Am trecut și cea de a 16-a bornă a mileniului! Sportul nu mai este ce a fost, în special în România, țara lui Papură-Vodă, loc în care fiecare face ce vrea, și mai grav, face lucrurile după cum crede de cuviință. Lovind tastatura de milioane de ori în 2016, mi-am pus câteva dorințe, iar astăzi, am făcut bilanțul. Iată ce mi-a ieșit:

Am crezut cu tărie că 2016 va ridica ștacheta, și m-am gândit că anul dublu electoral va aduce mai multă liniște în sportul județean. Ei, bine, nu a fost așa! Am pierdut o echipă de baschet, vicecampioană națională la senioare – pe CSU Alba Iulia, am pierdut o formație de Liga a 3-a, tot din cauza crizei financiare – pe Mureșul Vințu de Jos și am pierdut o mare parte din fotbaliștii ”albanezi” care evoluau în Liga 1, semn că viitorul nu sună foarte bine în acest segment. Dar iată dorințele pe care le aveam la final de an 2015 pentru 2016:

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

Prima mea dorință – Ana Rodean la JO 2016. După o pauză de 8 ani, ultima participare aparțându-i lui Ana Maria Groza la Olimpiada din China, Ana Rodean a reușit să poarte drapelul municipiului Alba Iuia, al județului Alba și al României la competiția supremă din Brazilia. O dorință care mi s-a îndeplinit, dar care mi-a lăsat un gust amar, având în vedere condițiile în care sportiva s-a pregătit pentru acest obiectiv și susținerea de care a avut parte, fiind tratată precum un sportiv care a bifat mai degrabă un grand-prix decât o competiție celebră.

A doua dorință – CSU Alba Iulia să pună mâna pe o medalie în întrecerea internă, dorință care s-a îndeplinit și ea, dar care la rându-i mi-a lăsat un gust amar. Cu un antrenor foarte bun în persoana lui Miroslav Popov și cu o echipă închegată, formația universitară nu a putut să își apere medalia în noul sezon, fiind ”retrogradată” din cauza problemelor financiare, ministerul neputând să aloce fonduri pentru performanță către formația prezidată de Bogdan Duma. Astfel CSU Alba Iulia s-a retras din elita baschetului feminin românesc, iar acum se luptă să promoveze sub comanda lui Nicușor Marcu, care are o echipă tânără, bazată în cea mai mare parte pe sportive autohtone de perspectivă.

A treia dorință – să avem doi albaiulieni la EURO 2016. O dorință care mi s-a îndeplinit pe jumătate, având în vede că doar Nicolae Stanciu a fost selecționat pentru turneul final din Franța, Gicu Grozav fiind ocolit de privirile federale. Una peste alta, Stanciu a devenit om de bază în națională, iar la ultimele acțiuni am ajuns să ne trăim visul cu ochii, iar cele mai bune două produse ale Unirii Alba Iulia din ultimul deceniu, Gicu Grozav și Nicu Stanciu au ajuns să fie colegi și la naționala României.

A patra dorință – una care mă gândeam că se împlinește mai greu, și așa a și fost. Nu pot să spun că s-a îndeplinit sau dacă s-a bifat pe sfert, pe jumătate. Îmi doream să văd o mai mare deschidere din partea edililor, a autoritățiilor către sport. Hmmm… un lucru straniu, un lucru de neconceput, luând în calcul că performanțele sportive nu au fost cele mai bune. Aceată dorință îmi lasă și ea un gust amar, având în vedere că vedem cum cei care ne conduc își îndreaptă prea puțin sau chiar deloc atenția către principalul ambasador al comunității – SPORTUL. Vedem cum mor sub ochii noștri ramuri sportive care au scris pagini întregi de istorie în sportul județean, și chiar național, iar din partea lor, celor pe care noi i-am votat nu vinde niciun fel de reacție. Nu avem încă o lege a sportului, fie și ea una în ciornă, care să permită finanțarea acestui sector. Stăm și ne luptăm pe concursuri de dosare pentru a primi o finanțare, iar cluburile subordonate autoritățiilor publice se împotmolesc din cauza birocrației, sau în cel mai rău caz, se închide robinetul după controalele Curții de Conturi.

Am fost modest când mi-am pus dorințele pe 2016, însă, acum, când să îmi aleg ceea ce îmi doresc de la sportul județean pe 2016, îmi este puțin mai greu. Cu toate astea, sper la o mai bună gestionare a banilor, fie ei mai puțini, și creșterea performanțelor în cadru organizat, indiferent la ce ramură a sportului ne raportăm. Iată ce îmi doresc pe 2017:

În primul rând, vreau ca toate cele 4 echipe din Liga a 3-a ale județului să aibă stabilitate financiară, și îmi doresc ca toate să continue pentru a nu păta imaginea fotbalului județean. Sunt probleme mari la Ighiu, însă oamenii de acolo fac eforturi pentru a deschide returul, chiar dacă o vor face cu reducerea bugetului. Vreau să vad câți mai mulți jucători di nAlba la aceste echipe, și de ce nu, să văd o renaștere a Unirii Alba Iulia, un colos adormit sub plapuma promisiunilor.

Îmi doresc ca Volei Alba Blaj să își continue parcursul de ”regină” în voleiului românesc, iar municipalitatea din Blaj să poate demara lucrările la polivalenta din ”Mica Romă”.

Vreau ca Stanciu și Grozav să fie titulari sub tricolor, iar noi, albaiulienii, și cei din județul Alba să ieșim în stradă pentru a ne bucura de reușitele acestora. Am cam uitat cum este să ne bucurăm și chiar și atunci când avem prilejul nu prea o mai facem.

Îmi doresc ca baschetul să revină pe prima scenă și să se încerce demararea unui proiect sportiv care să e bazeze pe jucătoarele din Alba, având în vedere că LPS-ul albaiulian este un principal izvor de talente în sportul de sub panou.

Tot ca o dorință, însă care pare mai greu de realizat, ar fi ca autoritățiile locale și județene să se pună la masă pentru a discuta crearea unor echipe de seniori la handbal masculin și feminin, având în vedere că sportivii tineri ai județului nu prea au perspective de viitor, indiferent că ne referim la handbalistele de la Sebeș sau Cugir, respectiv la handbaliștii din Alba Iulia.

Una peste alta, cu bune, cu rele, sportul județean răzbate, rezistă și mai scoate capul și în lume, iar pentru toate acestea, cei implicați în tot ceea ce înseamnă mișcare sportivă la nivel de județ, merită toate aplauzele, toată considerația și tot respectul, al nostru, al tuturor!

Să fie un 2017… de pus în ramă!

Așteptăm dorințele și gândurile voastre asupra sportului județean în comentarii!

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.