Rapid CFR Teius-Energia Sasciori20Era 2000. Rapid CFR Teiuș a avut un parcurs excelent în fotbalul județean, cu mai mulți fotbaliști experimentați în echipă precum ”Puha”, ”Coco” Crișan, ”Baquero” Domșa sau ”Jaja” Domșa. Era apogeul unei formații, răsplătit de o promovare în Liga a 3-a, după un baraj cu Târnăveniul, câștigat cu 1-0. Gara din Teiuș a devenit locul de petrecere al fotbaliștilor, trenurile ”alarmând” promovarea în fotbalul profesionist. La 16 ani distanță Primăria Teiuș a pus mâna pe terenul aflat în proprietatea SNCFR, însă echipa are șanse mari să rămână… în depoul amintirilor.

Rapid CFR Teiuș este una dintre formațiile care au scris istorie pentru județul Alba, apogeul fiind atins în 2000 când echipa a promovat în Liga a 3-a.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Echipa folosită la baraj de antrenorul Ion Ilie: Breaz – D. Breaz, C. Crișan, Dobârtă, Vlas, Vasiu, Boar, Goangă, Puha, Domșa, I. Domșa ”Baquero”. 

După un sezon și jumătate Rapid CFR Teiuș a ridicat mâna și s-a predat din cauza lipsei banilor, iar de atunci echipa s-a luptat în derizoriu, păstrând doar amintirea trupei care a reușit imposibilul.

Bazată pe seviciile unor fotbaliști tineri, Rapid CFR Teiuș a devenit de-a lungul timpului ”cartoful fierbinte” al formațiunilor politice din Teiuș, existând probleme financiare aproape în fiecare an. La fel este și acum, cu toate că sportul din Teiuș a dat o mare lovitură, câștigând printr-un proiect de lege terenul de fotbal aflat în proprietatea SNCFR. Despre aceste lucruri am stat de vorbă cu Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș, unul dintre fanii echipei, dar și un ambasador al sportului în orașul pe care îl dirijează.

”Este o mare reușită pentru Teiuș că am putut intra în posesia terenului de fotbal. Terenul de aproximativ 7,5 hectare a fost în proprietatea SNCFR. Aleea Sportivă, unde sunt locuințe și blocuri, Parcul Gării și Stadionul CFR vor trece în propietatea Primăriei Teiuș. Inițiativa s-a dorit de mult, vă dați seama că nu puteau face acte notariale, modernizări și situația era încurcată. În urmă cu 7-8 ani s-a încercat o astfel de inițiativă, o acțiune ce a eșuat. De vreo 2 ani de zile l-am rugat în mod expres pe domnul deputat Ioan Dîrzu să ne ajute pentru că ne depășea acest lucru. S-a inițiat un proiect de lege și a fost adoptat în Camera Deputaților”, a declarat Mirel Hălălai.

Proiecte europene pentru modernizarea bazei sportive!

Odată ce a pus mâna pe stadion, Primăria Teiuș va iniția și va încerca să contracteze mai mulți bani europeni pentru modernizarea bazei sportive. Cu toate acestea, formația Rapid CFR Teiuș plutește într-un purgatoriu legislativ, existând fonduri pentru finanțare, însă banii ar urma să intre abia în vară, după terminarea returului.

”De când sunt primar nu am putut să fac nimic la stadion fără aprobarea SNCFR. Am reușit să atrag câțiva susținători din zonă, am modernizat puțin vestiarele deoarece au fost o ruină. Acum îmi propun să atragem fonduri europene, să facem o bază sportivă modernă, pentru că Teiușul nu are voie să moară în materie de sport, iar eu nici nu concep că Rapid CFR Teiuș nu va mai exista. Nu vrem să cârpim ce este acolo, îmi doresc să fac ceva frumos, inginerește, cum îi place românului să spună”, a mai adăugat edilul Teiușului.

Lupte politice – fotbalul suferă!

Rapid CFR Teiuș a rămas un club de tradiție atât la nivel local, cât și la nivel județean, și nu de puține ori a fost folosit ca obiect de propagandă de liderii politici ai zonei. Dar cum oamenii din clasa politică sunt lipsiți de abnegație, Rapidul din Teiuș era susținut din vorbă, însă ”buboiul” exploda când se ajungea aproape de fapte. Acest lucru l-a recunoscut și primarul Mirel Hălălai.

”Am cerut sprijinul consilierilor, bani s-au alocat pentru fotbal, dar există o problemă până întră aceste fonduri. Le-am zis celor din Consiliul Local Teiuș să dăm fiecare bani din buzunarele noastre, chiar eu am început cu o donație de 500 de lei, și sper să îi fac să înțeleagă faptul că fotbalul din Teiuș nu are voie să moară. Rapid CFR Teiuș este tradiția orașului nostru, sper să nu existe dorința de a nu se face. Într-adevăr este un << cartof fierbinte>> între formațiunile politice, dar eu am vrut să le asigur supraviețuirea. Am și eu limite, am făcut tot ce am putut cu prieteni, dar nu se poate să o împing la extrem. E păcat că s-a ajuns aici, dar eu trag speranțe să nu se ajunga la altceva”, a conchis Mirel Hălălai, primarul orașului Teiuș.

Câțiva dintre cei care au promovat echipa în Liga a 3-a: Coco Crișan, ”Jaja” Domșa, portarul Breaz și alții
Câțiva dintre cei care au promovat echipa în Liga a 3-a: Coco Crișan, ”Jaja” Domșa, portarul Breaz și alții

Împrumutând câteva versuri din cel mai frumos imn al unei echipe de fotbal din România, cel al Rapidului București ”Rapid, Rapid, Luptă dacă ne iubești” ne închipuim cum câțiva tinerei adunați în jurul lui Radu Andone ar lupta, s-ar zbate pentru gloria orașului, pentru suporteri, pentru stadion, pentru culori, pentru tradiție… dar nu au cu ce, fiind abandonați și îndreptându-se spre groapa adâncă… săpată fotbalului teiușean.

Un îndemn al unui iubitor de fotbal, al unui suporter teiușean ar fi… ”Nu lăsați Rapidul să moară, că nu-l veți mai învia”, având la îndemână exemple mari ale unor foste glorii, echipe ”monstru” din fotbalul mare. Odată apuse vremurile glorioase, ”cutia Pandorei” va rămâne veșnic închisă, iar prapurii fotbalului din Teiuș vor fi purtați de cei care au întors spatele echipei atunci când se afla în… moarte clinică!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

  1. Toate aceste vorbe frumoase zise despre fosta echipa a Tenisului, toate încercările prin articole făcute,din păcate “groapa” este aproape gata, mai urmează înmormântarea… 🙁
    Radu Andone nu mai este antrenorul echipei,multi jucători sunt pe picior de plecare și se încearcă continuarea cu juniorii echipei. Din păcate curând se va trage cortina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.