Unirea Alba Iulia - CSU Craiova96”Unde joci, juniorule?”. Aceasta va fi întrebarea cea mai incomodă ce va apărea pe buzele întreg fotbalului românesc din sezonul următor. Directiva Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, care a impus folosirea juniorilor în toate eșaloanele, inlcusiv în Liga a 4-a, odată cu sezonul 2017-2018 a creat ape tulburi, atât la nivel național, precum și în județ. Totodată, juniorul folosit în echipa de seniori duce spre subminarea campionatelor dedicate copiilor și juniorilor, iar județul Alba va avea mult de suferit din cauza aceste legislații. 

Pentru a lămuri pe îndelete acest subiect, am apelat la mai mulți reprezentanți din fotbalul județean, care au avut prilejul de a desface firul juniorului obligat să evolueze în competiția de seniori. Au fost părerei ”PRO”, dar și unele opinii contrare, pe motiv că marea ”bubă” a fotbalului românesc nu o reprezintă aruncarea în luptă a juniorilor necăliți, ci pierderea copiilor care termină junioratul și nu beneficiază de continuiate. Iată câteva păreri.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Mihai Dăscălescu este responsabil de unul dintre centrele de copii și juniori din județul nostru – Unirea Alba Iulia. Acesta este de părere că obligativitatea juniorilor în campionatele de seniori este o directivă bună argumentând că tinerele talente vor ieși la suprafață mai devreme decât se așteaptă cei care sapă după ”diamantele” fotbalistice. Iată părerea sa:

Unirea Alba Iulia - Energia Sasciori15”E un lucru foarte bun. Dacă până acum cei mai talentați jucători nu aveau șanse să joace după ce terminau junioratul, sau chiar și înainte, acum au primit aceasstă șansă. Sunt foarte, foarte puține echipe din țară care promovează tinerii. Prin regulamentul impus de federație toate echipele își vor regândi strategia și vor fi obligate să investescă în copii și juniori. Spre exemplu, echipele din Liga 1 primesc 100.000 de euro de la UEFA pentru grupele de copii și juniori, dar sunt aproape sigur că banii se îndrepată către altceva, iar echipele juvenile se bat la retrogradare și nu se pune preț pe ele. La nivel de Liga a 4-a Alba, sperăm ca la anul să avem doi juniori pe teren și peste doi ani să avem 3”, a punctat Mihai Dăscălescu, președintele Unirii Alba Iulia.

O altă părere ”PRO” vine de la conducătorul liderului Ligii a 4-a, Adrian Hulea, acesta exprimându-și dorința de a se adopta regula cu doi juniori pe teren în fotbalul județean încă din vară.

Reunire Viitorul Santimbru31”Sunt adeptul folosirii juniorilor la nivelul Ligii a 3-a și a 4-a dintr-un motiv clar: Ei reprezintă viitorul! Dacă ei nu cresc și nu sunt văzuți în campionatele de seniori, unde vine cea mai multă lume, nu au cum să ajungă să joace fotbal la un nivel mai ridicat. Mi-aș fi dorit ca în Liga a 4-a să avem obligativitatea de a introduce doi juniori pe teren încă din acest sezon deoarece noi investim bani în copii, nu în bătrâni”, a punctat Adrian Hulea, președintele Viitorului Sântimbru.

Clubul din Liga a 3-a care a înțeles din timp acest ”MUST DO!”, Metalurgistul Cugir a trecut la fapte, iar din vara trecută a înscris o echipă în Campionatul Juniorilor Republicani. Bogdan Petric, directorul sportiv al clubului de sub poalele Drăganei este de părere că micii fotbaliști de astăzi vor ajunge viitori fotbaliști de mâine.

Performanta Ighiu-Metalurgistul Cugir14”Viitorul unei echipe puternice de seniori este reprezentat de copii și juniori. Am înțeles de mult timp acest lucru și am început să clădim cărămidă cu cărămidă, grupă cu grupă, astfel că la Cugir avem grupe de juniori de la 6 ani până la cei republicani, o grupă care a lipsit mult timp la Cugir. Când investești în copii poți spera la un viitor mai bun, însă trebuie să faci totul profesionist și să ai răbdare, rezultatele nu se vor vedea peste noapte”, a concluzionat Bogdan Petric.

Ei bine, dacă până acum am avut parte de păreri ”PRO” vin și ideile unor oameni din fotbal, care deși acceptă această regulă, adaugă acel ”însă” care înseamnă un disconfort sau o nemulțumire față de obligativitatea juniorilor folosiți în competițiile de seniori.

Adorian Himcinschiantrenorul divizionarei terțe Performanța Ighiu este de părere că Alba este un județ sărac din punct de vedere a lcentrelor de copii și juniori și pentru a respecta regula FRF echipele sunt obligate să aducă acești fotbaliști din alte părți, motiv pentru care problemele cluburilor se vor înmulți, cheltuielile vor crește, iar fotbaliștii care vor termina junioratul din vară… vor deveni ai nimănui.

Performanta Ighiu-Cetate Deva amical38”Din punctul meu de vedere faptul că se încurajează tinerii este în regulă. Trebuia ca celor care au fost juniori să li se ofere o continuitate, iar acum cei care termină junioratul trebuie să lupte cu seniorii pentru un loc de titular. Era bună ideea dacă se mergea pe juniori 97-98 ca să creăm continuitate celor care fac parte din lotul nostru. Va fi bătaie mare pe juniori din sezonul viitor și pentru cei bine organizați de acum ar începe bătălia. Sper ca cei de 96-97 să se poată integra, să se impună, dar numai de ei depinde. Dacă ne uităm în curtea noastră, în afară de Rodean ceilalți juniori sunt aduși din alte centre. Este și la Unirea Alba Iulia un centru destul de bun, dar județul este mai sărac din acest punct de vedere. Vor crește cheltuielile pentru cluburi, în loc să încercăm să dezvoltăm juniorii suntem nevoiți să transferăm din alte părți”, a fost părerea tranșantă a lui Adorian Himcinschi.

În final, punctul pe ”i” a fost pus tocmai de un promotor al tinerelor talente, Daniel Popa, președintele echipei Șurianu Sebeș, antrenor la republicanii LPS Sebeș. Acesta consideră că odată luați juniorii de la echipele aferente, competiția va slăbi, iar acest lucru este în dezavantajul dezvoltării fotbalului. Pe scurst spus, părerea oficialului din Sebeș poate fi rezumată astfel: ”Juniorii cu juniorii, seniorii cu seniorii”.

Surianu Sebes-Metalurgistul Cugir52”Părerea mea este că acești juniori au campionatele lor, județene și naționale și trebuie lăsați să evolueze acolo. Mi se pare puțin forțat să îi smulgi de acolo și să îi folosești în competițiile de seniori. Cel mai problematic an este acela când termină junioratul, acolo trebuia să se puncteze. Era bine să fie folosiți juniorii care termină junioratul, imediat după ce devin seniori, acolo este marea problemă. Nu este cazul nostru, dar va fi o problemă în județ. Nevoile județului se ridică la minim 20 de jucători, să vedem de unde vor aduce. Vor slăbi campionatele de juniori, implicit echipele de republicani ale județului Alba – Unirea Alba Iulia, LPS Sebeș și Metalurgistul Cugir”, a afirmat Daniel Popa, președintele echipei Șurianu Sebeș și antrenor al republicanilor de la LPS Sebeș.

Luând în considerare toate părerile oamenilor de fotbal de mai sus ajungem la un numitor comun: fotbalul românesc este obligat să se dezvolte printr-o lege forțată, aceea de a folosi juniorii la echipele de seniori. Marea luptă pentru contractarea copiilor din fotbal stă să înceapă, iar licitațiile se anunță mai disputate ca niciodată.

Reprezentantele județului în Liga a 3-a vor fi nevoite să scoată armele și în fața echipelor din Liga a 4-a, cluburi care dacă doresc să ridice ștacheta vor fi obligate să acorde o mai mare atenție fotbaliștilor tineri.

Una peste alta ajungem la subiectul care poate crea vâlvă în fotbalul românesc, implicit în cel din alba, și la o întrebare la care doar timpul poate să ne răspună.

Dacă juniorii ajută dezvoltarea fotbalului, sportul rege ajută dezvoltarea sectorului juvenil?!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.