marian cozma7 ani au trecut de când cel mai înalt handbalist din lume, românul Marian Cozma nu mai este printre noi. A fost răpus în Ungaria cu 3 lovituri de cuțit, în rincihi, plămâni și inimă, iar două națiuni și întraga lume a handbalului l-au plâns și încă îl plâng pe cel supranumit ”Păsărilă” datorită detentei sale. A fost cel care m-a apropiat de handbalul masculin, iar în aceste zile am uitat complet de HC Alba Sebeș și am trecut cu vederea și peste scandalul xenofob de la la partida HC Zalău – HCM Baia Mare, ”jelind” memoria nostrului… ”Păsărilă”.

În 2016 handbalul din Alba suferă! Suferă din cauza rezultatelor proaste ale iubitei HC Alba Sebeș, formație care după mai bine de un deceniu s-a întors în elita handbalului românesc, cu gânduri mari, însă fără rezultate. Cele 4 puncte adunate în tur nu fac adăpostul unui sezon reușit ci scufundă echipa în cel de-al doilea eșalon, fără prea mari speranțe pentru viitor.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Mă pregăteam să culeg informații pentru meciul suferinței, Rapid București – HC Alba Sebeș, când în dimineața zilei de 8 februarie memoria mi-a fost fulgerată de un episod. Brusc, în mintea mea a apărut imaginea celui mai înalt handbalist din lume – românul Marian Cozma, care în urmă cu 7 ani a fost ucis într-o discotecă din Vesprem (Ungaria), oraș pentru care evolua în Liga Națională de Handbal Masculin, fiind unul dintre cei mai apreciați jucători ai echipei. Plăcerea pentru handbal am avut-o de mic, însă văzând ”namilă” de Marian Cozma am început să urmăresc tot mai mult competițiile masculine, întreceri care mi se păreau plictisitoare la acea vreme pe motiv că se marca scurt în ambele porți, iar contraatacul unei echipe se făcea extrem de rapid, în 3-4 secunde.

Marian Cozma a fost cel care m-a făcut să îl urmăresc atât în partidele lui Dinamo, ale naționalei, dar și la Vesprem, când echipa evolua în Liga Campionilor, iar Marian era unul dintre stâlpii formației maghiare. Mă mândream cu imaginea sa în handbalul mondial, iar faptul că era în tratative cu mai multe echipe de talie înaltă, precum Barcelona sau chiar THV Kiel, unde dorea să ajungă pentru a face pereche în centru cu idolul său, Karabatic, mă făcea să mă simt mândru că sunt român. Tot Marian m-a apropiat, cu gândul, mintea și plăcerea de a-l urmări pe Ivano Balic, poate cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor.

Îmi amintesc perfect dimineața zilei de 8 februarie, când toate televiziunile naționale relatau pe larg tragicul eveniment petrecut în Ungaria, iar informația a picat precum un trăsnet asupra ”ego-ului” meu. Coarda sensibilă pe care o dezvoltasem pentru ”Păsărilă” mi-a fost ”înjunghiată”, iar lacrimile mele au curs șiroi în amintirea celui care mă făcea să aprind televizorul când avea meci programat. Acum au trecut 7 ani de când ”Păsărilă” nu îmi mai este aproape, însă imaginea sa rămâne mereu imprimată în sufletul meu, loc în care am ridacat o statuie a marelui jucător român.

Trecând peste toate astea, observ că handbalul se transformă tot mai mult dintr-un sport, într-un robot coordonat de cele mai bune jucătoare ale lumii (vezi CSM Bcurești și HCM Baia Mare). Ieri, la meciul din Liga Națională a fetelor, handbalista de la Baia Mare, Allison Pineau a fost ținta unor atacuri rasiste în sala de la Zalău, iar vicecampioana României a fost înjurată și ”primită” cu o atmosferă ostilă care a durat întreaga partidă. Fanii Zalăului, iubitori și cunoscători de handbal, au uitat un lucru elementar, un amănunt eșențial! Că în echipa din Maramureș evoluează 10 jucătoare ce au luat bronzul în Danemarca, în urmă cu nici 2 luni și i-au făcut și pe ei să se simtă mândri că sunt români. Rușine! Rușine! Rușine!

Cu toate acestea, tricoul cu numărul 8, care s-a așezat în urmă cu mult timp pe umerii lui Cozma, rămâne precum un drapel al handbalului, iar în aceste zile sportul pe semicerc nu merită să fie plâns, soarta echipei din Alba nu merită să fie de compătimit, deoarece atunci când semeni vânt, culegi furtună! Voi plângeți Sebeșul și evenimentele primitive din liga națională, eu îl plâng pe ”Păsărilă”!

sursa foto: craiovaforum.ro

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.