Începem povestea noastră, dedicată primei promovări a Metalurgistului Cugir în Divizia B, obținută în anul 1962, cu derby-ul promovării din același an, dintre primele două clasate: Minerul Deva (locul II) și Metalurgistul Cugir (locul I).

Contextul sportiv al anului 1961/1962

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Raioanele Alba și Sebeș (admnistrativ este introdus și orașul Cugir) aparțineau de regiunea administrativă a județului Hunedoara. Astfel se face că echipa de fotbal a orașului Cugir va evolua în Campionatul regional de fotbal al județului Hunedoara, fiind colegă de serie cu alte trei echipe din județul Alba: Sebeșul Sebeș, CFR Teiuș și Auto Alba Iulia. În anul 1959, Divizia C s-a desfiinţat, iar echipele din această divizie au ajuns în campionatele regionale.

Cugirul conducea seria, având, în cele 26 etape scurse, 16 victorii, 5 egaluri și 5 înfrângeri, cu un total de 37 de puncte. Echipa de la poalele Drăganei era urmată în clasamentul campionatului regional de Minerul Deva, care acumulase cu două puncte mai puțin (35). Pe locul al treilea se clasa Minerul Aninoasa (34 de puncte).

În etapa a 25–a, cele trei echipe fruntașe au avut meciuri pe teren propriu, fiecare impunându-se. Metalurgistul Cugir a avut câştig de cauză în fața Parângului Lonea cu 1–0, prin golul marcat de Burlea în minutul 35. Ocupanta locului 2, Minerul Deva, învingea categoric, cu scorul de 7–1, pe Auto Alba Iulia, iar Minerul Aninoasa se impunea pe teren propriu cu scorul de 4-1 în fața formației Victoria Călan.

Astfel, cu o etapă înainte de final, se ducea o luptă strânsă pentru promovare, toate cele trei echipe având șanse egale. În ultima etapă urma să aibă loc derby–ul promovării dintre Metalul Deva și Metalurgistul Cugir.

Ajungem astfel în data de 1 iulie 1962, pe stadionul “Cetate” din Deva, la un meci care trezea, pe deplin justificat, un interes foarte mare între microbiști.

Jucătorii cugireni, antrenaţi de Iosif Petschovschi, au dominat meciul cap de la un capăt la altul. “Timp de 90 de minute, metalurgiștii au controlat terenul, au jucat rapid, cu pase precise, creând faze palpitante la poartă”, scria, în ziarul “Drumul Socialismului”, jurnalistul Vasile Furir, prezent la meci.

La finalul celor 90 de minute fotbaliștii Metalurgistului se impuneau cu scorul de 2-0, aceștia reușind să înscrie, de fiecare dată din lovitură liberă, câte un gol pe repriză.

Astfel, Niculescu înscrie, în minutul 12, dintr-o lovitură liberă de la 25 metri, imitat apoi în repriza a doua, în minutul 73, de Burtea, cu o execuție din lovitură liberă de la 17 metri. Metalurgistul Cugir devenea campioană a sezonului 1961/1962 al Campionatului regional de fotbal al județului Hunedoara.

Primul “11” al Metalurgistului Cugir în acel derby a fost: Șady – Niculescu, Târnăveanu, Dinea – Munteanu, Dumitru – Focșa, Bulbucan, Burtea, Popovici (Petschovschi II), Mihai. Antrenor: Iosif Petschovschi.

Turneul de baraj de la Mediaș

La turneul de baraj disputat pe “Municipalul” din Mediaș echipa cugireană se va duela pentru un loc în Divizia B cu următoarele formaţii: Ceramica Jimbolia (reprezentanta regiunii Banat), Unirea Dej (reprezentanta regiunii Cluj), Voința Oradea (reprezentanta regiunii Crișana), Minerul Baia Sprie (reprezentanta regiunii Maramureș) şi Avântul Reghin (reprezentanta regiunii Mureș Autonomă Maghiară). Fiecare grupă avea câte șase echipe, se juca fiecare cu fiecare iar locul 1 obținea biletul pentru viitoarea ediție a Diviziei B, seria a III–a.

Vom reveni, în articolele viitoare, cu povestea meciurilor de baraj.

articol scris de Sorin Giurcă

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.