Un lucru deja bine cunoscut de către majoritatea dintre noi este faptul că jocurile, sporturile şi competiţia fac parte din natura umană şi au un rol important în dezvoltarea abilităţilor fizice, cognitive şi sociale. Încă din vremurile antice oamenii au căutat modalităţi de a petrece timpul într-un mod cât mai plăcut dar în acelaşi timp constructiv. Prin definiţie, competiţiile sunt menite de a testa abilităţile participanţilor şi de a le compara, fapt ce serveşte şi drept exerciţiu care în final îmbunătăţeşte capacităţile fiecăruia. Expresia bine cunoscută omul cât trăieşte învaţă poate fi aplicată cu uşurinţă şi când vine vorba de sporturi, în ciuda faptului că unele dintre cele din ziua de astăzi corespund versiunilor antice, modificate într-o măsură sau alta de-a lungul timpului. La baza primelor sporturi inventate de către om a stat forţa fizică iar sporturile de contact au fost văzute ca fiind un mod bun de a decide învingătorul în acest sens.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Deşi erau cunoscuţi pentru pasiunea lor pentru jocurile de cazino, împăraţilor romani le este atribuită creşterea în popularitate a wrestling-ului. Sportul a fost preluat din Grecia Antică, împreună cu boxul şi pankration. Portretizarea romanilor ca fiind un popor barbaric la baza căruia se afla agresivitatea este o exagerare ce a fost influenţată de către istoricii ce din start nu îi simpatizau. Însă, într-o anumită măsură această imagine este adevărată, rămânând în istorie ca fiind cei ce practicau sporturi violente ca formă de divertisment. Romanii au pus însă bazele unui concept foarte popular în lumea wrestling-ului de astăzi, respectiv cea a numelui de scenă, gladiatorii romani care participau în aceste competiţii având, de cele mai multe ori, pseudonime. Totuşi, potrivit unei picturi rupestre descoperite în Lascaux, Franţa, acest sport există de peste 15,300 de ani. De fapt, peşteri în care desenele ilustrează bărbaţi luptându-se corp la corp au fost găsite peste tot în lume şi provin din diverse perioade, începând de la peşterile preistorice din Japonia şi mergând până la desene din anul 6000 î.Hr. din Libia.

Un alt sport ce datează încă din vremurile preistorice este alergatul. Datorită accesibilităţii şi beneficiilor sale, alergatul nu poate fi considerat ca fiind o surpriză neaşteptată în această listă. Acest sport stă indirect la baza oricărui altul ce implică mişcare iar variaţiile sale numeroase subliniază vechimea sa. Mai mult de atât, alergatul a fost recunoscut ca fiind singurul sport ce a figurat în cadrul primei ediţii a Jocurilor Olimpice din anul 776 î.Hr.

Aruncarea suliţei este un alt sport ce a figurat în cadrul Jocurilor Olimpice în anii 700 i.Hr. Diferenţele faţă de sportul pe care îl ştim în zilele noastre sunt legate de greutatea suliţei ce trebuie aruncată, în trecut acestea fiind mult mai uşoare în greutate. În ciuda existenţei sale atât de îndelungată, aruncarea suliţei a fost introdusă ca probă în olimpiadele moderne abia la începutul anilor 1900. Jocurile Olimpice cu siguranţă au avut parte de o multitudine de probe bizare, însă aruncarea unui obiect alungit cât mai departe a fost un sport ce avea să rămână în mare parte neschimbat.

O competiţie sportivă ce datează de asemenea din vremurile antice, este hocheiul. Primele dovezi legate de existenţa sa au fost descoperite în Grecia Antică şi se presupune că provin din anii 600 dinaintea erei noastre. Cu toate că aceste dovezi sunt sub forma unor gravuri în piatră ce figurează oameni adunaţi în jurul unui obiect mic circular, „înarmaţi” cu ceea ce par a fi crose, numele de Hochei a fost folosit pentru prima dată în Anglia, în anii 1300. Tot britanicii sunt responsabili şi pentru răspândirea şi creşterea în popularitate a sportului, o dată cu expansiunea imperiului în anii 1800.

Deasemenea, jocul de polo a fost documentat ca fiind practicat de către împăraţii imperiului Persan din Asia Centrală, în anii 300 dinaintea erei noastre. La fel ca şi versiunea pe care o ştim astăzi, acesta presupunea înscrierea golurilor cu o minge mică din lemn, iar competitorii navigau terenul călare pe cai. Dezvoltarea şi răspândirea acestui sport se datorează poporului indian, primul club de polo fiind înfiinţat în anul 1833.

Acestea au fost câteva exemple care subliniază faptul că anumite sporturi şi jocuri sunt atât de captivante încât supravieţuiesc timp de mii de ani. Chiar dacă de-a lungul timpului acestea au suferit modificări şi îmbunătăţiri, ideile de bază au fost preluate de la cei mai îndepărtaţi strămoşi ai noştri. Instinctul uman de competitivitate şi dorinţa pentru divertisment cel mai probabil vor asigura prezenţa sporturilor în cadrul civilizaţiilor din viitor.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.