În perioada 18-28 octombrie în China, la Wuhan, se desfăşoară cea de-a 7-a ediție a Jocurilor Mondiale Militare cunoscute și sub denumirea de „Jocurile Olimpice pentru militari”, principalul eveniment sportiv pentru soldații de pe tot globul. Acestea se desfăşoară la fiecare patru ani începând din 1995.

Hulea Install - Extinderi conducte, bransamente, verificari, revizii, ISCIR, instalator autorizat ANREHulea

La eveniment sunt prezenţi un număr record de 9.308 de sportivi militari reprezentând 109 delegaţii naţionale care concurează în 27 de sporturi pentru 329 de medalii de aur.
Între aceştia se regăsesc nu mai puţin de 67 de campioni mondiali și olimpici.

Armata României participă cu o delegaţie formată din 80 de sportivi şi 28 de antrenori, personal medical şi staff tehnic. Între aceştia şi sportivii militari Ionuţ Zincă şi Paul Brabiescu-Călinescu, legitimaţi ca sportivi în cadrul secţiei de orientare a CS Unirea Alba Iulia.

Cel mai bun sportiv din istoria României la Orientare şi un adevărat lider al alergătorilor montani din ţara noastră, poreclit „Omu’ Negru”, uniristul Ionuţ Zincă a reuşit o performanţă istorică cucerind medalia de bronz în proba de lungă distanţă, cu timpul de 1:24:06.

Cursa a fost câştigată de rusul Dmitryi Tsvetkov (dublu campion mondial şi european) cu timpul de 1:22:02 iar medalia de argint a revenit francezului Frederic Tranchand (6 medalii la Campionatele Mondiale) care a încheiat cursa cu timpul de 1:23:14.

La startul probei s-au aflat 165 de sportivi.

Performanţa lui Ionuţ constituie o premieră pentru orientarea din Romania la nivel de Seniori. De remarcat că în urma sa s-au clasat adevărate legende ale orientării mondiale precum rusul Andrey Khramov de 6 ori campion mondial sau elveţianul Florian Howald deţinător a 5 medalii mondiale.
Până în 22 octombrie, România a cucerit cinci medalii la această competiţie prin următorii sportivi: Ana Maria Popescu – argint la spadă, Andreea Chițu – argint la judo, Andrei Dukov şi Georgiana Şeicariu – argint la lupte libere și Ionuț Zincă – bronz la orientare. Cu aceste performanţe ţara ocupă locul 21 în clasamentul pe naţiuni.

Până la această performanţă, cea mai bună clasare a lui Ionuţ a constituit-o locul 5 ocupat în proba de Sprint de la Campionatele mondiale din Franţa, în 2011.

Ionuţ a dominat în acest an competiţiile interne la orientare cucerind titlurile naţionale în toate probele la care a luat startul, respectiv Semimaraton, Medie distanţă, Parc-Oraş, Lungă distanţă, Noapte şi Ştafetă.

“Nu am cuvinte să exprim emoţiile trăite… Mi-aş fi dorit să fiu prezent la aeroport la revenirea acasă dar o problemă de sănătate mă împiedică să o fac… Poate o vor face alţii, de ce nu, poate chiar Preşedintele ţării, pentru că sportivii de valoare, cum e şi Ionuţ, sunt cei mai importanţi ambasadori ai României şi merită respectul tuturor”, a declarat Marius Anghel, instructor sportiv la secția de orientare a CS Unirea Alba Iulia.

Echipamente sportive JOMA - JSport.roJSport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.