Astăzi vă propunem să vorbim despre povestea primului trofeu care a poposit în vitrina clubului din oraşul de la poalele Drăganei. Se întâmpla în 1979, când oficialii clubului din urbea cugireană organizau “Cupa Eliberării”.

La competiție au fost invitate patru echipe: Metalul Aiud şi Combinatul de Prelucrare a Lemnului (CPL) Sebeș, formaţii care evoluau la aceea vreme în Divizia C (seria a XI-a), precum și colega de serie a “metalurgiștilor” cugireni, Uzinele Mecanice Timișoara (UMT).

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

În prima zi a “Cupei Eliberării” favoritele se impun fără probleme, confirmând “calculul hârtiei”. Metalurgistul Cugir a câştigat la scor confruntarea cu CPL Sebeș (9-1), în vreme ce în cealaltă partidă echipa UMT-ului a dispus şi ea categoric de Metalul Aiud, cu scorul de 5-0 .

Ultima zi a competiției de gală din urbea cugireană a fost rezervată celor două finale, finala mică și apoi finala mare. În finala mică s–au întâlnit învinsele primei zile, CPL Sebeș și Metalul Aiud, victoria revenindu–i echipei din Sebeş cu scorul de 4-3. Victoria a fost o surpriză pentru fenomenul fotbalistic zonal, echipa Combinatului de prelucrare a lemnului din Sebeș având statutul de nou–promovată în Divizia C, iar la finalul sezonului 1979/1980 Metalul Aiud obținea promovarea în Divizia B de pe primul loc .

Finala Mare sau “bătălia pentru trofeu”

În finala trofeului se întâlneau gazdele de la Metalurgistul Cugir și UMT Timișoara. În duelul cu bănățenii, amfitrionii aveau și o revanșă de luat, deoarece UMT–ul le provocase cugirenilor cea mai severă înfrângere din acea ediție de campionat, 1–5 la Timișoara, lângă “Pădurea Verde”.

“Metalurgiștii”. antrenați de Gheorghe Codreanu, au dominat partida cu “zebrele” UMT–ului, gazdele reușind deschiderea scorului în ultimul minut de joc al primei reprize, prin Bucur. După pauză, jocul devine unul spectaculos, înscriindu-se trei goluri într-un interval de doar patru minute.

Astfel, în minutul 47 al partidei, Belanov restabilea egalitatea la 1. Cugirenii au reacţionat însă rapid, Moldovan readucându-le pe gazde în avantaj (min 49). Bucur va realiza apoi “dubla” în minutul 51, reușita acestuia dovedindu–se a fi una decisivă în privința ecuației câștigătoarei trofeului.

UMT- ul cu patru nume importante în echipă

În echipa Uzinelor Mecanice de pe malul Begăi se regăseau nume importante ale fotbalului bănățean, precum: Giuchici, Belanov, Crângașu și Iancovici.

Cel mai cunoscut dintre cei patru este Miroslav Giuchici sau cum el era el cunoscut de microbiști – “Mimo”. A fost rând pe rând atacant al echipelor UMT, Jiul Petroșani, Politehnica Tmișoara, Obilici Sânmartinul Sârbesc (Divizia C) și Progresul Timișoara.

Miroslav Giuchici s-a remarcat în activitatea sa de fotablist ca un profesonist în stăpânirea jocului cu balonul rotund, consacrându-se pe postul de atacant la Politehnica Timişoara, formaţie al cărei golgeter a fost de mai multe ori, purtând la clubul alb-violet şi banderola de căpitan. Talentul său de a ridiculiza adversarii, reuşind în nenumărate rânduri să le trimită mingea printre picioare, nu va fi niciodată uitat de suporterii clubului bănăţean.

Ca jucător a evoluat pentru “Poli” în 107 meciuri și a înscris 27 de goluri în prima ligă. S-a retras din activitatea de fotbalist profesionist după anul 1990, îmbrățișând cariera de antrenor şi punând, în anul 1993, bazele şcolii de fotbal F.C. „Srbianka – Giuchici”, acesta fiind primul club privat din România de după 1989.

articol scris de Sorin Giurcă

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.