Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva67Roberto Bodea. Un nume care nu spune foarte multe în lumea fotbalului, însă, un nume care trăiește pentru fotbal, iar acum, după mai bine de 15 de activitate, acesta își dorește să întoarcă fenomenului ”măcar jumătate din cât am primit”. Roberto Bodea este portarul Performanței Ighiu, și a ajuns să evolueze pentru formația din Alba… ”pentru că dacă iau o hotărâre, nu o schimb ulterior”, deși a avut oferte importante de la mai multe cluburi din Liga a 2-a și a 3-a. Povestea arădeanului ce respiră ”UTA” o aflați din rândurile următoare.

UTA Bătrâna Doamnă Arad este recunoscută drept ”campioana provinciei”, sau ca să întărim ideea o putem numi și ”Regina României” după titlul cărți semnate de jurnalistul Radu Romanescu. Echipa din vestul țării poartă un real val istoric în spate, cu multe titluri și cupe cucerite, meciuri fenomenale prin cupele europene, dar și cu șlefuirea de talente. Mulți fotbaliști din Arad au ajuns ”VIP-uri” în sportul românesc, indiferent de perioadă la care ne raportăm. De la  Iosif Petschovski,  Emerich Jenei, Ion Pîrcălab, Ladislau Brosovszky,  Helmuth Duckadam și până la Roland Nagy, George Țucudean, Cristian Bălgrădean, sau Cristi Todea, echipa din Arad a fost recunoscută pentru izvorul nesecat de talente pe care le pregătea pentru elita fotbalului românesc.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Roberto Bodea – ”utist” din fragedă pruncie”

La fel este și exemplul subiectului de astăzi, Roberto Bodea. Indiferent de perioada pe care a traversat-o clubul arădean, cu mari probleme financiare, pierderi bodide identitate și altelte în anii precedenți, UTA a rămas învelită în tradiție, și nu și-a abandonat copiii. Roberto Bodea a trecut pe la toate secțiile juvenile ale clubului arădean. Născu pe 22 iunie 1993, ”Beto” (așa este poreclit de către colegii de la Ighiu) s-a format ca fotbalist în curtea ”Bătrânei Doamne”. A avut o mică ”escapadă” la Șoimii Pâncota, însă nu a rezistat să stea departe de ”roșul” fotbalistic al Aradului.

”UTA Arad este echipa mea de suflet. Am fost dus încă de mic la meciuri, iar ”microbul” acestei echipe s-a dezvoltat rapid. Mă simt norocs că am îmbrăcat tricoul acestei formații de tradiție din fotbalul românesc”, a declarat, încercat de emoții, Roberto.

De mic îl apreciază pe Iker Casillas, acum se uită cu mare interes și la Yann Sommer, băieți cu mănuși de la echipe mari ale Vestului, de la care ”fură” câte-un plonjon, un reflex, o degajare. Și-a luat mănușile în mână de la 7 ani, entuziasmat că poate să devină erou al UT-ei. I-a povestit mamei sale că și-a găsit adevărata meserie, însă timpul era prea fragil ca să îi urmeze destinul. Nu s-a lăsat! A intrat în poartă, iar ”meseria” sa era tot mai aproape să devină realitate. A câștigat trofee.

De două ori cel mai bun portar din țară

Încă de mic, Roberto arăta pe teren ca un adevărat portar. La o competiție dedicată micilor fobaliști, a câștigat cu UTA Trofeul „Gheorghe Ola”, unde a primit și premiul de cel mai bun Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva52portar… pe țară! A învins Steaua București în acel meci și mănușile sale aveau să devină tot mai mari. Câșiva ani mai târziu, la finala națională a juniorilor republicani a întâlnit aceeași Steaua. A pierdut finala, însă a pus din nou mâna pe trofeul suprem, dedicat portarilor! Viitorul suna tot mai bine! Au urmat convocări la naționalele U 15, U 16, U 17, unde a jucat alături de Nicușor Stanciu sau Iustin Popescu.

15 ani – debut în ”B”

Ionuț Popa este unul dintre cei mai carismatici și apreciați antrenori din România. Totodată, acesta este recunoscut pentru curajul de a arunca tineri în luptă. Roberto a avut noroc să îl întâlnească pe antrenor la UTA Arad, iar tehnicianul nu s-a sfiit să îi dea credit lui Bodea, la partide din liga secundă. Totul se întâmpla acum 8 ani, când ”Beto” avea 15 ani și era deja una dintre promisiunile fotbalului arădean.

Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva47”Am avut norocul să prin antrenori buni de-a lungul timpului. De mic am lucrat cu cu un antrenor foarte priceput, unul dintre cei mai buni din țară, Dan Țapoș. După ce am revenit la UTA de la Pâncota, l-am avut antrenor pe Sebestian Huțanu, alături de care am jucat și pe teren. În ultimii doi ani, Huțanu m-a ajutat foarte mult și țin să le mulțumesc celor doi tehnicieni amintiți anterior pentru toate lucrurile bune care m-au învățat”, a precizat Roberto Bodea.

O altă persoană de la care Roberto a învățat mai multe lucruri, printre care și diverse taine al goalkeeper-ilor este Cristan Bălgrădean, actualul portar al CS Universitatea Craiova.

Telefonul lui ”Him” și venirea la Alba Iulia

UTA Arad a suferit o decepție în trecut, iar vechea echipă a fost uitată de autorități. Pe o altă structură, sprijinită de mai multe persoane potente din punct de vedere fiananciar, dar și cu foarte mulți suporteri în spate… s-a creat noua UTA Bătrâna Doamnă Arad. Roberto a contribuit din plin la parcursul formației de pe Mureș, inclusiv la cele două promovări, din Liga a 4-a în Liga a 3-a, și din a 3-a în a 2-a. Și încheiat conturile cu trupa din vest în vara aceasta, având la un moment dat gândul de a renunța la fotbal. A urmat un telefon…

Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva42”Nu auzisem de Performanța Ighiu. Adorian Himcinschi, antrenorul echipei m-a sunat și mi-a vorbit frumos de acest club. Mi s-a părut mai ok să mă văd cu oamenii față în față. Am ajuns la Alba Iulia, iar din acel moment au început să vină mai multe oferte, inclusiv de la Liga a 2-a. Stăteam pe gânduri, nu eram hotărât încotro să mă îndrept, însă după mai multe discuții pe care le-am avut cu domnul Himcinschi, mi-am dat seama că aici este locul meu, iar din respect pentru acesta am semnat un nou contract, deși aveam oferte mai bogate din alte locuri”, a povestit entuziasmat Roberto Bodea. 

”Nu regret că am semnat cu Ighiul”

După ce totul a fost parafat, iar Bodea a fost anunțat ca nou transfer pentru Performanța Ighiu, urma acea perioadă de acomodare pentru fotbalist. Grupul l-a primit exemplar, iar acum este o voce puternică în vestiarul nou promovatei, dar și un înger păzitor între buturile Ighiului, alături de care își dorește să se îndrepte către… ”Performanță”.

”Nu regret cu nimic că am făcut acest pas, ba chair consider că este un pas înainte în cariera mea. Am fost primit foarte bine în noul vestiar, un lucru normal, deoarece eu nu am probleme de a mă acomoda în colective noi. Am devenit prieten cu colegii mei și pot să spun că formăm un grup unit. Cel mai probabil, rezultatele noastre pot fi traduse în acest fel… suntem uniți și dăm totul pe teren pentru a câștiga cât mai multe meciuri”, a adăugat ”Beto”.

Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva33Venit din postură de ”vedetă” la Ighiu, Roberto a avut o singură condiție, după ce s-a parafat contractul: să aibă un antrenor cu portarii! În curtea Ighiului era și încă este Raul Unchiaș, unul dintre oamenii care au contribuit la promovarea echipei în eșalonul terț, un fost portar cu experiență, dar și un mentor și bun pedagog.

”Când am ajuns aici, am solicitat să am un antrenor, care să ma ajute la pregătire. Am primit un răspuns pozitiv și l-am întâlnit pe Raul Unchiaș, un tehnician foarte bun, care are încredere în mine și am multe de învățat de la el”, a mai declarat Roberto.

Pentru a-și întări convingerea că a luat o decizie bună, ”Beto” s-a conultat cu mai mulți foști colegi, cunoscători ai fotbalului din Alba. Szabolcs Szekely, aiudeanul care acum evoluează pentru UTA Arad i-a vorbit frumos lui Bodea despre Alba, despre Ighiu, dar și despre Himcinschi, fapt pentru care Roberto a fost conștient că va păși cu dreptul în noua etapă a carierei sale.

”Știam de Unirea Alba Iulia, de oraș, de la mai mulți foști colegi, precum Constantin Bumbac, Norbert Varga, Florin Dan sau Szekely. Cu ultimul chiar m-am consultat în luarea unei decizii și am fost convins că o să ajung într-un loc frumos” a declarat ”Beto”.

Persoane care l-au ajutat mult în carieră

Ca orice tânăr, și Roberto a avut o perioadă când nu se mai concentra pe ceea ce făcea el mai bine… fotbalul. Nu a fost un copil problematic, însă trecut la un moment dat fotbalul pe planul secund. Atunci a fost zgâțâit și trezit la realitate de Norbert Varga, colegul său din acea vreme.

Performanta Ighiu -CNS Cetate Deva19”O persoană foarte deteminantă pentru cariera mea a fost Norbert Varga. Acesta m-a luat sub aripa sa la UTA și mi-a oferit sfaturi, m-a învățat ce este bine pentru mine ș ice trebuie să fac pentru a avea un parcurs bun în continuare. De asemenea, am primit sprijin necondiționat din partea părinților mei în orice moment al carierei și pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor care mi-au fost alături în activitatea mea”, a spus Roberto. 

Până la visul de a îmbrăca tricoul echipei UTA Arad în elita forbalului din romînia, Roberto Bodea este unul dintre principalii actori ai parcursului bun al Performanței Ighiu. Arădeanul a fost integralist în toate cele 7 partide ale nou promovatei în Liga a 3-a, încasând 5 goluri. Performanța Ighiu a adunat 4 victorii, două egaluri și o înfrângere, având 14 puncte.

 

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.