suporteri razboieni 11Mari și Teodora Damian, mamă și fiică din localitatea Războieni-Cetate – aparținătoare de orașul Ocna Mureș, se află în Danemarca pentru a susține naționala României de handbal feminin la Campionatul Mondial 2015. Cele două fane ”respiră” handbal, iar datorită lor, Războieniul a fost pus pe harta mapamondului. Mari a cochetat cu handbalul în tinerețe, iar Teodora practică sportul pe semicerc, fiind lăudată pentru ambiția și talentul pe care le stăpânește. Mari mai are două fete gemene, care evoluează pentru Viitorul Cluj, ambele fiind foarte apreciate pentru evoluțiile lor la echipa clujeană.

România a disputat deja două partide, facile, la Campionatul Mondial din Danemarca, împotriva selecționatelor din Puerto Rico și Kazahstan. Echipa condusă de Tomas Ryde își desfășoară partidele în orașul Frederikshavn, urmând să mai joace contra Spaniei, Norvegiei și Rusiei. Printre suporterii tricolori se află și două fane din localitatea Războieni-Cetate, județul Alba, care sunt nelipsite de la acțiunile naționalei care au loc în zona Ardealului, precum și de la meciurile formației U Cluj. Teodora a primit cel mai frumos cadou din partea familiei sale, aceasta urmând să împlinească mâine 9 anișori. Campionatul Mondial de Handbal din Danemarca nu îl va uita niciodată, mai ales că preferata sa, Cristina Neagu își face numărul pe teren sub privirile sale. Iar cum Teo este unul dintre cei mai mici fani ai naționalei, pozele cu idolii sunt pentru ea cele mai frumoase amintiri.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

”A tremurat o jumate de oră după ce s-a pozat cu Cristina Neagu”

Rețele de socializare sunt pline ochi cu mesaje pentru tricolorele noastre, conduse din teren de căpitanul Ardean-Elisei. Izul de performanță ne mângâie din nou simțul olfactiv, unul extrem de bine dezvoltat, dar conservat în negura timpurie. O nouă stea se pregătește să răsară sau vom avea parte din nou de o amăgire precum am trăit în ultima vreme, indiferent la ce sport ne raportăm. Toate aceste trăiri au fost introduse în bagajul celor două fane din localitatea Războieni, pe drumul lung din România spre Danemarca. Așa arată ”jurnalul” primelor zile petrecute în Frederikshavn de Mari și Teodora Damian.

”Am plecat joi dimineața la 7.00 și am ajuns vineri noaptea pe la 2.00 în Frederikshavn, după 2000 de kilometri parcurși. Oboseala a rămas undeva în urmă, iar sâmbătă întreg grupul de suporteri, care are reprezentanți din toate colțurile țării (Deva, Brașov, Baia Mare, Cluj, Băilești, Războieni) s-a întâlnit în holul hotelului unde echipa naționala era cazata cu fetele. A fost un prim contact… bucurie, încredere, emoții, cu toate că sorții ne-au hotărât un debut lejer împotriva selecționatei exotice din Puerto Rico. Printre suporterii români s-a aflat o persoană care s-a hotărât să strige “Hai Puerto Rico!” ca prea erau singure handbalistele. Cam așa a arătat prima zi, cu un antrenament reușit atât pentru echipă cât și pentru suporteri”, a declarat pentru Absport.ro, Mari Damian.

Excursia în Danemarca a însemnat practic îndeplinirea visului Teodorei, acela de a fi cât mai aproape de Cristina Neagu la o vârstă fragedă. Acest lucru poate fi benefic și în dezvoltarea Teodorei, care este o handbalistă de excepție la vârsta sa.

”Sinceră să fiu mă aflu aici pentru a-i îndeplini visului Teodorei, acela de a  vedea pe Cristina Neagu la un asemenea turneu. Pentru un copil genul acest de experiență este de neuitat cum la fel este pentru orice suporter împătimit, fie el danez, norvegian, român, japonez, etc. Atmosfera este la superlativ deoarece handbalul este un prilej de bucurie. Suporterii se amesteca între ei, se distrează, se fac poze la greu, se urează succes reciproc. Pe scurt, e o atmosfera de campionat mondial. Prima zi a fost puțin mai grea, dar acum după ce am luat pulsul nu mai avem niciun fel de probleme, plus că organizarea este impecabilă”, a mai adăugat Mari Damian. 

După primul meci al naționalei, Teodora a reușit ceea ce își dorea cel mai mult. Să se pozeze alături de Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a României și una dintre cele mai bune la nivel internațional. Bucuria copilului… neprețuită!

”A fost un moment unic, deși nu este la prima poză alături de Cristina Neagu. Fără să exagerez, Teodora tremura și la o jumătate de oră după acest moment de emoții”, a declarat Mari Damian, care profesor la școala din Războieni.

Totodată, Mari a vorbit și despre șansele naționalei României de a ajunge cât mai departe la acest turneu mondial.

”Mie nu îmi este frică de celelalte echipe. Deja am ieșit din grupe, însă degeaba batem Spania, Norvegia sau Rusia dacă cedăm în faza eliminatorie. Sper ca fetele să fie concentrate și conectate, pentru că astfel am avea șanse să trecem de optimi și să ne calificăm la olimpiadă.”

Din cele 4 fete ale familiei Damian, trei joacă în prezent handbal. Sora cea mare a Teodorei, Corina a fost prima care a făcut pasul pe semicerc, însă a renunțat din cauza unor accidentări. Gemenele Mia și Ili sunt jucătoare de bază în echipa Viitorului Cluj, grupele de juniori ale clubului U Cluj, iar rezultatele muncii lor nu au întârziat să apară. Mia Damian a participat în urmă cu puțin timp la Campionatele Balcanice, unde a obținut locul 1 cu România U 17, iar acest lucru a stârnit bucurie și mândrei în sânul familiei. Mai mult, antrenorul naționale U 17 a precizat că Mia va rămâne sub observații, având evoluții bune la acest turneu. Aceste gânduri mențin aprinsă speranța de performanță în familia Damian, mai ales că tehnicianul României U 17 este nimeni alta decât faimoasa antrenoare, Mariana Târcă.

”Eu, ca mamă, în primul rând îmi vreau copiii fericiți, indiferent ce vor face. Dar să apuc momentul în care sa îmi văd fetele în tricoul naționalei… cred că aș plânge de fericire de la încălzire până la fluierul final. Mia deja a făcut pasul, a și luat locul 1 la Jocurile Balcanice cu echipa Under 17 în urmă cu puțin timp. Sper să și rămână în vederile antrenoarei Mariana Târcă, ce s-a declarat încântată de ea”, a declarat cuprinsă de emoții Mari Damian cu gândul ca fetele sale să devină jucătoare de națională.

În scurt timp România va întâlni în cel de-al 3-lea meci la Campionatul Mondial din Danemarca selecționata Spaniei, partida fiind transmisă în direct de Dolcesport 1, prilej cu care puteți să vedeți delegația suporterilor români, printre care se află două generații iubitoare de handbal din localitatea Războieni-Cetate, Mari – mama și Teo – fiica.

VA URMA!

sursa foto: facebook.com

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.