analizaJudețul Alba a ridicat capul în sportul național prin fotbal și atletism. Înainte de anii 2000 Unirea Alba Iulia evolua în ”secunda”, iar de pe tartanul stadionului ”Cetate” decolau la Olimpiade, Norica Câmpean și Ana Maria Groza. Definiția fotbalului din acea vreme contrazicea moravurile din timpurile pe care le trăim astăzi, lumea venea la stadion, iar formația fanion a județului Alba era susținută pe lângă autorități locale și de sponsori privați.

Trecând bariera celor două zerouri din coada mileniului, performanțele începeau să apară tot mai îndrăzneț în sportul albanez. Unirea Alba Iulia reușea să promoveze pe prima scenă a fotbalului din România cu un grup unit și o mână de fotbaliști dornici de consacrare. Cele două atlete amintite mai sus bifau a 3-a, respectiv a 2-a participare la competiția supremă, iar Alba avea deja un steag arboat pe cupola sportului românesc. Alba Iulia deja se putea lua la trântă cu marile puteri ale țării, având performeri în mai multe domenii portive. Nici Sebeșul nu a ieșit din calcule oferind o echipă de handbal feminin în elită, însă dezastrul acelor vremuri pare să se rescrie în paginile istoriei de astăzi.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Plecând de la expresia ”Că așa-i în sport”, ștafeta s-a predat însă fără prea mare tam-tam. De fapt ștafeta nu s-a predat ci a fost îngropată, având în vedere proasta gestionare a întreg sportului românesc, birocrații și anexe tâmpite care nu permit finanțarea unor domenii ce pot promova comunitatea. Fotbalul, mai precis Unirea Alba Iulia a fost un adevărat cartof fierbinte pentru cei care conduc municipiul și județul, o societate amărâtă care a pus sigilii pe averile aleșilor. Numele alb-negru a devenit de la mumă – ciumă pentru cei care ne gospodăresc, iar cel mai probabil, în vară, odată cu tăierea panglicii noului CSM Unirea Alba Iulia, formația de fotbal care a adus generații întregi pe Stadionul Cetate – își va pierde definitiv identitate, da nu-i nimic… că așa-i în sport!

Astăzi, județul Alba se mândrește cu 3 echipe care evoluează în Ligile Naționale de Volei, Baschet și Handbal. Puterea exemplului ne face să ne mândrim cu cele 3 ”individe” susținute din bani publici.

Volei Alba Blaj a devenit în primăvara lui 2015 – Regina Voleiului Feminin din România, Volei Alba-Blaj - Piacenza45câștigând meritat titlul de campionă, după un final four de excepție în care nu a cedat nicio partidă (3-0 cu CSM București și 3-0 cu CSM Târgoviște). Că așa-i în sport – nu poți realiza astfe lde performanțe fără un buget bine structurat și fără jucătoare cu experiență, aduse de peste hotarele țării noastre, spre indignarea unora și altora. Bazată pe un plan meticuols, strategia formația din ”Mica Romă”  a dat roade în cel de-al 3-lea sezon pe prima scenă și abia al 4-lea din întreaga istorie, semn că deviza celor de la Blj se află sub semnul faptelor – nu vorbelor. La început de 2016 Volei Alba Blaj se află pe aceeași poziție pe care a terminat sezonul trecut, fiind principala candidată la câștigarea titlului național. Performanța echipei din ”Mica Romă” a arborat drapelul sportului din Alba pe cele mai înalte cupole ale lumii odată cu participarea în Liga Campionilor, motiv pentru care Volei Alba Blaj este Regina județului.

CSU Alba Iulia a fost prima formație din istoria județului Alba care a adus o medalie în CSU Alba Iulia - Olimpia Brasov28sporturile pe echipe. De altfel, de la acel succes de bronz, CSU a rămas mai mereu în primele formații din țară, iar ambițiile clubului universitar au crescut în această iarnă odată cu mutarea a 3 baschetbaliste de la Arad în Sala Universității. Formația condusă de Miroslav Popov se află în luptă pentru toate cele 3 trofee puse în joc – Campionat, Cupă și CEWL, cea din urmă competiție reprezentând primul succes al unei echipe din județul Alba într-o întrecere internațională. Pentru parcursul actual, dar și pentru performanțele din trecut CSU Alba Iulia este prințesa județului Alba.

HC Alba Sebeș reprezintă mândria handbalului județean. După un deceniu formația de handbal feminin din Sebeș a reușit în 2015 să promoveze în elita handbalului național. HC Alba-Sebes - SCM Craiova43Gândurile și planurile conducătorilor erau pe o direcție bună, obișnuită, însă socoteala de acasă nu se potrivește niciodată cu cea din târg. Lăsată pe mâna experimentatului Seviștean Popa, echipa a acumulat doar 4 puncte în actualul sezon, unul dintre ele fiind adjudecat de ”secundul” Alina Șorodo în egalul cu HC Zalău, după ce Popa a fost suspendat de conducere. Cu toate că fetele jucau bine mai ales în prima parte a meciurilor, tabela reflecta diferența de valoare și lipsa de concetrare a întreg grupului prezidat de Virgil Costea. Brânza a început să se împută în acestă iarnă, Sebeșul pierzând o serie de jucătoare experimentate, inclusiv pe golgghetera Andrei Gogoriță. Pentru a calma spiritele, Teanu Popa a fost retras la birou, iar frâilele i-au fost predate Alinei Șorodoc, fără prea mari speranțe pentru salvarea de la picajul în ”secunda” handblului național. Euforia promovării s-a stins în Muhlbach, iar visurile de play-off au alternat statutului de perdantă. Pentru toate acestea, HC Alba Sebeș a devenit Cenușăreasa sportului județean, cu toate că handbalul are o priză fantastică la publicul din județ.

Mâna sârbilor – mană cerească!

Regina și prințesa sportului județean sunt conduse de doi sârbi, Darko Zakoc și Miroslav Popov. Nația vecină este recunoscută pentru devotamentul și dorința de succes, aceste stări fiind induse de perioadele de răboi traversate la vest de România. Darko Zakoc a reușit într-un an la Volei Alba Blaj să lege o echipă puternică, definind arta războiului precum Sun Tzu. Cu toate că războiul s-a purtat la fileu, Blajul a devenit un adevărat commando, iar prezentul confirmă stilul de lucru al sârbului Zakoc.

De cealaltă parte, Miroslav Popov se află la al3-lea sezon pe banca Universității. Având același stil ca Zakoc, ”Super Miro” nu evita lupta, iar amprenta sa se vede în jocul formației din Cetatea Marii Uniri. Pentru munca pe care a depus-o la Alba Iulia și pentru experiența sa din baschet, Miroslav Popov a fost numit în toamna trecută selecționer al naționalei de baschet a României, câștigând primele două meciuri din grupa de calificare la Euro 2017.

La startul lui 2016 voleiul și baschetul din Alba sunt în grafic pentru îndeplinirea obiectivelor – event și o nouă participare în Liga Campionilor, respectiv ”disputarea a minim două din cele 3 finale”, însă handbalul va avea de muncit mult pentru a evita căderea în anonimat. Trei, Doamne, și doar două luptă pentru cinstea județului în sport, însă până la final de sezon lucruile ar putea fi îndreptate și pe semicerc!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

2 COMENTARII

  1. Sa vina un antrenor strain si la Sebes ! Sa vedeti cum se schimba treburile urgent ! Ala nu discuta !
    Deocamdata e un pas mare faptul ca Alina Sorodoc conduce echipa si ca am scapat de pensionarul Popa ! Speram la un parcurs mai bun in acest retur ! Doamne ajuta-ne !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.