântul Reghin.

”Buturuga mică” vine tare din spate!

Pe lângă parcursul bun al reprezentantelor din fotbalul mare, Liga a 4-a din Alba se anunță a fi un campionat nebun, deși Viitorul Sântimbru are un avans de 7 puncte după primele 15 etape, însă principalele urmăritoare, Mureșul Vințu de Jos și Șurianu Sebeș au realizat o campanie spectaculoasă de transferuri și pun presiune mare pe cele 7 lungimi ale liderului.

În cazul în care întrecerea județeană era cotată la casele de pariuri, acestea ar fi avut cu siguranță probleme mari, precum în cazul Leicester din Anglia, liderul surpriză al campionatului britanic. Viitorul Sânimbru pleca în lupta pentru câștigarea locului de baraj cu șansa a 4-a, după Mureșul Vinți de Jos, Șurianu Sebeș și Unirea Alba Iulia, echipa care își desfășoară meciurile la Galtiu nefiind creditată cu șanse reale la câștigarea campionatului.

Însă cum sorții pot întotdeauna să încurce calculele hârtiei, Viitorul Sântimbru a demonstrat că este o echipă puternică și a pierdut doar două partide, făcând și un egal cu contracandidata Șurianu Sebeș, acumulând la final 37 de puncte.

Fotbal spectacol în ”triunghiul” județului Alba

Săptămâna care tocmai stă să se încheie a programat 3 partide de verificare intereante, în care s-au duelat cele 3 formații cu pretenții din Liga a 4-a și cele 3 reprezentante ale județului din Liga a 3-a. Trio-ul Ligii a 4-a a făcut față redutei ”terțiene”, Vințu câștigând cu Ighiul, Sebeșul cedând cu greu în fața Cugirului, iar Sântimbru pierzând pe final duelul cu Industria Galda de Jos, însă jocul echipelor din campionatul județean a fost cel care a atras privirile, certificând valoarea întrecerii interne, precum și nivelul superior al eșalonului.

Mureșul Vințu de Jos – Performanța Ighiu 1-0 (0-0) 

Miercuri dimineața, la Oarda a avut loc un duel mult așteptat pentru iubitorii fotbalului din județ, care au dorit să vadă la lucru noua echipă a lui Dan Mănăilă, dar și noile achiziții ale Performanței Ighiu. La prime vedere partida nu părea a fi una amicală, cele două combatante dorind să confirme la nivelul așteptărilor, cu un plus pentru Mureșul Vințu de Jos, formație care pleca abia cu șansa a doua în acest meci, însă a reușit să spargă barierele și a punctat prin Moldovan singurul gol al partidei. Mai mult de atât, Vințu a lăsat impresia că este o echipă închegată cu tate că s-a aflat în premieră în actuala formulă pregătiă de Dan Mănăilă pentru returul de foc ce se așteaptă în Liga a 4-a, dominându-și adversaru, Performanța Ighiu având carențe la construcție din cauza agresivității fotbaliștilor de la Mureșul.

Performanța Ighiu: R. Bodea – Rodean, Potopea,  Ov. Turuș, Weiner – Oară, Bălaș, Oniche, Circov – Szekely și Fetița.
Au mai jucat: Al. Lazăr –  Ed. Cornea, H. Marian, D. Mărginean, Buda, R. Moga, S. Turuș, F. Himcinschi, G. Negură, D. Dup.
Antrenor: Adorian Himcinschi

Mureșul Vințu de Jos: N. Bănică – R. Dulap, I. Iclănzan, Cr. Preda, I. Tătar – Stelea, Javla, M. Popa, Culda, Răcătăian, Stoianof.
Au mai jucat: R. Sîrbu, D. Ianc, A. Moldovan, Necreală, D. Tat.
Antrenor: Dan Mănăilă

Șurianu Sebeș – Metalurgistul Cugir 1-3 (0-0)

Cel de-al doilea duel ”Liga a 4-a – Liga a 3-a” s-a consumat vineri dimineața, pe stadionul Pielaru din Sebeș. Noua echipă a lui Mihai Manea s-a aflat pentru prima dată față în față cu un adversar în perioada de pregătire, iar fotbaliștii formației de pe locul al 4-lea din Liga a 4-a au avut o evoluție demnă de apreciat, după ce s-au apărat foarte bine în prima prerpiză și au rezistat forței ofensive a cugirenilor, conduși excelent de pe teren de veteranul Itu, fotbalist care este precum… vinul, cu cât înaintează în vârstă, cu atât este mai bun. Șurianu Sebeș a făcut o primă repriză bună, fiind coordonată excelent din linia mediană de Ionuț Grozav, fratele lui GIcu Grozav, fotbalist care a arătat o poftă nebună de fotbal. În cea de a 2-a parte echilibrul s-a rupt, iar Metalurgistul a punctat rapid de 3 ori, prin Itu, Chelaru și Necșulescu, pe când Sebeșul a marcat prin Vali Drăgan din penalty, însă același Drăgan, precum și Fulea au izbit în două rânduri transversala porții apărate de Tiut.

Șurianu Sebeș: Ignat – Rahovean, Borșoi, Morariu, Toma, Lăcătuș, Ludwig, I. Grozav, N. Găldean, Marcu, Coltor. Au intrat în a doua repriză: D. Pop – Trif, Todea, V. Drăgan, Deaconu, Trifa, Fulea, P. Muntean și I. Găldean. Au lipsit: Gînscă, Pârvu, Suciu și Fântână.

Metalurgistul Cugir: Dragotă – Tăban, Negru, Letan (FC Brașov), Huțanu, Goronea, Necșulescu, Neagu, Niculici (FC Botoșani), Afrapt, Cîrstean. Au intrat: Tiut – R. Ștefan, Itu, Piko, Chelaru, Petricău, Codrea. Au lipsit: Iovănescu, Iovu și Bold – menajați.

Viitorul Sântimbru – Industria Galda de Jos 1-2 (0-1)

Liderul Ligii a 4-a din Alba a întâlnit formația ce a creat panică în fotbalul județean datorită parcursului excelent din Seria a 5-a a Ligii a 3-a. Industria Galda de Jos a avut mai multe ocazii în prima repriză, însă a ratat incredibil prin Lupșan, Cernea, Bodea și Boancă, iar Sântimbrul s-a aflat de câteva ori aproape de gol prin Ștef și Pisoiu. Cu toate acestea, echipa lui Dan Comșa a făcut o primă repriză bună și a cedat abia pe final, când fostul fotbalist al Industriei, Cristian Ivașcu a deviat nefericit un balon în proprie poartă, motiv pentru are Galda a intrat cu avantaj la cabine. Conduși excelent din mijloc de Mihai Chirilă, fotbalist care a contribuit la promovrea Industriei în Liga a 3-a, Viitorul Sântimbru a echilibrat balanța în repriza secundă și a reușit să egaleze prin Breaz, care a transformat un penalty obținut de Ștef. Același Ștef a fost foarte aproape să dubleze avantajul echipei sale, însă defensiva lui Paul Ciucă a funcționat excelent, iar în ultimele minute ale meciului, Kilin l-a deschis excelent pe Cioară în atac, acesta a șutat în primă fază în mănușile lui Iacșa, însă a urmărit excelent balonul pe care l-a introdus în poarta Sântimbrului consfințind soarta partidei.

Viitorul Sântimbru: Pascu – Jula, Crișan, Sularea, Ivașcu, Breaz, E. Hălălae, Chirilă, B. Ștef, Biro, Pisoiu. În a doua repriză au mai intrat: Iacșa – Drăghiciu, C. Hălălae, Dumbra, Surd, Borza.

Industria Galda de Jos: Ștef – Olar, Haiduc, Man, Boancă, F. Morar, Goguța, Medrea, Bodea, Lupșan, Cernea. Au intrat după pauză: Cîmpean, Kilin, C. Ivașcu, Lungu, Oprița, Cioplântă, Cioară, C. Vonya (de la echipa a 2-a), S. Mureșan.

Una peste cealaltă reprezentantele Ligii a 4-a au ieșit cu fruntea sus din partidele de verificare cu echipele din Liga a 3-a, semn că primăvara se anunță a fi una de foc, în ambele compartimente. Fotbalul din Alba a avut mai mult de suferit după ”moartea” Unirii Alba Iulia, însă este pe cale să scoată forțat soarele din norii tulburi care s-au abătut asupra județului, iar Liga a 4-a din Alba este tot mai des comparată cu Liga a 3-a prin prisma forțelor echipelor participante în campionat, transferurilor efectuate, semn că Alba este pe cale să dețină ”careu” în Liga 3-a, în cazul în care niciuna dintre reprezentantele eșalonului terț nu fac pasul în ”secunda”.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.