daniel-prodanDumnezeul meu, al tău, al tuturor s-a încăpățânat într-o zi de noiembrie, s-a transformat în selecționer și l-a ”convocat” pentru meciul vieții, sus în ceruri, pe Daniel Prodan, unul dintre cei mai buni fundași ai fotbalului românesc, un fost component al ”Generației de Aur”, care la doar 44 de ani a fost răpus de un infarct sub ochii soției sale și a fiului său de doar 16 ani. Trecerea în neființă a lui Didi vine ca un fulger asupra fotbalului românesc, fostul mare internațional fiind un om iscusit în lumea sportului rege, iar imaginea sa va rămâne vie în minte tuturor… indiferent că vorbim de steliști, dinamoviști, rapidiști… români!

E trecut bine de miezul nopții. Prefațez meciul Unirii Alba Iulia la Deva, iar la o ultimă țigară iau telefonul și încep să glisez ecranul. După câteva momente apăs butonul pentru actualizarea informațiilor… și stop cadru: ”Daniel Prodan a murit la doar 44 de ani după un infarct!”.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Toată copilăria mea, toate amintirile încep să o ia razna, iar cu nodul în gât te gândești că acest om, pe lângă faptul că era respectat și iubit în toată România, cât și peste hotare, a trecut la cele veșnice la o vârstă fragedă, iar fotbalul din țara noastră, precum întreaga societate a pierdut o adevărată valoare.

Zilele trecute, după România – Polonia, făceam analiza meciului cu tatăl meu, la fel cum sunt sigur că o fac cu toții, doar noi spectatorii suntem cei mai buni antrenori. Ne amuzam pe o parte de declarațiile lui Didi Prodan, care a afirmat că fotbaliștii naționalei ”s-au pișat pe ei de frică” și ne întristam pe cealaltă parte, când realizam cât adevăr și esență au încăput în vorbele „Tătucului” de la Satu Mare.

”Generația de Aur” aprinde pentru prima dată o lumânare, după celebrul mondial din 94. Este probabil cel mai amar moment din viața lor, trecând peste eșecul cu Suedia din acea zi neagră a fotbalului nostru, ratări de calificări, retrageri din activitatea sportivă…

Didi a rămas prietenul lor! I-a susținut pe fiecare în parte, indiferent că vorbim de Hagi, Gică Popescu, Lupescu, Prunea… Iar acum va veghea din ceruri eforturile acestor oameni în încercarea de a salva ultima speranță a fotbalului românesc!


Moarta lui Prodan a lovit precum un tsunami o coastă din Florida, a venit în momente gri ale fotbalului românesc, în momente în care ”echipa supremă”, Naționala nu se regăsește și bifează un nou declin la nivel internațional. Plecat în echipa din ceruri, Prodan rămâne viu prin cele 54 de selecții sub tricolor, dar și prin imaginea pe care și-a creat-o: un om bun, jovial, care stătea de vorbă cu oricine, dar și o persoană care iubea adevărul și nu se sfia să îi atace pe cei care turnau cenușă peste sportul legendar.

Didi rămâne viu prin meciurile sale memorabile de la echipele de club, prin deschiderea sa față de spectatori, însă imaginea sa va rămâne veșnic asociată cu cel mai puternic partid din România, cea mai ”caldă” religie… Generația de Aur! Dar zeii nu mor niciodată!

Odihnește-te în pace!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.