Banchet Viitorul Santimbru23Ovidiu Barna este numele de portar cel mai rostit în ultimii ani în fotbalul județean. Fostul ”mustăcios” al Zlatnei, cel care a încasat ”cinci boabe” de la Dinamo București într-un meci de cupă a acceptat să se prezinte publicului și să descrie aspecte interesante, dar necunoscute din viața sa. Plecând de la preluarea mănușilor de la fratele său și până la lipsa de accidentări și o singură eliminare în întreaga carieră, Ovidiu Barna și-a făcut și o scurtă descriere și a vorbit și despre viitorul său dar și… Viitorul Sântimbru.

Cu toate că rubrica trebuia sa o numim ”cafea scurtă și poveste lungă”, pe parcurs a devenit ”cafele și povești” :), Ovidiu Barna fiind o persoană foarte deschisă, sociabilă, care atrage simpatii și în afara terenului. Dacă la început eram convins că politețea și punctualitatea îl caracterizează, după două ore bune de povești alături de Ovidiu Barna, m-am convins că portarul Sântimbrului ”respiră” respect și muncește pentru fiecare lucru pe care îl primește. Tocmai pentru acest lucru fotbalul l-a răsplătit, atingând în unele momente echipe importante ale județului Alba, fiind foarte aproape la un moment dat inclusiv de Unirea Alba Iulia – în Liga a 2-a. Povestea sa și modul cum se motivează la fiecare meci le aflați în cele ce urmează.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Hunedoara – regat fotbalistic al Ardealului

Născut pe 12 iulie 1978 la Hunedoara, Ovidiu Barna a copilărit într-o zonă în care fotbalul era tratat precum o artă în momentele în care el începea să priceapă taina sportului rege. Corvinul lui Mircea Luceascu fascina o țară întreagă, iar Ovidiu Barna nu a scăpat de acest microb. Ba mai mult, faptul că fratele său mai mare practica fotbalul l-a atras și mai tare pe Ovidiu, iar odată cu trecerea timpului fotbalul începea să devină un microb.

Surianu Sebes-Viitorul Santimbru102”Pasiunea pentru fotbal o am de mic, de la fratele meu. El a fost portar pe la Minerul Teliuc și Știința Petroșani și mă ducea și pe mine la meciuri. Tot de la el am și dragostea pentru mănuși, accesoriu care odată ajuns în mâinile mele… acolo a rămas” – Ovidiu Barna.

Ca să dăm și un exemplu, bineînțeles la o scară mai mică, Ovidiu Barna a trăit pe propria piele ceea ce s-a întâmplat în familia Lung. Silviu Lung jr. a preluat mănușile de la fratele său, Tiberiu Lung, meserie pe care ambii frați au ales-o de la tatăl lor.

”De mic mi-a plăcut ”portăritul”, însă când am ajuns prima dată la fotbal îmi doream să devin atacant. La juniori mai lipsea portarul și făceam cu schimbul, iar odată ajuns eu în poartă nu m-a mai scos nimeni. Ștefan Boldor – primul meu antrenor a decis să rămân pe acel post și am acceptat”.

Deși mingile săreau mult pe pajiștile din Mihalț, loc în care Ovidiu s-a mutat la vârsta de 10 ani, primul contact cu fotbalul organizat a avut loc la câțiva ani mai încolo, la Metalul Aiud, prima dragoste a lui Ovidiu Barna ca fotbalist și echipa care l-a lansat pe scena mare a fotbalului din Alba.

Metalul Aiud – prima dragoste (1994 – 2002)

Metalul Aiud reprezintă numele uneia dintre cele mai mari echipe pe care le-a avut județul Alba în fotbal. Aici, Barna a deprins tainele sportului rege și a fost remarcat destul de rapid pentru abilitățile sale de portar.

”La Metalul Aiud am perioada în care era obligatoriu să se folosească un junior pe teren, iar eu am profitat de acest lucru prin încrederea antrenorilor, care m-au împins la echipa mare unde evoluam în campionatul de seniori. Acest lucru a fost determinant pentru mine, am căpătat experiență și am rămas în poartă și după ce regula nu mai era necesară”

Metalurgistul Cugir – primul transfer (2002-2005)

Cugirul, un alt nume mare al fotbalului din Alba a reprezentat primul transfer pentru Ovidiu Barna, după mai multe probe și o concurență acerbă.

”În 2002 am ajuns la Metalurgistul Cugir după ce am dat probe 3 portari din Alba, eu, Răzvan Lăncrănjan și Daniel Stănilă. Doar eu și Lăncrănjan am rămas și am ajuns să evoluez în Liga a 3-a. Am debutat cu o înfrângere, 0-1 cu Electrica Timișoara”

”Hai Soda dragă” (2005-2007)

De la Cugir, Ovidiu Barna s-a transferat la Soda Ocna Mureș, un alt templu fotbalistic al județului Alba, loc în care a evoluat alături de Ovidiu Maier, Adrian Oprița sau Emil Mândroc, foști fotbaliști ai Unirii Alba Iulia.

”Am prins o perioada foarte frumoasă la Soda Ocna Mureș, unde s-au legat multe prietenii. Am fost coechipier cu ”Motanu” Maier, Emil Mândroc, Adi Oprița, mai mulți fotbaliști buni din județul Alba. Îmi aduc aminte și de antrenori, lucrând pe rând cu Nicolae Lupu, Ion Ilie, Ștefan Fogoroși sau regretatul Gigu Domșa”

FC Sibiu – aripi frânte la mijlocul campionatului (2007)

După experiența de la Soda Ocna Mureș, Ovidiu Barna prindea tot mai mult curaj în forțele proprii și devenea încet, încet o certitudine pe postul de portar. Sibiul a avut gânduri mărețe, însă la jumătatea campionatului visele au fost spulberate.

”Am plecat la FC Sibiu cu o parte din colegii de la Soda. Era un proiect serios în care se dorea promovarea în Liga a 2-a, însă după prima parte a sezonului șefii au decis să retragă echipa din campionat”

CSM Sebeș – întoarcerea în Alba (2007 – 2009)

1485088_491482840964641_1618338608_nDupă nefericita experiență de la FC Sibiu, Ovidiu Barna a acceptat propunerea CSM-ului Sebeș, formație experimentă din Liga a 3-a. Aici, se întâlnește din nou cu Răzvan Lăncrănjan și Daniel Stănilă și mai evoluează alături de Paul Ciucă, Cosmin Șuvaina, Alin Șuteu, Mihai Manea, Claudiu Oara sau Adi Potopea.

CS Zlatna și meciul cu Dinamo (2009 – 2011)

Ovidiu Barna a ajuns la CS Zlatna în 2009 alături de mai mulți fotbaliști experimentați ai județului. S-a reușit eventul în acel an, iar calificarea în Cupa României a dus la un meci istoric cu Dinamo București. Singurul regret din această perioadă a fost că partida cu ”câini roșii” nu s-a putut disputa pe stadionul Minaur din localitate.

222005_386891794757080_400498187_n
Ovidiu Barna execută penalty-ul decisiv pentru CS Zlatna

”A fost o perioadă frumoasă pentru mine. Îmi aduc cu drag aminte partida de la Arad, barajul de promovare în Liga a 3-a contra celor de la Berzovia. Partida a ajuns la lovituri de departajare. Atunci am avut un duel psihologic cu portarul advers, pe care l-am câștigat după ce am parat două lovituri și am transformat-o pe cea decisivă”

Cu toate că ne gândeam că meciul cu Dinamo București a fost unul aparte pentru Ovidiu Barna, acest aspect nu a stat chiar așa. Golurile de atunci au fost marcate de Predescu (4), Niculescu (27 – din lovitură liberă), Ze Kalanga (30), Zicu (38) și Kiraly (61 – autogol).

În Ștefan Cel Mare
În Ștefan Cel Mare

”A fost o experiență frumoasă. Încă am regretul că nu am jucat pe Minaur, unde sunt sigur că s-ar fi umplut stadionul. Eu nu am avut emoții la acest meci. Singurele mele emoții din fotbal sunt până la anunțarea primului 11, apoi mă transform și dacă este cazul mă concentrez numai pe joc. Dinamo a fost clar mai bună și deși am încasat 5 goluri nu a contat rezultatul. A fost o împlinire pentru noi ca fotbaliști, o relaxare, semn că nu am fost exagerat de motivați. Noi oricum eram foarte mulțumiți după ce în turul precedent am eliminat UTA lui Ionuț Popa cu Cristi Bălgrădean în poartă”

Fotbalul pe prietenii – oferta de la Arena Alba Iulia

După Zlatna, Ovidiu Barna a luat la mână un proiect ambițios și interesant pornind din Liga a 5-a – Arena Alba Iulia. Performanțele pe termen scurt de la această echipă l-au determinat pe experimentatul portar să renunțe și la accesoriul natural care l-a făcut celebru – mustața sa pe care a ras-o după promovarea în Liga a 4-a.

”Jucam fotbal alături de frații Florea la o echipă pe teren sintetic. Ei au hotărât să facă și o trupă pentru seniori în fotbalul județean, iar eu am acceptat să iau parte la acest proiect. Echipa a fost înființată, nu aveam obiective mărețe, însă datorită rezultatelor am promovat în Liga a 4-a fără nicio înfrângere în Liga a 5-a și am câștigat și Cupa României pe județ, după o finală spectaculoasă contra Performanței Ighiu de care am trecut la penalty-uri, parând 3 lovituri. A urmat apoi un parcurs la fel de bun în Cupa României, eliminând echipe precum ACU Arad, Câmpia Turzii. Voința Sibiu ne-a scos din competiție după ce ne-au învins cu 1-2 cu toate că am avut foarte multe oportunități de a marca și am ratat și un penalty. Am ajut aproape două sezoane la Arena Alba Iulia, după care s-a produs acel episod cu retragerea echipei din campionat. Am respectat acea decizie și am rămas toți prieteni, deși ne-am despărțit”

Viitorul Sântimbru – cea mai bună alegere după episodul Arena!

Obișnuit cu formații care se luptă pentru locurile fruntașe, Ovidiu Barna parcă a simțit momentul de grație și a dat curs ofertei de la Viitorul Sântimbru. Primul an a fost unul de acomodare, însă în acest sezon formația condusă de Dan Comșa, antrenor la adresa căruia au ajuns numai cuvinte de laudă din partea lui Ovidiu se bate la promovare și este lider detașat în campionatul județean. Ovidiu Barna nu a dus și nu duce lipsă de oferte, însă a declarat că nu are nicio altă motivație să părăsească Viitorul Sântimbru.

Viitorul Spicul Daia Romana-Euro Spring Cupa Romaniei Penalty22”Consider că am făcut cea mai bună alegere să semnez cu Viitorul Sântimbru. Dacă anul trecut nu a fost unul foarte bun, în acest sezon altfel stau lucrurile. Am adunat mult mai multe plusuri, iar echipa a crescut în valoare și prin aducerea unor jucători care au contribuit în mare măsură la acest parcurs. Este un sezon de excepție, noi ne gândim să câștigăm fiecare meci, iar dacă la vară o să fim pe primul loc – vom merge încrezători la baraj. În vară am refuzat să plec la Dalia Sport Daia Română pentru că am considerat că nu este momentul de schimbare și am făcut o alegere bună. Suntem pe primul loc, am primit cele mai puține goluri… mă simt împlinit” 

Scurtă descriere – ”Muncitor, disciplinat și serios”

Cu toate că majoritate persoanelor cad pe gânduri în momentele în care sunt întrebate cum s-ar autodescrie, Ovidiu a răspuns rapid și punctat obiectiv.

”Sunt muncitor, disciplinat și serios – lucruri fără de care nu puteam rezista 20 de ani pe dreptunghiul verde. Pentru mine e important fiecare minut pe care îl joc, iar atâta timp cât pot să îmi ajut echipa o să o fac cu plăcere”

Arena Alba Iulia – Performanța Ighiu – cea mai frumoasă amintire din carieră

Finala Cupei României – faza pe județul Alba dintre Arena Alba Iulia și Performanța Ighiu reprezintă pentru Ovidiu Barna cel mai frumos moment al carierei.

”A fost un meci nebun la Blaj cu un 2-2 în timpul regulamentar. Eram cotați cu șansa a 2-a, veneam după un parcurs fără înfrângere în campionat și cupă și era păcat dacă nu realizam eventul, plus că am fost susținuți de foarte mulți suporteri din Mihalț”

Cea mai urâtă amintire din fotbal – ”Nu am”

Se spune că în fotbal ai momente plăcute după care oftezi cu trecerea timpului și amintiri mai puțin plăcute pe care ai vrea să le ștergi cu buretele. Ovidiu Barna sparge și acest tipar și susține că fotbalul este mult prea frumos pentru a fi asociat cu momente grele, amintiri dureroase. De asemnea, Ovidiu se laudă ca a avut doar două accidentări în carieră și o singură eliminare, bazându-se pe un principiu realist și puțin ”învechit” în fotbalul modern.

Surianu Sebes-Viitorul Santimbru48”Fotbalul m-a învățat în primul rând să pierd, să accept înfrângerea, iar acest lucru face ca eu să nu am amintiri neplăcute din acest fenomen. Am avut două accidentări în carieră și nici alea nu au fost grave. Prima dată am suferit o entorsă când jucam la Soda Ocna Mureș. La un antrenament se executau penalty-uri, iar prietenul meu Ionuț Pereat a tras, eu am sărit pe colț, însă mingea m-a lovit în picior și mi-a dat glezna peste cap. Am încercat să joc, aveam meci cu FC Cugir, am făcut infiltrații, însă nu s-a putut mai mult. A doua accidentare am suferit-o la Arena, când am avut o fisură la un os din palmă, însă la fel, nu a fost gravă”

”Fotbalul m-a disciplinat”

”Un singur cartonaș roșu am primit în toată cariera mea. Tot la Soda Ocna Mureș mi s-a întâmplat. La un meci cu Atletic Sibiu i-am ciupit din spate mingea unui adversar, însă arbitrul a considerat că am intervenit imprudent, a acordat penalty și m-a eliminat. Am fost și sunt un jucător disciplinat, am respectat arbitri, adversarii, antrenorii și spectatorii, iar acest lucru m-a ajutat mult. Pot să spun că fotbalul m-a disciplinat!”

Interviu-fulger

– Puteai să joci mai sus?

– Cred că da. Dacă eram puțin ajutat puteam face pasul inclusiv la Unirea Alba Iulia.

– Dezvoltă acest subiect te rog!

– Prefer să nu!

– Unde te-ai simțit cel mai bine în cariera ta?

– Peste tot!

Viitorul Santimbru-Dalia Sport Daia Romana21– Ce ți-ai dori să se mai întâmple în viața fotbalistului Ovidiu Barna?

– Mi-aș dori să joc măcar un meci la Dacia Mihalț, alături de prieteni, de oamenii din comună.

– Dar pe plan personal?

– Sa fiu sănătos că în rest sunt un luptător de felul meu.

– Care este principiul după care te ghidezi?

– Decât să plângă mama – mai bine să plângă mă-sa!

– Ce vei face după ce agăți ghetele în cui?

– (râde) O să rămân cu mănușile în mâini. Probabil voi fi un antrenor la nivel de fotbal județean.

– Ai fost ales de majoritatea antrenorilor în echipa ideală în exercițiul inițiat de Absport.ro. Cum primești aceste ”premii”?

– Consider că este rezultatul muncii pe care am depus-o în decursul anilor. Seriozitatea și evoluțiile pe care le-am avut au fost determinante. Țin să le mulțumesc tuturor pentru aprecieri.

– Dorești să mai adaugi ceva pe final?

– Da! Vreau să spun câteva cuvinte despre Dan Comșa. Este un om pe care fiecare echipă ar trebui să îl aibă, indiferent de ce eșalon vorbim sau funcția pe care ar ocupa-o. Este factorul esențial în atmosfera de la Viitorul Sântimbru! Mai vreau să le urez tuturor sărbători fericite și un an nou plin de realizări!

Dan Comșa: ”Cine are bătrâni – este pe primul loc”

La banchetul finalului de an organizat de Viitorul Sânitmbru, Dan Comșa, antrenorul liderului le-a înmânat diplome personalizate fotbaliștilor săi. Ovidiu Barna a primit-o pe cea semnată cu ”Cine are bătrâni – este pe primul loc”, mențiune care face referire la experiența și suportul pe care le posedă cel alintat ”Baba” de colegi.

Cuprirom Abrud-Viitorul Santimbru105Ovidiu Barna a arătat și la cei 37 de ani pe care i-a împlinit că încă este un portar bun și o voce puternică într-un vestiar. Se ferește de banderolă ”pentru că am pierdut mai multe meciuri cu ea pe braț față de câte am câștigat” și l-a avut ca idol pe Peter Schmeichel. De asemenea îl urmărește încă atent pe Iker Casillias și le prevede un viitor bun portarilor din județul Alba, Cătălin Ștef, Cătălin Suciu și Vlad Ignat.

Până la următorul plonjon al lui Ovidiu Barna îi urăm multă sănătate și mii de mulțumiri pentru timpul acordat în scopul realizării acestui material.

sursa foto: facebook.com

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.